ЦАРСКИ ЈУЛИЈАНСКИ МЈЕСЕЦОСЛОВ

 cropped-d09ed0b3d19ad0b5d0bd-1-1.jpg

 

 

 

Објавио:Огњен Војводић

Први познати римски календар је имао десет мјесеци. Први мјесец тог календара је био март. У многим древним културама се вјеровало да је свијет створен у марту, почетком прољећа, у годишњем периоду када сунце прелази из јужне у сјеверну хемисферу Земље, када се успоставља равнотежа дужине дана и ноћи, када почиње циклус цветања природе. Римљани су мјесец март именовали по римском богу рата, јер су у том периоду почињали своје колонијалне ратове. Према једној словенској етимологији мјесец Март је назван као мјесец „мертвих“, као мјесец култа предака када се давао помен прецима посебно пред војне походе.

7a3e470d67e0d40e102424784d947b4c-1.jpg

Римски календар је временом прилагођаван соларној природној години, пуном сунчевом кругу око Земље, односно Земље око Сунца. Римски краљ Нума Помпилије (753 – 673 прије хришћанске ере), наследник Ромула оснивача Рима, римском календару је додао два мјесеца, чиме је заокружио календарску сунчану годину. Римском календару је тада додато 60 дана и календарска година је повећана на 364 односно на 365 дана. Краљ Помпилије је два нова мјесеца, јануар и фебруар, додао на крај календара, али је у процесу култивисања календара одређен као почетак календарске године.

Нови мјесец римског календара назван је по римском богу улаза и врата, пролаза и пута Јанусу, који је симболизовао однос према прошлости и будућности, и уопште процесе промјена у природи и друштву, тако постоји предање да је Јанус био заштитник развоја грађанског и друштвеног живота, прелаза из примитивне племенске заједнице у развијени друштвени поредак. Божанство Јануса се је ликовно приказивано са два лица окренута на супротне стране). Такође, у том контексту, симболик врата куће или града је у старом Риму и древним културама имала посебну симболику, отворених или затворених односа према свијету и сусједству. У ратничком Риму, према једном предању, врата града су затворена у вријеме мира. У Ливијевим историјама ово се догодило два пута у времену између Нуме Помпилија (7. вијек прије нове ере) и Августа (1. вијек пријие нове ере).

janus_god_of_gates.jpg
Биста римског божанства Јануса

Године 46. прије хришћанске ере, владар Рима, Гај Јулије Цезар, је у својству првог римског свештеника (pontifex maximus) са александријским математичарима реформисао римски календар. Римљани су знали да година траје 6 сати дуже од 365 дана, али су до тада користили календар без преступних година због чега је настала разлика од 67 дана. Реформом су ови дани додати 46. години, и уведено је да се од тада сваке четврте године на фебруар додаје још један дан, како не би настајала разлика (између новембра и децембра додата су 67 дана, чиме је та година продужена на 445 дана). Тако се следеће године 45. године умјесто лунарног почео примјењивати соларни календар, који се користио у Египту, прилагођен римском рачунању тако да је у краће мјесеце уметнут одређен број дана да би збир био 365 дана.

Screenshot 2023-08-08 at 16.29.25.png
Фрагменти конзуларних фаста из империјалног доба Museo Epigrafico, Rim

Године 153. прије хришћанске ере за почетак године римског календара је одређен Јануар.  (После зимског солстицијума и краткодневнице, Земља започиње свој нови кружни пут око Сунца са трајањем од годину дана). Према Теодору Момзену, 1. јануар је постао први дан у години у 600 AUC римског календара (153. п. н. е.), због катастрофа у Лузитанском рату. Један од разлога за помјерање почетка године на 1. јануар било је добијање додатног времена потребног Риму ради сакупљања легија за поход на римску колонију на Иберијском полуострву. Историчар Тит Ливије је у свом дјелу Од оснивања Града, у 47. књизи, записао податак о помјерању почетка године на мјесец јануар: „Конзули су од пет стотина и деведесет осме године од оснивања Града ступали на дужност на јануарске Календе (1.јануара). Узрок за промјену датума избора била је побуна у Хиспанији”. Почетак календарске године је помјерен са пролећа на зиму, јер је зима годишње доба у којем сунце после мрачних мјесеци поново излази, дани постају дужи, свјетлост побеђује таму. 

