Суботица
Туризам

Датум одржавања: 08., 09. и 10. август
Место одржавања: Летња позорница „Врело“

Dragiša Petrović-Prva harmonika Sokobanja,2015 (22).jpg
Прва хармоника Сокобања jедан од наjстариjих музичких фестивала у Србиjи ипрепознатљив симбол Сокобање. Први пут jе одржан пре 61 годину, а назив фестивала се више пута мењао, углавном онако како jе растао, и како jе расло интересовање за њега. 41 годину одржавао се под називом „Прва хармоника Jугославиjе“, 15 година под називом „Прва хармоника Сокобања“, а од 2018. године назив фестивала jе „Прва хармоника Србиjе – Сокобања“. Какво год име носио, неоспоран jе квалитет, дуготраjност и континуитет овог фестивала, коjи jе надалеко чувен и познат и ван граница бивше Jугославиjе. 

IMG_0707.JPG

Велики броj познатих хармоникаша, композитора, кантаутора, шефова ансамбала, музичких уредника су започели своjе музичке кариjере добрим пласманом насокобањском Фестивалу.

IMG_0806.JPG

Више од пола века наjбољи хармоникаши из земље и диjаспоре се такмиче за престижну титулу првог хармоникаша, односно свеукупног победника фестивала. Многи победници фестивала су касниjе постали синоним за маjсторство на хармоници – Бранимир Ђокић, Новица Неговановић, Миша Миjатовић, Влада Пановић, Александар Софрониjевић, Борко Радивоjевић, Кемиш и многи други.


Од 2018. године фестивал се одвиjа у две етапе – предквалификациона такмичења у више градова у Србиjи и иностранству и финале фестивала, коjе се одржава у Сокобањи средином августа месеца. Предквалификациона такмичења се одржаваjу током маjа и jуна месеца у Лесковцу, Жабарима (фестивал „Скуп хармоникаша Србиjе“), Борову (фестивал „Прва хармоника Славониjе, Барање и западног Срема“), Бечу, Биjељини (БиХ) и Сокобањи.


Дођите да заjедно уживамо у звуцима хармонике наjбољих виртуоза на овом инструменту! Уверите се зашто jе „Прва хармоника“ и дан данас jедан од наjпрестижниjих музичких фестивала у Србиjи. Осим одличних младих извођача на инструменту, публика ће бити у прилици да чуjе неке од наjбољих хармоникаша у земљи, коjи ће наступати у ревиjалном делу, као и да ужива у концертима познатих извођача народне музике.