Суботица
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА СУБОТИЦА

Адреса: Цара Душана 2,
24000 Суботица
Телефонска централа: +381 (0)24 553 115
Факс: +381 (0)24 521 383
E-пошта: subiblioteka@gmail.com
Особе за контакт:

Естер Берењи
pozester@gmail.com
(Матична служба)

Маријана Теноди
tenodimarijana@gmail.com
(Дечје одељења)

Хелена Омеровић
helenaomerovic@gmail.com
(Дечје одељење)

Бернадица Иванковић
bernadica@gmail.com
(Дечје одељење)

Ивона Војнић Хајдук
ivonavh@gmail.com
(питања читалаца)

www.subiblioteka.rs

 

Градска библиотека Суботица

008.jpg

Градска библиотека Суботица је библиотека јавног типа. Основана је 1890. године. Од 1953. године се Библиотека налази у згради некадашње Касине коју је пројектовао Ференц Рајхл у необарокном стилу. Располаже са 300000 књига, а рад са корисницима је организован у три позајмна одељења, две читаонице, две посебне збирке и дванаест огранака. Фонд је подељен на књиге на српском, хрватском и мађарском језику. У склопу Научног одељења је богат фонд периодике са око 4000 годишта часописа и листова, библиографско одељење и посебне збирке - завичајна збирка и збирка старе и ретке књиге. Завичајна збирка има 9200 књига везаних за Суботицу и околину. Градска библиотека Суботица је матична установа за Севернобачки округ.

Библиотеку финансира Град Суботица, а за рад Матичне службе издвајају се средства и из буџета Покрајине.

На одељењима су обезбеђене услуге на српском, хрватском и на мађарском језику.

Поред своје основне делатности Градска библиотека Суботица је носилац и разних културних манифестација, организатор књижевних сусрета, изложби и научних предавања и скупова. Најистакнутији скуп су Дани Дежеа Костолањија који се одржавају сваке године. Ово је међународни скуп који има традицију од 24 године. Библиотека је организовала и лингвистичке скупове, а радове са ових скупова је издала у неколико издања. Године 2010. је четврти пут организована књижевна манифестација Књижевни КИШобран посвећен делу Данила Киша. У библиотеци су учестали књижевни сусрети и промоције књига, као и изложбе пошто је ова делатност уско везана за популаризацију књиге. Градска библиотека Суботица је суорганизатор Дана Балинта Вујкова - дана хрватске књиге и речи.

Одељења Градске библиотеке Суботица

Одељење обраде

Новонабављене књиге доспевају на Одељење обраде где се инвентарасање и каталогизација обавља путем програма COBISS, преко којег је Градска библиотека Суботица постала члан виртуалне мреже библиотека. На овом одељењу годишње се каталошки обради око 4500 књига. Осим редовне обраде, у новоформирану базу се континуирано уносе и подаци о постојећем фонду.

Одељење библиографије

Важан темељ научно-истраживачких радова библиотеке чини Одељење библиографије. Прикупљањем библиографских података докумената везаних за град, претраживањем материјала завичајних и других библиографија, њиховим сређивањем и објављивањем библиографи дају пун допринос развоју истраживачке делатности.

Информатичка служба

Овде се обезбеђује неометано функционисање рачунарске мреже и пратеће опреме.

Књиговезница

Увезивање периодике и старих књига, које се обавља у књиговезници, представља један од најважнијих услова заштите и чувања фонда.