Владичин Хан
Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство општине Владичин Хан

Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство

Ул: Николе Тесле 2

17510 Владичин Хан

Тел: +381 17 473 824

e-mail: centarkulturevhan@gmail.com

 

Установа Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство општине Владичин Хан основана је 10. јула 2009. године. Настала је гашењем установа: Центар културе „Градимир Михајловић“ Владичин Хан, Туристичке организације општине Владичин Хан и Библиотеке „Вук Караџић“ Владичин Хан. Спајањем ових установа, новооснована је постала носилац секторских активности у области културе, туризма и библиотечке делатности.

IMG_0043.JPG

Установа сваке године музичким, фолклорним, ликовним, књижевним, драмским и едукативним програмима, концертима, трибинама, фестивалима, изложбама и свим другим облицима јавног деловања анимира велики број људи свих животних доби општине и  региона.

Сектор за туризам обавља послове промоције и развоја туризма општине Владичин Хан.

  • Бројне су активности Центра за културне делатности, туризам и библиотекарство:
  • Рад дечјег аматерског позоришта „Црвенкапа“ и омладинског позоришта „Гвоздени театар“;
  • КУД „Бранислав Нушић“ више од три деценије активно ради и бесплатно користи просторије Центра за своје активности;
  • Лиценцирани предавачи држе часове страних језика, часове музике,  школу савременог плеса, балета,  фитнеса и др.;
  • Рад музичке радионице, још једна је активност која се одвија у Установи. Она окупља младе музичке таленте којима је омогућено коришћење музичких инструмената  (електрични клавир, виолина, гитара, бубњеви и кларинет).

1.JPG

Галерија је простор Центра за културне делатности у коме се организују изложбе слика (академских и неафирмисаних уметника), уметничких фотографија, књижевне вечери и др. У овој просторији смештен је пианино на коме музички надарена деца усавршавају свој таленат.

У просторном склопу Центра за културне делатности је и мултифункционална сала биоскопа.

Биоскоп у Владичином Хану има дугу традицију рада и постојања. Почео је са радом 1953. године под називом "Морава" у оквиру тадашње установе „Дом културе“ Владичин Хан у Светосавској улици. Био је место окупљања љубитеља филмске уметности али и место гостовања бројних позоришних представа и организовања концерата свих жанрова музичке уметности. Биоскоп је био и место одржавања проба и многобројних наступа тадашњег градског хора и аматерског градског позоришта пред домаћом публиком.

Изградњом новог Центра културе / Дома младих 1986. године (садашња локација), дошло је до пресељења биоскопа и комплетне опреме и наставка рада установе у континуитету.

У време последњег рата, услед бомбардовања великог моста који се простире преко Јужне Мораве, дошло је до великог оштећења објекта, јер се налазио у непосредној близини. Да би наставио са функционисањем, била је неопходна његова  комплетна реконструкција, која је извршена 1999. године.  Унутрашњост објекта, опремљена је новом опремом и намештајем. Биоскоп је комплетно реновиран и опремљен, до скора најсавременијом опремом за емитовање филмова (опрема са 3,5mm траком). 

Ентеријер и екстеријер данашњег Центра за културне делатности, туризам и библиотекарство, резултат је реализације инфраструктурних пројеката финансијски подржаних од стране Локалне самоуправе општине Владичин Хан ресорног Министарства културе и ЕУ.