ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА ПОСЕТИЛА БАЧ

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић Минић је у оквиру својих редовних активности,  09.11.2021. године са својим сараднцима посетила Општину Бач и том приликом разговарала са председником Др Стевом Панићем.

 1.jpg

Дискусија на тему даљег привредног развоја, али и континуираног побољшања свеукупне пословне климе и квалитета живота који би допринео и дао ефекте за спровођење и побољшање пронаталних мера биле су неке од тема данашњег разговора.

Секретарка Миловановић - Минић је овом приликом истакла значај унапређења локалних политика који пружају подршку пре свега младим лицима и породицама са децом, а који су се одлучили да живе и раде у руралним срединама, као и низу различитих активности којима се пружа подршка мајкама, маргинализованим групама и другим угроженим и категоријама становништва, а све у циљу решавања проблема демографског пада.

 2.jpg

Председник општине Бач, Др Стева Панић је у разговору госте упознао са кључним демографским карактеристикама, али и другим специфичностима и низом активних мера помоћу којих општина покушава да пружи пример добре праксе у овој области.

"Финансијска подршка за прво и друго дете у износу од 30.000 РСД, као и 50.000 РСД за треће и свако наредно дете, месечна новчана помоћ незапосленим мајкама, стипендирање најбољих ђака и студената као и бесплатан превоз за њих те системска подршка развоју кључних пројеката који могу имати дугорочне позитивне ефекте као што је одрживост Центра за родитеље који егзистира у оквиру ПУ "Колибри" Бач, од примарне је важности за све нас", закључио је Панић.

Секретарка Миловановић - Минић је такође изнела и неке од статистичких података према којима је у Србији први пут рођено мање од 62.000 беба за годину дана, као и то да је сваки пети становник Србије старији од 65 година, а сваки седми млађи од 14, те да уколико се овај негативан тренд настави прогнозе су да ће становништво Србије до 2050. године бити на нивоу од око 5.000.000 грађана, те да ће на крају ове године министарство за бригу о породици и демографију Влади Србије предложити низ пронаталних мера којима ће се утицати на различите могућности и предлоге побољшања тренутног стања.

Испред домаћина, састанку је поред председника општине присуствовао и директор Центра за Социјални рад Зоран Атанасковић.

 

Tagovi

Komentari (0)