Screenshot 2023-08-08 at 16.30.41.png
Минијатура фрагмента фреске предјулијанског римског календара. Натпис који садржи римски календар, периода прије јулијанске реформе. Репродукција фрагмента Fasti Antiates Maiores (око  60. год. прије нове ере) на коме се седми и осми мјесец називају Quintilis и Sextilis, а у крајњој десној колони је Intercalaris, мјесец који се додавао по потреби.

О римском календару који је почињао мартом свједоче називи мјесеци који слиједе после августа, названи латинским редним бројевима: септембар (седми), октобар (осми), новембар (девети), децембар (десети). Мјесеци Јул и Август су такође били названи по редним бројевома док нису у част Јулија Цезара и Октавијана Августа именовани као Јулиус и Августус. (Латински називи мјесеци су транскрибовани на грчки када су Римљани освојили источни медитеран). Такође, данашњи назив „мјесец“ за календарску мјерну јединицу времена, који потиче од назива за космичко тијело „Мјесец“, потиче од доба римског лунарног календара и рачунања времена по мјесечевим мијенама (што је можда био један од разлога мањег броја мјесеци и недовршености годишњег циклуса у старом латинском римском календару). Мартовска календарска година говори о постављању почетка римског календара према природним мијенама а у које су била учитавана човјекова вјеровања у загробни живот и обоготворавања мјесеца марта својствима божанства рата.     

КУЛТУРА КАЛЕНДАРА

Помјерање почетка римске календарске године са марта на јануар свједочи о развоју римске календарске културе од простог паганског праћења природних циклуса до изграђивања календарске културе према друштвеној култури, државним и вјерским празницима, историјским личностима и догађајима то јест свједочи о развоју римског друштва од простог племенског до сложевног друштвеног поретка. Назначење и култура календара су представљени називима дана, мјесеци и празника, догађајем одређеним за почетак рачунања „времена“, а мјесецослов представља посебну културу и назначење календара – да ли су називи мјесеци сведени на називе биљних и животињских врста, природних појава, промјена вегетације, пољопривредних послова, или су култивисани називима вјерских и државних празника, именима историјских личности и догађаја, и вриједностима опште културе друштвеног живота.

Календар је календар људске заједнице, одређеног народа и друштва, а не “природе“ и “времена“. Календарско вријеме је организовано и осмишљено вријеме, сврха календара је култивисање времена, можемо рећи креирање календарског времена, културе времена. Календарско вријеме је култивисано вријеме, изграђен одређен однос према времену, а не само временски прорачун, као опште математичко мјесто свих календара, као слика природних процеса и појава. Одређени календар приказује пут развоја одређеног друштва и народа, као што може приказати пут упрошћавања и разградње друштвене културе.

 3402a-http-www.gradskimagazin.rs-wp-content-uploads-2014-12-gregorijanski-kalendar-407x428.jpg

Од прве људске заједнице, развој и формирање друштва и државе подразумијева грађење и развој градова, а не живот у „природи“, одређеног законима природе. Први појам културе је значио култивисање природе, обраду и одгајање биљних врста као пољопривредних култура. У култивисању градине и градова битно средство, и у равни државних закона, био је календар којим се организовала култура пољопривреде и полиса. У античкој Грчкој, као и у другим древним културама, коришћено је више календара различитих намјена, што је представљало достигнуће развоја друштва: календари пољопривредних послова, календар спортских манифестација, календари за државне и религијске празнике, као што је постојао антички календар који је почињао од почетка Олимпијских игара. Познати су староримски фасти (fasti), календари који су означавали датуме вјерских обреда и државних празника, који су приказивани у облику натписа на јавном мјесту као на храму (неколико од ових фастија је сачувано у различитим фрагментима). Разноврсни антички календари су представљали развијеност античког друштва, као што различити календари различитих народа представљају различите културе, различит поглед на смисао свијета, повијести и будућности, а не првенствено различит прорачун сунчане и тропске календарскe годинe.

