Петровац на Млави
Бранко Лазић

Бранko Лазић (Бранко Манас) је рођен 23.децембра 1929.године у Петровцу на Млави, умро 26.децембра 2010.године и сахрањен у Петровцу. Основну школу завршио је у родном граду, гимназију у Свилајнцу, а Филозофски факултет – књижевност и руски језик, као и Позоришну академију – одсек драматургија у Београду.

branko l.jpg

Након завршених студија на Филозофском факултету Универзитета у Београду, 1954. године запослио се у петровачкој Гимназији где је провео читав радни век као професор српског језика и књижевности. У периоду од 1984. до 1991. године био је директор Гимназије.

Бранислав Лазић био је у једном мандату и нарадони посланик у Скупштини Србије. За живота постао је људска и стваралачка легенда, добитник је бар двадесетак различитих признања.Остао је упамћен као изузетан интелектуалац, локалпатриота, професор, књижевник, позоришни редитељ, оснивач, уредник и колумниста у многим општинским и регионалним часописима и први народни посланик из овог краја.

Објављена је и неколицина његових књига, што за живота, што постухмно: “Долазак у Лудо поље”, “Лудо поље и његова харфа”, “Лето Драге Машин у Петровцу на Млави”, “Дућани и медаља времена”, “Кантилена – збирка песама о догађају живота”, “Мали есеји”, “Бирта”, “Турко Тилар”, “Два чаја и кафа”, „Радост блага испод земље“.

Родни Петровац Бранку је увек био у души, место на које се увек враћао, и све што је писао било је везано за његов завичај. И у његовим објављеним књигама, и у заоставштини коју његова братаница Драгана већ неколико година после његове смрти покушава да извуче на светлост дана, све су то неки истинити догађаји и портрет једног места где се смењују историјски догађаји и генерације.

У тој идеји да се сваке године објави по једна књига из заоставштине, много јој је помогао писац Синиша Ристић, који је био ученик Бранка Манаса. Поред тога, Народна библиотека “Ђура Јакшић” из Петровца, Културно-просветни центар, општина Петровац на Млави и редакција листа “Нова реч” из Пожаревца, установили су 2011.године књижевну награду “Бранко Манас”, која се додељује сваке године 23.децембра на дан рођења писца. То је уједно прилика да се на свечаности која се организује поводом доделе награда говори о чувеном Бранку Манасу, представи нова књига из заоставштине и на тај начин сачува сећање на њега.