Бач
Туризам

СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО *** РАДМИЛЕ ЂОРЂЕВИЋ

Село Липовац

Тел: + 381 34 834 810

 

Липовац, једно од села тополске општине, у окриљу дворишта сеоске школе, чува стари храст, један од најстаријих храстова у Шумадији. Стар је око 300 година, а обим стабла му је преко 5,5 метара. Поред тога што је природна реткост, има и историјски значај јер се помиње као један од топонима из Првог српског устанка. Под његовим густим крошњама окупљали су се устаници и њихове вође.

Тај храст-запис био је набројано пута инспирација сликарима, учесницима Липовачке колоније, која јеотпочела са радом 1973. године, на иницијативу љубитеља уметности, радника у установама културетополске општине и сељака из Липовца. Сваког августа, љубазни мештани госте еминентне сликаре, уприличавајући са њима дружења која се потом дуго препричавају и памте овде настају дела којаупотпуњавају већ богат фонд Липовачке сликарске колоније. Из овог питомог шумадијског села, смештеног у подножју шумовитог Венчаца, пореклом је један од најпознатијих српских књижевних критичара – Јован Скерлић. Сељаци из Липовца љубоморно чувају свој дух и етнолошко наслађе, али га радо откривају туристима, правим заљубљеницима у село. У непосредној близини Липовца , налази се манастир Брезовац. Саградио га је 1444. године деспот Ђурађ Бранковић.

1.jpg

Домаћинство се налази у центру села, у стилу српских сеоских домаћинстав са окућницом из ХIX века, располаже са две двокреветне собе , припрема органске хране из сопствене производње. У селу Липовац као део винског пута Шумадија ради винарија ''Роган'', могућност посете уз најаву.

Решење о категоризацији важи до 26.02.2024.