Бач
Туризам

Кукавица је драгуљ југа Србије, планина мира и спокоја, без иједне фабрике или загађивача у околини од 30 км. Љубитељи природе сматрају је за ваздушну бању, јер једном ко посети Кукавицу и удахне ваздух испуњен мирисом четинара, храста, букве и многих лековитих биљака, радо се враћа поново.

1.JPG

Планина Кукавица простире се на територији Владичиног Хана, Лесковца и Врања, између Врањске и Лесковачке котлине, Грделичке клисуре и долине реке Ветернице.

2.JPG

Највиши врх, Влајна (1.441м) налази се на територији општине Владичин Хан. Ту је смештена најзначајнија метеоролошка станица за југ Србије као и војни објекти.

3.JPG

Кукавица је покривена густом шумом, преовлађујуће листопадном (буква и храст) и у мањој мери четинарском. Листопадно дрвеће је самоникло, док су четинари вештачки пошумљени. Најпознатија је златна буква, која је део истоименог природног резервата и убраја се у најквалитетније дрво ове врсте у Србији. Уживање у лепотама планине употпуњују и друге биљне врсте као што су дивља малина, купина, печурке, лековито и зачинско биље.

4.JPG

Кукавица је станиште бројних животињских врста од којих се посебно издвајају дивља свиња, лисица, срна и вук (крупна дивљач) и фазан, дивљи голуб, зец, веверица, јазавац (ситна дивљач) и тиме нуди могућности за ловни туризам.

6.JPG

Као складан екосистем бројне флоре и фауне, са водотоковима међу којима се истиче преко 50 извора питке воде, Кукавица је један од најзначајнијих туристичких потенцијала ханске општине.