Мали Зворник
Туризам

Споменик Књазу Милошу

 

Пожаревац је дуго био друга резиденција књаза Милоша. Изградио је конаке за своју породицу и себе, развио трговину јер је и сам био трговац. Ослободио је Пожаревац од турске власти у Другом српском устанку 1815. године. Самим тим, у знак захвалности, подигнут му је споменик 1898. године кога је открио тадашњи краљ Србије Александар Обреновић у присуству бившег краља, а свог оца, Милана Обреновића.

Spomenik-knezu-Milosu-TOG-Pozarevac-2.jpg

Споменик је изливен у бронзи и представља рад познатог вајара Ђорђа Јовановића, а урађен је у Паризу 1897. године. Налази се у самом центру градског парка, испред зграде Окружног здања. На споменику су уклесане године које представљају рођење (1780) и смрт (1860) књаза Милоша, као и чувена порука упућена турском војсковођи: „Делибаша, царски делијо, ти имаш куда и на другу страну, а ја немам куда, него туда, па у живот или смрт“, као и године ослобођења Пожаревца од Турака (1815).
Туристичка организација града Пожаревца је израдила месингану реплику статуе споменика као симбол и репрезентативни сувенир града.
Бисте и спомен плоче народних хероја које се, поред књаза Милоша, налазе у градском парку подигнуте су и Чеди Васовићу, Бошку Вребалову, Божидару Димитријевић – Козици, Вељку Дугошевићу и народном трибуну Васи Пелагићу.

Spomenik-knezu-Milosu-TOG-Pozarevac-1.jpg

Године 1923, у делу града који се назива Горња мала подигнут је Споменик српским војницима 1912–1918. године. На постаменту квадратног пресека на све четири стране налазе се спомен плоче од црног мермера са именима 140 војника који су погинули у Балканским ратовима (1912–1913) и Првом Светском рату (1914–1918).
Споменик посвећен палим борцима из ратова у периоду 1991–1998. године налази се на платоу испред Дома здравља.
У Сунчаном парку, испред Центра за културу, налазе се бисте Миливоју Живановићу, Милици Стојадиновић Српкињи, Милени Павловић – Барилли, Жанки Стокић и Слободану Стојановићу.

Поред свих претходно наведених споменика, у нашем граду налазе се и споменици подигнути у част Петру Добрњцу, Миленку Стојковићу, Павлу Савићу, Ђури Јакшићу, Браниславу Нушићу, Воји Дулићу и браћи Вујовић.