Петровац на Млави
Туризам

Датум одржавања: почетком маjа месеца или тачниjе, трећег Ђурђевданског дан
Локациjа: Стамница
Организатор: ТО Петровац на Млави
Контакт: +381 12 326 343

bacijada-1.jpg

Село Стамница се налази на обронцима Хомољских планина и припада општини Петровац на Млави. У њему се већ више од стотину година, почетком маjа месеца или тачниjе, трећег Ђурђевданског дана, одржава традиционални скуп бачиjара, коjи jе последњих година стекао популарност и постао традиционална манифестациjа ширих размера. На прву суботу по Ђурђевдану, мештани окупљаjу своjа стада оваца на бачиjи, на салашу коjи се налази у подножjу планинског врха Кукуљ, поред саме Стамничке реке, на само километар од центра Стамнице!

Screenshot 2020-09-24 at 13.30.34.png

Наjава догађања током дана:

  1. Изложба оваца, коjу организуjе Организациони одбор у сарадњи са стручњацима, сарадницима и власницима оваца! Такође, можете видети и овчарске псе,
  2. Организациони одбор такође организуjе и округли сто  о теми“ : „Актуелно сточарство“, са акцентом на развоj овчарства, на коjоj  говоре еминентни професори са Пољопривредног факултета из Земуна и Новог Сада.
  3. Централни догађаj jе такмичење у мужи оваца и оно се одвиjа на самоj бачиjи Мирка, Д Пауновића и Мирка С. Пауновића. Комисиjа  прати такмичење и проглашава наjбржег такмичара!
  4. Бачиjарске игре, се одвиjаjу на простору поред летње позорнице! Такмичење у надвлачењу конопца, скоку у даљ из места и бацању камена с рамена!
  5. Док пратите све предвиђене догађаjе, можете пробати качамак, jагњеће печење, сланину из саламуре, жмаре, затим обићи изложбу домаће радиности, рукотворина, домаће, здраве хране,сир, колача и других ђакониjа, пробати мед и све остало што се на Сабору може видети!
  6. Организатори су предвидели, осим такмичења у мужи оваца, и избор овна шампиона, наjбоље колекциjе, избор наjбољег бачиjара, наjукусниjег етно-jела Сабора, као и проглашење лепотице Сабора бачиjара!

Screenshot 2020-09-24 at 13.30.57.png