Костолац
ФК РУДАР

Фудбалски клуб „Рудар“ Костолац на­ ставља традицију клубова које су основали власници костолачких рудника у Костолцу и Кленовнику. Овај најстарији, најпопуларнији и најтрофејнији клуб у породици Спортског друштва „Рудар“ био је носилац активности потребних за оснивање клубова свих осталих спортова, затим иницијатор изградње спор­тских терена и, уопштено, био је заслужан за развој спорта у Костолцу.

Од свог оснивања до данас, овај фудбал­ски клуб такмичио се у лигама београдске об­ласти, Окружној лиги Браничевског округа, По­савско­подунавској зони, Другој и Првој српској лиги, Међурепубличко­покрајинској лиги – Север, Другој савезној лиги – Исток, а тренутно се такмичи у Зони Дунав, четвртом такмичар­ском нивоу српског фудбала. ФК „Рудар“ по­бедник је низа фудбалских турнира, нарочито оних организованих у част Дана рудара Србије, који су се дуго времена одржавали у Костол­цу. У Куп такмичењу, преко двадесет пет пута био је првак општине и региона, а три пута је учествовао и у финалном такмичењу Србије и Југославије. Бројне успехе низао је и на међу­народним турнирима у иностранству. Многи фудбалери, потекли баш из овог клуба, своју каријеру наставили су, како по клубовима Прве савезне лиге наше земље, тако и по иностра­ним клубовима.

ФК „Рудар“ више пута проглашен је за најбољи клуб Браничевског округа и носилац је више признања ФСЈ и других савеза и клубо­ва. Његов дугогодишњи председник Боривоје Јовановић, познатији као Бора Бека, носилац је звања Заслужног фудбалског радника Србије и Југославије. У Трофејној сали ФК „Рудар“ нала­ зи се више од триста пехара, плакета и других трофеја, освојених на разним турнирима.