Владичин Хан
МАНАЈЛЕ

Положај и тип – Село лежи на високом земљишту рашчлањеном доловима. Положај је погодан из економских разлога: на блажим падинама становници гаје суве културе, док је остало земљиште погодно за сточарство. Вода за пиће добија се са извора и бунара.
Потеси на атару Манајла носе ове називе: Морава, Чапља Падина, Рид, Миркова Чука, Столичица, Ливађе, Раскрсје, Село, Богородица и Караула.
У Манајлу су махале: Доња Маала или Село, Марчинци, Чапља Падина, Рид и Морава. Махале су међу собом оштро издвојене. Куће појединих родова су на окупу. Према томе насеље је разбијеног типа. У селу је 1960.г. било 48 домова.

Manajle.jpg
Старине и прошлост – Данашње Манајле потиче од некадашње три досељене куће. Једна кућа налази се у данашњој Доњој Махали, друга у махали Марчинци, а трећа у махали Чапља Падина. Деобом тих становника и незнатним каснијим досељавањем нарастао је каснији број домова.
Некада је гробље Манајла било у суседном селу Дупљану. Тамо је било гробље и села Ружића. Сада Манајле има посебно гробље на потесу Миркова Чука. Назив Богородица носи сеоски крст. Некада се око крста одржавао сабор на Духове (трећег дана). Један рид изнад Ј. Мораве носи име Караула. Тамо су Турци имали караулу.
Становништво – Данашњи родови у Манајлу потичу од предака који су досељени. У Махали Марчинци живи род Марчинци (славе славу Младенци), пореклом са Косова. У Доњој Махали или Селу живе Доњомалци (Младенци). Грана су од рода Марчинци. У махали Чапља Падина живе родови: Падинци (Св. Јован) и Каћумерци (Петковдан). Каћумерци су досељени из села Јовца у околини Владичиног Хана. Одатле су дошла два брата, Риста и Димитрије. Ови потичу од Ристе. Димитријини потомци сада живе у суседној Козници ( Каћумерци).
У махали Рид налазе се родови: Стојковци, Баба Достини и Стојанови. Сви потичу од истог претка. Славе Св. Николу. У махали Морава живе Моравци (Св. Јован), грана од рода Падинци. Они су раније живели у махали Чапља Падина, па су 1932. године основали махалу Морава на нижем земљишту.

 

На основу последњег пописа становништва 2011. године, село има 34 становника, од тога 19 припадника мушког и 15 припадница женског пола.