Симо Матавуљ и Пилипенда

Симо Матавуљ и Пилипенда

Матавуљ је један од књижевно најобразованијих српских писаца друге половине XIX вијека. Писао је приповијетке из бокељског, далматинског и београдског живота, романе и драме. Његов дар посматрања и живописног сликања средине и људи најбоље је дошао до израза у приповијеткама из Далмације. Роман Бакоња фра Брне и збирке приповједака су међу најбољим књижевним дјелима српског реализма. 

...
Југословенски јубилеј самоукидања Црне Горе и Србије

Југословенски јубилеј самоукидања Црне Горе и Србије

Тежње ка спровођењу југословенског језичког и политичког пројекта биле су најизраженије у Београду, не у српском народу и код већине српских политичара и интелектуалаца, али јесу у екстремним књижевним кружоцима и политичким партијама које су имале идеолошки утицај на династе Обреновића и Карађорђевића. Зато је југословенски пројекат спроведен у ванредним околностима самовољом српског суверена, а у вријеме Првог свјетског рата и окупације Србије и Црне Горе.

...
О СКОРИЈОЈ БРИЖНО САКРИВЕНОЈ ИСТОРИЈИ СРБА

О СКОРИЈОЈ БРИЖНО САКРИВЕНОЈ ИСТОРИЈИ СРБА

Не знам шта се дешавало вама драги моји, али у свим школама кроз које сам прошао брижљиво су биле сакривене најважније чињенице из блиске и далеке прошлости.

...
Данашњег датума 5. фебруара по православном календару рођен је Јован Дучић

Данашњег датума 5. фебруара по православном календару рођен је Јован Дучић

Данашњег датума, 5. фебруара по православном јулијанском календару 1871. године (којем данас одговара 18. фебруар грегоријанског католичког календара), рођен је у Требињу српски дипломата и писац Јован Дучић. О датуму Дучићевог рођења постоје спорови, Српска академија наука наводи да је то 17. фебруар 1871. године по католичком календару који је коришћен у Аустроугарској, јер је у 19. вијеку тај датум одговарао 5. фебруару по православном календару. Према последњим откривеним подацима из Протокола православне школе у Требињу Јован Дучић је рођен 27. јуна 1873. године у Хрупјелу код Требиња, претпоставља се да је датум наведен по православном календару.

...
Гашење рефлектора

Гашење рефлектора

Завршено је још једно велико такмичење. Четрврти пут за редом, Србија је шампион Европе у ватерполу. Одушевљена нација, навикнута на успех  ”делфина”, како новинари воле да зову ове момке, дочекала је на балкону градске скупштине сјајне ватерполисте, дику и понос наш. Пре тога је био пријем код председника, наравно. Обећања су летела на све стране, тапшало се по рамену, позирало пред фотографима. Сви су желели у том тренутку да буду овековечени са најбољима на планети.

...
Порука Лаза Костића Даничићу против двоименовања српског језика (1)

Порука Лаза Костића Даничићу против двоименовања српског језика (1)

Повод публиковања поруке Лаза Костића Ђури Даничићу против двоименовања српског језика су последице стогодишњег спровођења југословенске језичке политике у српском народу и језику. Навешћемо три најновије програмске последице примјене југословенског језичког програма.

...