БАЈКА О ПОЛОВНИМ АУТОМОБИЛИМА

Бајка са лепим крајем, или....

БАЈКА О ПОЛОВНИМ АУТОМОБИЛИМА

КУПОВИНА ПОЛОВНОГ АУТОМОБИЛА

Иако су баjке саставни део нашег живота, куповину половног аутомобила би ипак требало озбиљниjе схватити. Поред тога, што морамо узети у обзир цену коjи смо спремни да платимо, наш животни стил коjи у многоме диктира перформансе аутомобила и цену редовног одржавања, постоjи jош много ствари коjе морамо узети у обзир.

Како препознати баjковито описан полован ауто за избегавање?!

Ауто се продаjе по мнооого нижоj цени коjа ниjе уобичаjена за таj модел и годиште. 

То jе jедан од првих знакова због коjег се запитате да ли да губите време и живце на позиве и гледање "повољног" аутомобила, а вероватно да продавац нуди само баjку. Људи коjи су преварени, обично су они коjи желе да веруjу у баjку. Зар би неко продавао Мерцедес Ц класу по цени Мерцедесове А класе ако jе већ "ауто у одличном стању"?

 

images_2.jpg

 

Дакле, нешто ту сигурно ниjе у реду, а на вама jе да одлучите да ли ћете се упустити у рачуницу где jе jефтиниjе: на мосту или на ћуприjи?

 

Легенда каже да све бабе у Немачкоj, неким чудом, продаjу половне аутомобиле у одличном стању и то првенствено на српском тржишту половњака. Реална ситуациjа захтева проверу, бар у оноj мери у коjоj jе то могуће...

 

senior-1559369_1280-680x430.jpg

 

 

Почнимо од километраже! Оно што и сами можете да проверите визуелно, без одласка у сервис или диjагностичком провером корекциjе километраже jе следеће:

  1. Похабаност-излизан материjал обруча волана
  2. Колико су стањене папучице гаса, кочнице и квачила
  3. Стање ручице мењача
  4. Стање тапацирунга на вратима
  5. Стање возачевог седишта
  6. Задње десно седиште (ако jе више коришћено вероватно се ради о такси возилу)

 

У баjкама су сви аутомобили лепи и сjаjни. Али погледаjте добро ваш потенциjални ауто.

  • Каросериjа код аутомобила коjи jе ударан има неjеднаке размаке. Тако нпр. ако између врата и крила има зазор од 5 мм а са друге стране jе таj зазор 2 мм. То указуjе да jе на том делу било претходних оштећења.
  • Место на коме се налази резервни точак при jачим ударима измени своj облик. То се иначе теже исправља, стога ово место детаљниjе прегледаjте.
  • Броjеви на стаклима имаjу броj коjи означава годиште и евентуално неслагање би указало да jе стакло замењено. Шоферка jесте потрошни материjал зато што се мења кад год да пукне, било због каменчића на ауто путу или ланчаног судара, небитно jе, али остала стакла би требало да буду исто годиште.
  • Боjа аутомобила споља би морала у потпуности да одговара боjи испод хаубе као и да буде исте ниjансе на свим деловима каросериjе. Ок. Купуjете половни ауто и потпуно jе нормално да има мала оштећења од градске вожње, и то jе офарбано. Али не желите да купите ауто коjи jе толико био ударен са предње стране да jе морала да се мења хауба.

 

Jош jедан разлог да вам се упали "цхек" лампица у глави jе ауто без и jедне jедине огреботинице, а полован! Само Бог зна како смо сви савесни возачи, и како излећемо из кола, журимо и крљамо вратима туђа возила... Дакле, ауто без и jедне jедине флекице jе гарантовано фарбан цео што ниjе баш добар знак.

 

Ок. Ако jе ваш потенциjални, будући ауто до сада прошао лепо наведене провере, време jе да га упалите.

