Петровац на Млави
Милосављевић Драгољуб Гула

Милосављевић Драгољуб Гула

Велики југословенски и српски глумац, Драгољуб Милосављевић Гула, рођен је 30. маја 1923. године у Петровцу на Млави у породици Мите „абаџије“.

gula.jpg

Глумом је почео да се бави као петнаестогодишњак у путујућој позоришној групи “Прендић”. Завршио је државну позоришну школу у Новом Саду 1951.године, када постаје стални члан Српског народног позоришта из Новог Сада. Играјући у комадима Путника, Шуваковића, Ханауске, Ђурковића, са партнерима попут Јелисића, Хајтла, Љубице Раваси, Мире Бањац, постиже своју пуну глумачку зрелост.

На позив чувеног  Бојана Ступице 1969.године прелази у Београд у Југословенско драмско позориште, где остаје до краја свог радног века,1988.године. На његов глумачки шарм пао је и чувени  Ступица и увео га у позоришну кућу која је била појам на тадашњим југословенским просторима. Наравно, Гула је оправдао то поверење, јер његов таленат је био толико убедљив и надмоћан, што је доказивао подједнако у позоришту, на филму, телевизији. У ЈДП-у Гула је остварио бројне улоге са тадашњим великанима југословенског позоришта. Одиграо је преко стотину позоришних, двадесетак филмских и више од педесет улога у тв драмама. Критика га је дефинисала, а публика упамтила као карактерног комичара, а био је у своје време омиљени глумац за децу.

Везаност за свој крај Гула није крио, тако да је за живота оставио  поетску збирку  “Песме реци, војницима и позоришту” која је објављена 1994.године. За сву љубав коју је гајио према родном месту и дичио се њиме преносећи свуда добар глас, где год да је ишао, Петровчани су му се одужили аплаузима и поносом на његов лик и дело, а највише позоришним фестивалом који носи  име “Гулини дани”.

Гула, нажалост, ни једну представу није одиграо у свом родном граду, али, као да јесте, јер Петровац је, поред породице  и глуме, увек за њега било место “ које живот значи”.