Мјесеци календара античке Грчке били су названи по државним и вјерским празницима или именима значајних архонтских аристократа, а само су поједини називи посредно асоцирали на годишња доба. Атински мјесеци су именовани по грчким боговима, фестивалима, историјским личностима, по чему се антички календар разликовао од месопотамског узора, јер су сумерски и вавилонски мјесеци именовани по пољопривредним пословима. Пагански римски владари су знали да су човјекова култура и наука, и религија као највиша разина културе, основе изграђивања и трајања друштва и државе – а не обоготворавање природе. У грчко-римском календару мјесеци су названи именима римских царева и божанстава као свједочанством римске религиозности и државности, и римским редним бројевима као изразом римске науке и човјекове словесности.

 ОБНОВА РИМСКЕ ЦАРЕВИНЕ И ЦАРСКОГ КАЛЕНДАРА

Побједом у римском грађанском рату, Јулије Цезар (Gaius Iulius Caesar; Рим, 13. јул 100. године п.н.е. – Рим, 15. март 44. године п.н.е.), војсковођа, племић и један од претендената на римски престо, постао је владар Римског царства, окончао владавину римске републике и обновио владавину и култ краљева. Фактографски знамо да је Јулије Цезар 45. године прије хришћанске ере побиједио у римском грађанском рату и постао владар Рима, али је занемарен значај његовог доприноса државној духовној доктрини римског царства. Рим је од оснивања био Краљевина, која је из политичко-племенских разлога свргнута 509. године прије хришћанске ере, и формирана Римска република. Побједом Цезара остварен је антички политички идеал државне власти и идеал државника, просвећеног Цара, пјесника и војсковође, о чему је писао Платон у свом дјелу “Држава“. Долазак Jулија Цезара на римски престо означава почетак нове ере царева, обнову римске царевине и култа царева као идеала богомданог државног уређења.

Цезар је у агенди античко-римског апотеозиса проглашен култним владаром – “божанством“, а његово наследно име (когномен) је постало симбол владарске титуле -Цезар – Цар, које ће постати престижна владарска титула. Сви цареви античког Рима додавали су својим титулама име Цезар. Титуларно име цезар су користили Ромејски цареви а касније и поједини владари XIV и XV вијека, попут Војихне, Прељуба, Гргура Голубића и Угљеше Влатковића, као и њемачки и руски цареви.

 Screenshot 2023-08-08 at 16.30.23.png

Као на небеском своду „сјајна звијезда Даница“, на Земљи је крунисана глава помазаника Божијег, и изнад Цара нема никога до Бога. Царизам је владарски идеал античког и библијског предања. Старозавјетни првосвештеници су благословили Цареве за владаре изабраног народа. У претхришћанском и хришћанском вјеровању, личност Краља симболизује спој небеског и земаљског, божанског и човјечанског, временског и вјечног. У космогонији “природних религија“ Краљ је космичка константа на Земљи која одређује религијске и политичке путеве. У древним културама монарх је медијум између народа и божанског, посредник овоземаљског са оностраним. Цар је симбол божијег благослова на Земљи, на народу и држави којом влада, који народу обезбјеђује заштиту на Земљи и благослов божији. Преко помазаника божијег Бог благослови краљевство, а Краљ устројава државу у Славу божију.

Хијерархија монархије свих цивилизација је била слика и симбол божанске хијерархије. Краљевством влада богомдани Краљ као богомдана установа власти, крунисан по вољи божијој, а не само по људској промјенљивој и грешној. Краљ влада руковођен вјечним вриједностима, не само земаљским законима по праву јачег и богатијег, цар вјерује у божију промисао, а не само у глас народа (попут републиканаца) краљ поступа не само према политички могућем, него и према испуњењу воље Божије. Зато је, ради испуњења воље божије на Земљи, божијим промислом установљена у римској империји владавина царева који ће више поштовати вољу божију од воље демократске “већине“ и племенског родновјерја, који ће извршити божију заповијест мисије васељенске вјере. Као што је промислом божијим установљена Старозавјетна владавина Царева, тако је у новозавјетном предању после апостолске мисије благословена и установљена власт хришћанских царева ради мисије Цркве, заштите и утврђивања хришћанства. У тој симболици је у хришћанству Господ Исус Христос називан Цар Царева, Цар Небески, који благослови и штити цареве земаљске као поданике.