 

  • Прво пробаjте са притиснутим квачилом, затим без. Звук би, уколико jе све исправно, требало да буде исти у оба случаjа. Уколико се разликуjе, постоjи вероватноћа, да звук долази из тзв " пливаjућег замаjца ". Jесте! То jе таj омражени део коjи jе увек прескуп, о коме сви толико причаjу и због коjег људи заобилазе аутомобиле коjи им се свиђаjу. За почетак таj део се зове двомасени замаjац. Век траjања му jе 200.000 Km и да, jесте скуп, али с обзиром на то колико траjе и ниjе, зар не? Наравно краjњи суд о томе да ли се чуjе и да ли jе потребно да се замени, требало би да донесе механичар.

 

  • Идемо даље...Упалите ауто и за почетак обратите пажњу на звук мотора. Приликом кретања, таj звук би требало да остане исти. Не сме бити вариjациjа у броjу обртаjа и не би смело да су чуjу лукпкања и шкрипа, како на правцу, тако и приликом скретања или преко лежећих. Уколико се ради о дизел мотору, са турбином, она би морала да се упали после 2000 обртаjа. Овим аутомобилима оштриjа вожња не би смела да представља проблем. На табли не смеjу да сиjаjиjу сиjалице упозорења, а када дате контакт проверите да ли све сиjалице светле. Нпр. air bag лампица светли када се да контакт, али се угаси након старта мотора. Исто правило важи и за chek мотора и акумулатора итд...

 

Долазимо до следећег, али jако битног корака: документациjа!!! Осим саобраћаjне дозволе, уверите се да причате са власником на кога се води аутомобил, или да постоjи важећа пуномоћ.

Захтевајте и увид у сервисну књижицу као и осталу документациjу о одржавању возила. Сервиси се раде на 10.000-25.000 км у зависности од препоруке произвођача и моторног уља. За све радове, од замене уља до великог сервиса мора постоjати неки рачун, сервисни папир, књижица са наведеним радовима, датумом и километражом, наравно са потписом и печатом сервисера. У случаjу да нема ништа од наведеног, никако се не ослањаjте на сервисну историjу из приче продавца. Можда су сервиси и рађени али не код овлашћеног лица. Могуће да документациjа уклоњена због преправљања километраже... Ово се наравно односи и на све остале потрошне делове као што су плочице, дискови, пк каиш, акумулатор... За све ово мора да постоjи неки доказ да jе мењано. Не желите да купите ауто коме ћете ви морати све да мењате зато што се накупила гомила тога због нередовног одржавања… и jош пар "ситница" коjе су наравно страдале баш због таквог (не)одржавања.

 

У циљу избегавања тужног краjа ове баjке, предлажемо да се са продавцем одвезете у сервис, у коjи имате поверење. Преглед обично кошта мало у односу да се може уштедити мноооого!

 

 

 images_1-1.jpg            images_3.jpg

 

Уштедећете не само новац, већ и време и живце! Детаљним прегледом, на коjи се на краjу списка са потребним радовима и ценама ставља потпис и печат, ова куповина губи одлике баjке и завршава се баш онако како бисте Ви желели.

Разлог томе jе да сада имате све потребне информациjе.

Наравно, не може се БАШ све открити чак ни прегледом маjстора, али свакако довољно да после консултациjе са њим лакше донесете одлуку.

 

Баjку о половним аутомобилима овде завршавамо.  Надамо се да смо вам бар мало помогли.

 

Ако Вам jе ово упутство досадно, увек можете по "осећаjу" или "на срећу" или "од приjатеља" купити ауто. Имајте на уму да је импулсивна куповина најсличнија баjкама које немаjу срећан краj...

 

Срдачан поздрав,

Наталиjа Мастерс

Дипл. проjект-менаџер     image-0-02-05-c9972cdd8c2d9738bed06cf8c782839bb96d91219c4ca91e5e1f1f7fcb0126b8-V.jpg

Komentari (0)

Остало у категорији