Костолац
ПОЗОРИШТЕ CASTELLUM

После веома активног позоришног живота у Костолцу, о коме је у књизи већ било речи, настају тешки дани за костолачко позориште. После оди­ гране три представе: Свадбени марш, Ожалошће­ на породица и Мрешћење шарана у режији Радо­ мира Ђорђевића, позоришна активност замире, а рад позоришних упосленика, наставља се кроз драмске секције у костолачким школама, које су биле и остале расадник глумачких талената.
Screenshot 2022-05-06 at 20.25.59.png

На иницијативу Жељка Карана, косто­ лачког глумца, редитеља, драмског писца и заљубљеника у позоришне даске, 2002. године се формира костолачко Позориште „Castellum“, као самостално позориште. Уз све, углавном проблеме финансијске природе, Позориште

„Castellum“, покреће школу глуме, а онда остаје неактивно до 2008. године.

Заслугама Ненада Деспотовића, а уз под­ ршку Радомира Ђорђевића, Драгана Павловића

и Дејана Милошевића, 2008. године, поново се активира рад „Castelluma“. Почиње продук­ ција нових представа и укључује се у рад удру­ жења аматерских позоришта Србије. Костолач­ ко позориште има завидну продукцију: „Вирус“ Синише Ковачевића, „Лаки комад“ Небојше Ромчевића, „Анђела“ Стевана Копривице. Глу­ мачки ансамбл је састављен, под редитељском палицом Радомира Ђорђевића, од грађана и ученика из Костолца, међу којима су: Младен, Милица, Мина и Ненад Деспотовић, Јелена и Дејан Милошевић, Нина Станковић, Биљана и Ивана Мрђен, Верица Гаврилов, Весна Љуби­ сављевић, Мира Дамњановић, Предраг и Лазар Вујовић, Иван Драгојловић, Јасмина Кушлић, Наташа и Филип Роквић, Нада и Рајко Рајчић, Драган Антић, Вукашин Васиљевић, Лука и Иван Мађарић, Милека Боричић, Милош Ву­ шовић и многи други. Покренут је рад Дечије сцене која је успешно извела представу „Како су настале ружне речи“ са којом су учествова­ ли на Фестивалу дечијих сцена у Смедеревској Паланци и освојили значајна признања. Наше позориште, може се рећи већ традиционално, учествује на смотрама глумачких остварења

„Живка Матић“ и „Миливојев штап и шешир“ у Пожаревцу, где игра добре представе, осваја на­ граде и добија позитивну критику публике.

„Castellum“ од 2009. године, традицио­ нално реализује Смотру глумачких остварења „Viminacium lumen meum“ , која има за циљ да мотивише аматере да се докажу као добри гл­умци, а костолачку публику да у тим извођењи­ма ужива. Смотра „Viminacium lumen meum“ одржава се у децембру и на њој учествују ама­терска позоришта из целе Србије.

Још једна традиционална активност јесте Смотра аматерских позоришта Браничевског округа која се одржава у част Жељка Карана, једног од оснивача Позоришта „Castellum“.

Позориште „Castellum“ се, током више од деценије свог постојања, може похвалити про­ дуктивним радом, постављајући на позориш­не даске бројне комаде попут: „Браћо и сестре“, „Како сам поново постао нормалан“, „Не играј на Енглезе“, „Жене у црвеном“, „Госпођа министар­ка“ и многе друге. Редитељ Фуад Табучић је на позоришну сцену поставио представу „Хадерс­филд“ са којом је позориште, у септембру 2016. године, по први пут учествовало на завршној смотри аматерских позоришта Србије у Кули.

Након тога су се ређале представе: „Поконди­рена тиква“, „Хамлет из Мрдуше доње“, „Каро­лина Нојбер“, све у режији поменутог редитеља. Са представом „Каролина Нојбер“, позориште „Castellum“ учествовало је на многим фестива­ лима. На завршном фестивалу аматерских по­зоришта Србије у Кули, глумицe Наташа Роквић и Нина Станковић добиле су одличне крити­ке и награде. Представе Позоришта „Castellum“ данас се налазе на репертоарима многих позо­ришта и позоришних фестивала широм Србије.

Својим досадашњим радом и залагањем, као и новим задацима, изазовима и премије­рама које су пред њим, Позориште „Castellum“ заузима једно од водећих места у аматерском културном животу Костолца.

Директорка по­зоришта је Наташа Роквић.