Костолац
СПОРТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПАРТИЗАН

Гимнастички клуб ­ Спортска организа­ција „Партизан“ из Костолца основан је 1. сеп­ тембра 1984. године, одмах по завршетку изградње Спортске хале у Костолцу. Спортска хала у Костолцу својевремено је изграђена из средстава самодоприноса и уз велику помоћ Комбината „Костолац“. Како у протеклом пери­ оду, тако и данас, Хала је веома посећен објекат, јер се спортски живот у њој одвија свакодневно у току целе године.

Screenshot 2022-05-06 at 20.37.04.png

Прва генерација гимнастичара почела је да тренира под будним оком проф. Душана Маровића и хонорарних сарадника проф. Душана Пајића и проф. Драгане Милић. Прво такмичење у гимнастици у Костолцу – Првенство Србије за мушкарце и жене одржано је 22. новембра 1987. године. Први успеси почињу да се нижу већ од 1985. године на такмичењима гимнастичке лиге, затим на републичким такмичењима основних и средњих школа у спортској гимнастици, у свим категоријама.

Screenshot 2022-05-06 at 20.36.40.png

Ангажовање стручњака из Украјине, Бугарске и Русије (од 1991. до 1998. године), утиче значајно на побољшање резултата и појављивање првих репрезентативаца и репре­зентативки Србије. Од 2000. године, „Партизан“ излази на међународна такмичења као клуб, а чланови учествују у репрезентацији.

Током година, Гимнастички клуб у Костолцу дао је пуно одличних гимнастичара, почевши од Љупке Атанацковић, прве костолачке гимнастичарке, која је учествовала на првенству Југославије у Загребу 1989. године и донела Костолцу организацију 45. првенства Југославије у спортској гимнастици 1990. годи­не. На том првенству Предраг Милутиновић осваја прву медаљу за „Партизан“ на прескоку бронзу. Славу костолачке гимнастике у новије време проносе: Аца Антић, освојивши четврто место на Светском купу; Жарко Атанасовски Балкански шампионат и бронзана медаља на вратилу; Божидар Маровић ­ учешће на Европским првенствима у Бирмингему, у Монпељеу, ЕЈОФ у Трабзону, а у Швајцарској осваја сребрну медаљу на партеру; и Петар Вефић, који је 2015. године, на међународном турниру у Турској победио у вишебоју и партеру, а на круговима и у прескоку заузео треће место. Вефић је постигао значајан успех и на Првенству Европе, одржаном 2016. године у Берну у Швајцарској, освајањем деветог места у Гимнастичком вишебоју.

У изградњи нове гимнастичарске сале 2012. године учествовали су: Спортска органи­ зација ,,Партизан“, Општина Пожаревац, Министарство за спорт и културу и Олимпијски комитет. Национални гимнастички центар отворен је 2015. године у Костолцу. То је велика част за наш град и резултат је великог рада и залагања СО „Партизан“. Гимнастичари из целе Србије и репрезентативци добили су аде­кватан простор за своје тренинге. Добијен је нови комплет такмичарских справа од државе.

Иако су гимнастичари из Костолца пос­тигли значајне резултате на такмичењима, како у земљи, тако и у иностранству, такми­чарски резултати никада нису стављани у први план. Основни циљ оснивања Друштва је да се што више деце и омладине привуче у Спортску халу, да се Друштво омасови и да од те деце постану психички и физички здрави људи. Друштво данас броји око 1200 чланова, од чега је преко 400 активних, а на разним так­ мичењима и првенствима освојено је много медаља. У Костолцу је организовано више првенстава Србије и то са највишим оценама у организацији. Овај спорт се брзо развио и афирмисао, тако да је Костолац проглашен за један од гимнастичких центара у Србији.

Друштво „Партизан“ од оснивања водио је Миодраг Лазовић, затим Првослав Цвејић, Дејан Рајчић и Душан Маровић, а сада им се прикључио Александар Шаманц.