Француски стрип као инспирациjа на Нова фестивалу

На предстоjећем издању Нова Фестивала, коjе се одржава од 1. до 12. децембра у Галериjи Милорада Бате Михаиловића у Панчеву, биће представљен изложбени сегмент „Француски стрип као инспирациjа“ са делима инспирисаним француским стрип стваралаштвом. Посетиоци ће моћи да виде нове радове 20 уметника и уметница из Србиjе, Хрватске, Француске и Jапана, настале на ову тему.

Jelena Vučić.jpg„Замоливши ауторе из неколико земаља да путем кратког стрипа изразе своj тзв. омаж франкофоном стрип-стваралаштву, добили смо мозаик идеjа и призора. Астерикс и Талични Том су део свачиjег одрастања, али постоjи и широко поље у коjем доминираjу савремени аутори наjразличитиjие жанровске (и ванжанровске) провениjенциjе”, рекао jе стрип аутор и jедан од селектора програма Нова фестивала, Саша Ракезић и додао: „Стриповане посвете занимљиве су и као испољавање дубоко личног израза заснованог на искуствима, успоменама, размишљањима. Оне свакако одражаваjу чињеницу да jе француска школа стрипа утицала на многе ауторе у различитим земљама, не само на формалан начин, већ и као визиjа коjа jе преобразила ову област стваралаштва.“

Marko Dješka.jpg 

Изложбени сегмент „Француски стрип као инспирациjа“ садржаће радове Ане Петровић, Валентине Бришки, Дарка Дацовића, Деjвида Ласкиjа, Франсис Лутес, Харукичиjа, Иване Филиповић, Jелене Вучић, Jелене Ђорђевић, Кеjти Возницки, Кларе Русан Кларxy, Ларисе Ацков, Лее Краљ Jагер, Мариjе Ђерановић, Марка Ђешке, Милана Симића, Мирjане Мишлов и Тиjериjа Гитара, Михаеле Ерцег, Раjка Чучака и Соње Гашперов.

Ana Petrović.jpg

Нова фестивал организуjе Агенциjа КомуникАрт, уз подршку Француског института, Министарства културе и информисања, Града Панчева, и у партнерству са Културним центром Панчева.

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести