Владичин Хан
РУЖИЋ

Положај и тип – Ружић је планинско село које лежи на високом земљишту између Џепске реке са севера и Козничке реке са југа. Околна насеља су: Дупљане, Манајле, Козница и Дикава. Вода за пиће добија се са извора и из бунара. Познатији извори су: Радмиловац, Село, Дулан и Бачкало. Поједини крајеви атара носе називе: Село, Деја, Равниште, Јаблан, Стришковац, Лудна Глава, Чучуљица, Орловац, Гробице, Пантелеј, Раскрсје.
Село је разбијеног типа. Разликује се: Доња, Горња, Копината Долина, Маковиште и Ливада Махала. Горња Махала је главна. Лежи у средишњем делу села. Прелаз између Ружића и Дупљана је неприметан. Село је 1960.г. имало 97 домова.

Ruzic.jpg
Старине и прошлост – Место звано Гробице налази се у источном делу села. У том делу се налази пободено камење што неки мештани села тумаче да су то „турски гробови“.
У саставу Ружића некад се рачунала и махала Бигла, која лежи у сливу Врле на југу. Због велике издвојености она је постала посебно насеље.
У Доњој Махали налази се црква Св. Петке.Зидана је пред крај турске влдавине. Баба Милојка, која је умрла 1912.г. у 80 години живота, као невеста месила је хлеб мајсторима.
Место звано Село је у долини једног потока. Све махале Ружића, осим Бигле, славе Св. Николу „пролетњег“. У Бигли се слави Св. Марко (у мају). Гробље се налази у суседном Дупљану.
Порекло становништва – У Ружићу су махале: Доња Махала, Горња Махала, Копитна Долина, Маковиште и Ливада у којима живе родови: Станкови (Св. Никола), Спасићеви (Св. Јован), Близнићевци(Св. Никола) и Ватаовци (Петковдан). Сви поменути родови потичу од четири претка.
За порекло Ватаовца се говори да потичу са Косова. Њихов предак Вата из старине „бежећи од Турци“ дошао је у Горње Јабуково код Владичиног Хана. Његова деца су приликом играња стално „правили пут“. То је он протумачио као знак да треба да се сели. Зато је прешао у Манајле а одатле у Ружић. Прву кућу направио је на месту Падеж (....Влајко-Никола-Мита-Стојко-?-Вата). Грана од рода Ватовци је род Марчинци у суседном Манајлу. Порекло рода Близнићевци је из неког места „од куде Бугарску“.

На основу последњег пописа становништва 2011. године, село има 93 становника, од тога 44 припадника мушког и 49 припадница женског пола.