Нови Кнежевац
Рабе

Рабе  су најудаљеније  насеље од општинског места Новог Кнежевца и заједно са суседним селом Мајданом од кога су  удаљене мало више од километра, чине једну Месну заједницу и једну катастарску општину. Рабе се налазе тачно на тромеђи између Србије, Мађарске и Румуније

RABE-GRANICA-OTVARANJE-11-10-2019_127.jpgФото: Златан Фехимовић

У Рабеу живи нешто више од 100 становника у око 50 кућа. Педесетих година прошлог века у Рабеу је живело нешто више од 400 душа. У овом селу живе углавном људи мађарске националности.

5 RABE_6.JPGФото: Златан Фехимовић

У Рабеу постоје повољни услови за производњу хране. Потребна је млађа и свежија радна снага и, наравно, услови, да се то исплати радити. Рабе су веома уређено село. Имају сјајан простор на којем су смештене салашарске куће, што би био добар знак да би било услова и за сеоски туризам.

5 RABE_2.JPGФото: Златан Фехимовић

Истини за вољу ни Рабе као ни Мајдан немају доста тога што захтева једно модерно урбано село. Услове боље за бржи развој стварају, пре свега људи у месту где живе, а затим има разлога да стигне помоћ и са стране. Локална самоуправа у Новом Кнежевцу чини све што је могуће да се и у Рабеу побољш стандард живот мештана.

5 RABE_3.JPGФото: Златан Фехимовић

 

Аутор текста: Миломир Филиповић Фића