julian-calendar1.jpg
The Julian Calendar preserved on stone. Јулијански календар сачуван на камену

У древним цивилизацијама уређивање и познавање календара била је привилегија владарског и свештеничког сталежа. Познавање астрономије и астрологије, као знања о постању и поретку Свијета, било је знамење божијег благослова и привилегија племства и свештенства. Власт и мисија монарха се потврђивала и правом уређивања календара, као знаком власти Владара над временом, над земаљским и космичким законима, и као потврдом царске власти у уређивању друштвеног политичког, културног, религиозног и пољопривредног поретка. Владар је обављао богомдану и друштвену дужност уређивањем календара као историјске институције којом се одржава континуитет културе друштвеног живота, празнични и пољопривредни државни поредак.

the-fasti-antiates-ministrorum-domus-augustae-with-august-outlined-in-red.-see-below-for-a-detailed-view-of-that-section.jpg

The Fasti Antiates Ministrorum Domus Augustae, with August outlined in red. See below for a detailed view of that section. Списак судија од 31-51 године нове ере са календаром, са августом означеним црвеном бојом.

Јулије Цезар је био свјестан своје владарске мисије културне и политичке повијесне промјене „судбине свијета“ коју је покренуо обновом царског државног уређења римске империје. Цазарова реформа Римског календара је представљала почетак нове ере царизма као континуитета и перспективе новог свијета, еру царизма као назначење новозавјетне ере – као својеврсно јулијанско јеванђеље.

Screenshot 2023-08-08 at 16.30.03.png

Репродукција Fasti Antiates Maiores

Владавином цара Александра Великог основана је Александрија, царска престоница и средиште античке астрономије, а Египат је постао дио античке културе. Цезар је за уређивање календара задужио математичаре и астрономе академије царске престонице Александрије, да римски календар потпуно ускладе са соларном годином. Јулијански календар је уведен у употребу првог јануара 45. године прије хришћанске ере. У част Јулија Цезара, мјесец Цезаровог рођења, седми мјесец календара, назван је Јули. У част Октавијана Августа, првог званично крунисаног римског цара обновљене римске царевине (крунисаног 27 године прије хришћанске ере, који је био усвојени син његовог ујака Јулија Цезара ), осми мјесец када је Октавијан Август прогласио царевину назван је Август – тада је осмом мјесецу додат један дан (до тада су 31 дан имали само непарни мјесеци). Претходно се мјесец август називао Секстил, као шести мјесец Римског календара. Римски писац у V вијеку, Макробије, је написао да је мјесец Секстил добио ново име по Октавијану Августу јер су се најзначајнији догађаји у његовој владавини догодили тог мјесеца.

close-up-of-the-enclosed-section-in-colour.-see-bottom-left-for-ante-diem-xiv-kalendas-septembres-again-identifiable-from-the-letter-g-followed-by-xiv-and-vin..jpg
Close-up of the enclosed section (in colour!). See bottom left for ante diem xiv kalendas septembres (again identifiable from the letter G followed by XIV and VIN). This time the day is labelled ‘dies tristissi(mus)’ (‘a very sad day’). Крупни план обележеног дела (у боји). У доњем левом углу наведен је дан Августове смрти: четрнаест дана пре септембарских календи – тј. први септембар. Овде је тај дан означен као „веома тужан дан“

Јулије Цезар је тежио премјештању престонице на Исток, као и његови претходници и наследници, испуњењу пророчанстава о повратку Истоку – исходишту културе и науке, центру цивилизације, отаџбини и земаљском завичају човјечанства, географском и геополитичком средишту средоземља и свијета, гдје култ краљева живи од почетка свијета. Цезарова опсада Александрије, древне царске престонице Александра Великог, није била само због стратешког и економског значаја Александрије него и због повијесног права на царску престоницу Истока. Цезар је поштовао и користио културу и науку Истока, као што су култ краљева и култура календара. Цезар није александријску краљицу Клеопатру устоличио као краљицу Рима али је александријску астрономију примјенио у реформи римског календара.   

 

Наставак текста:

http://asrbija.com/vest-%D0%88uli%D0%88anski-kal%D0%95ndar-prav%D0%9Eslavn%D0%9Eg-pr%D0%95danja-281587

 

Tagovi

Komentari (0)