Костолац
ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ КОСТОЛАЦ

Решењем Скупштине Градске општине Костолац, донетим 2. априла 2012. године, основана је установа Центар за културу „Кос­толац“.

Screenshot 2022-05-06 at 20.26.31.png

Оснивач Центра за културу „Костолац“ је локална самоуправа, односно Скупштина Градске општине Костолац. Установа обухвата културу, спорт, туризам и музејску делатност.

Центар за културу „Костолац“ као јавна установа, добила је подршку Градске општине Костолац да може да преузме бригу и о спор­тским објектима и од 2016. године прераста у Културно­спортски центар „Костолац“. Новој установи на управљање су предати: Топољар, Дом омладине, Спортска хала и фудбалски стадион у Костолцу. На овај начин Културно­ спортски центар „Костолац“ добија још већа овлашћења, чиме му се даје могућност да његов рад буде потпунији и садржајнији. На петој редовној седници Скупштине Градске оп­ штине Kостолац, 17. децембра 2018. године, по упутству Министарства финансија РС, одлука о оснивању Kултурно­спортског центра „Kос­толац” измењена је, тако да је одлучено да ће установа Kултурно­спортски центар „Kостолац” убудуће пословати под називом Центар за културу „Kостолац“ у чијем саставу је култур­но уметничка, музејска делатност и туризам, док ће спортска делатност бити споредна.

Центар за културу „Костолац“, првобитно под руководством Марка Јелчића, затим Јелене Илић и садашње директорке Јелене Шаманц, показао је како се професионалним залагањем и изузетним напором постижу врхунски резул­тати и на тај начин оправдао је поверење ука­зано од стране локалне самоуправе и станов­ништва Костолца.

Screenshot 2022-05-06 at 20.25.47.png

Са циљем да стимулише умове и негује индивидуалност, Центар за културу „Костолац“ представља квалитетан и поуздан сервис за продукцију, презентацију и афирмацију неза­висних савремених, уметничких и културних делатности, посебно помажући млађим грађа­нима Костолца да се активно укључе у културне и друге активности у граду.

Својим суграђанима Центар за културу „Костолац“ представља квалитетан, препо­знатљив, разнолик и уравнотежен културно­ уметнички програм. У периоду од 2016. па до 2020. године одржане су бројне позоришне представе, како аматерских, тако и профе­ сионалних позоришта, а своја умећа пред пу­ ним салама показали су, између осталих и:

Андрија Милошевић, Милан Калинић, Љиљана Стјепановић, Срђан Ивановић, Катарина Жутић, Бојана Ординачев, Ненад Ненадовић, Александар Радојчић, Катарина Савић, али и примабалерине и врхунски балетски играчи Народног позоришта из Београда.

Музички програм обухвата разноврстан жанровски приступ од концерата класичне музике, етно наступа КУД­ова, хорова, до рок фестивала, представљајући најпознатије музичаре и њихове саставе, али и оне мање познате. У Костолцу су наступали познати састави, као што су Кики Лесандрић и Пилоти, Ван Гог, Ноћ и дан, али и културно­уметнички фолклорни ансамбли Градске општине Кос­ толац, музичка школа, балетски студио.

Приказане су бројне пројекције најновијих филмских остварења, организовано је више позоришних смотри, ликовних колонија, књи­жевних сусрета, трибина и радионица, а због разноврсности своје делатности успешно је реализован фото­сафари „Фоткај и уживај“ и „Фестивал цвећа и хортикултуре“. Иако су ове манифестације по први пут одржане у Костолцу, наишле су на изузетно интересовање посетилаца, фотографа, излагача, а наш град показао се као сјајан домаћин.

Као и годинама уназад, Центар се залаже за неговање, развој и афирмацију аматерских уметничких делатности. Врло успешна сарадња успостављена је са културним и уметничким удружењима и ствараоцима и на тај начин створена је разнолика културна понуда. Осим са удружењима, изузетна сарадња успостављена је и са установама образовања и културе, као што су: Основна школа „Јован Цвијић“ Кос­толац, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Вртић „Мајски цвет“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Основна школа „Свети Сава“ из Пожаревца, Политехничка школа „Пожаревац“, Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац и многе друге. Новембарски дани културе, од самог оснивања Центра у Костолцу, показали су се као круна добре сарадње са Културно­ просветном заједницом Пожаревца.

Није запостављен ни спорт, као веома битан сегмент живота. Зато је Центар за културу

„Костолац“ преузео на себе организацију турнира и различитих видова надметања у великом броју спортских дисциплина. У току целе године спортски програм је богат, како у затвореном простору, тако и на отвореним теренима на песку и теренима малих спортова. Већ су добро препознатљиви костолачки тур­нир у баскету и рукомету, Меморијални турнир „Миомир Цвијић Рус“, као и Фестивал спорта којим се промовише школски спорт.

Већ значајан на туристичкој мапи Србије, Костолачки полумаратон разликује се у односу на друге трке јер за циљ има карактеристичну и потпуно јединтвену локацију. Стаза се проте­же од центра Костолца, преко градске плаже То­пољар, обале Дунава, све до локалитета светског гласа ­ Виминацијума. Ретке су трке, готово у чи­тавој Европи, које за циљ имају историјске дести­ нације попут археолошког налазишта. Због тога овај полумаратон носи назив „Трка легионара“.

Захваљујући доброј промоцији спорта, на подручју наше Градске општине у знатној мери је повећан број деце школског и средњошкол­ ског узраста у спортским клубовима. Центар за културу „Костолац“ заслужан је и за оживља­ вање клубова посвећених спортовима на води.

„Костолачко лето“ је већ препознатљи­ ва манифестација Центра за културу „Косто­лац“, која траје од 20. јуна до 31. августа. Лето у Костолцу обогаћено је позоришним представа­ма за децу и одрасле, музиком, поезијом, пре­давањима, ликовним колонијама, радиони­цама, фестивалима, филмским пројекцијама, али и бројним спортским дешавањима.

Иако је Центар за културу „Костолац“ млада установа, манифестације које орга­ низује постале су бренд Костолца, а то су: Де­чији ускршњи фестивал, Балонијада, Фестивал цвећа, Костолачко културно лето, Островаћки бећарац, Орфеј на Дунаву, Чорбаријада, Излож­ба традиционалних јела, Изложба старих ауто­мобила, надметање Костолац пева, Новембар­ски дани културе, Чаробни децембар.

Оваквом организацијом културног и спо­ртског живота у Костолцу, ова установа по­стала је центар уметности, културе и спорта, окупљалиште младих, место за нове идеје, за креативне експерименте и друштвени ангаж­ман, којим се повезује локална сцена с оном из других општина, градова и регија.

Поводом 15. октобра, Дана ослобођења Града Пожаревца у Првом и Другом светском рату, сваке године се додељују Октобарске на­ граде и Повеље заслужним појединцима, фир­мама и установама за остварене одличне резул­тате у раду. Међу добитницима Повеље Града Пожаревца у 2016. години је и Центар за култу­ру „Костолац“ за допринос у развоју културе. Ова награда представља велико признање за досадашње резултате и рад ове установе.