Нови Кнежевац
Народна библиотека Бранислав Нушић

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

Првобитно је 1951. године у Новом Кнежевцу основана Народна књижница, која је накнадно преименована у Народну библиотеку „Бранислав Нушић“. Библиотека данас има скоро 60.000 наслова, од тога је две трећине на српском језику, а остатак на мађарском. Из месеца у месец, односно из године у годину, Библиотека прати издавачку делатност и повећава библиотечки фонд.

IMG_0480.jpg

Фото: Златан Фехимовић

Народна библиотека „Бранислав Нушић“ је 1969. године пресељена у садашње здање (бивши дворац грофа Малдегема), које је као споменик културе под заштитом државе. Објекат је реновиран и очуван.

Најстарија књига коју поседује новокнежевачка Библиотека је „Дон Кихот“ на немачком језику из 1837. године. Академик проф. др Василије Крестић (родом из Ђале, у новокнежевачкој Општини) даровао је Библиотеци легат са више од 5.000 књига. У легату су и Михољско јевањђеље, као и Мајеров лексикон – један од седам примерака који постоји у Србији.

IMG_0478.jpg

Фото: Златан Фехимовић

Поред библиотечке делатности, ова установа се бави и приређивањем и организовањем културно – уметничких манифестација, тако да је сала Народне библиотеке и галерија и концертна дворана.