Николина Ћалић - ДИЗАЈН ЗА СВЕТ СТВАРНОСТИ

Центар за културу Гроцка

Николина Ћалић

ДИЗАЈН ЗА СВЕТ СТВАРНОСТИ

Галерија Ранчићева кућа

27.11 - 15.12.2020.

 

Самостална изложба предмета примењене уметности и индустријског дизајна под називом „Дизајн за свет стварности“ ауторке Николине Ћалић, биће доступна за публику у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, од 27. новембра до 15. децембра 2020. године.

 

*Догађај ће бити представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

2. podloga za korale prototip.JPG 

Поставка Дизајн за свет стварности“ се састоји од пројеката и дизајнираних предмета намењених „за стварни свет“, малог и средњег формата, а који чине јединствени спој једноставног и елегантног, минималног и практичног. У амбијенталним витринама Ранчићеве куће биће представљен ауторски дизајн свакодневних амбалажних предмета и артикала, али и занимљиви, иновирани употребни предмети за 21. век као што су пројекат стоне лампе, мачјег ока, метле која усисава...

 1. podloga za uzgoj korala.jpg

Николина Ћалић (1997) рођена је у Београду. Дипломирала је 2020. године на Факултету за уметност и дизајн „Џон Езбит“ у Београду, одсек - индустријски дизајн, и стекла звање дипломирани примењени уметник; исте године уписује мастер студије на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек индустријски дизајн. Неформално образовање је употпунила учешћем у раду истраживачке станице Петницау области ликовне уметности и дизајна (2012, 2015), учешћем у програмима и ЕУ пројектима Центра за културу Гроцка (Nature in Collage, 2014; WomCom 2018), где у оквиру фото-радионице за младе осваја прву награду ревије Национална фотографија (2014), учествује у раду креативних радионица за осликавање зидних мурала, омладинској размени и групним изложбама (2016 - 2020). Реализовала је једну самосталну изложбу („Цртежи“, Педагошки музеј, 2014), као и учешће у раду фото и радионица за дизајн (издвајамо: Balkan Girl Power 2019). Искуство у области фотографије остварила је у оквиру филмског фестивала Ravno Selo, међународног филмског фестивала документарног филма BELDOCS, док је искуство графичког дизајна и припреме за штампу стекла у оквиру штампарије Donat Graf d.o.o. Живи и ради у Гроцкој, Београд.

 

Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, варошки дом Гроцке и Србије, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. Ранчићева кућа располаже галеријским простором и пространом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, током трајања изложбе посетиоци се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)