Отварање изложбе Један век Балета – других педесет година

Отварање изложбе „Један век Балета – других педесет година“, 1. јуна у Музеју Народног позоришта

У оквиру свечаног обележавања стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду, у четвртак, 1. јуна, у 18 часова, у Музеју националног театра биће отворена изложба посвећена том значајном јубилеју.

 PLAKAT izlozbe 100 GODINA BALETA.jpg

Поставку „Један век Балета – других педесет година“, која обухвата период од 1973. до 2023. године, приредила је балетски критичар и педагог Милена Јауковић.

„Изложба је окренута приказу целокупне балетске продукције у протеклих педесет година, указујући на она кореографска остварења и сценске поставке које су имале нарочити утицај и оствариле значајан успех у времену у коме су настале. У том периоду премијерно је изведено 99 балетских остварења на Великој сцени и 14 на Малој сцени, што нас упућује на импозантан податак о укупно 113 реализованих премијера. Овај ретроспективни увид у балетски репертоар претежно ће бити пружен кроз бројне фотографије, на којима ће се наћи најистакнутији балетски уметници и чланови балетског ансамбла. Изложбени простор, поред осталог, биће обогаћен и аутентичним балетским костимима, сценском реквизитом, као и оригиналним скицама идејних сценографских решења“, каже Милена Јауковић.

Изложба се остварује у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије у којем ће 31. маја у 19 часова, бити отворена поставка „Један век Балета – првих 50 година“, ауторке Јелице Стевановић. 

„Изложба је подељена на два сегмента: првим дочаравамо сценски доживљај кроз сценографске скице и фигуре неких најзначајнијих балетских уметника, док у другом оживљавамо сценске животе осамнаест од преко сто реализованих балетских наслова. Одабир није био лак, тежња је била да се прикажу водећи балетски уметници и представе креиране у што више различитих стилова и жанрова, са највише успеха у земљи и иностранству, најдужим сценским трајањем, најбољим критикама“… напомиње ауторка Стевановић.

Уметничка директорка Балета Народног позоришта Ана Павловић подсећа да су поводом овог значајног јубилеја осмишљене бројне активности које имају за циљ да се на достојан начин обележи тај тренутак.

„После веома запажене премијере балета Гусар/ Le Corsaire којом смо обележили крај једне епохе, а истовремено свечано ушли у нову, отварамо изложбу  која ће нас као времеплов провести кроз златну историју нашег Балета. Овај својеврсни артефакт представља сведочанство једног века који је иза нас, али  и поставља темеље за будућу епоху. Драгоцени су моменти који су сачувани и могућност да завиримо у време у којем су живели и стварали наши најистакнутији балетски уметници. Жељно ишчекујемо и нову премијеру - Балетски триптих који представља омаж прошлом времену, али у новој визији савремене кореографије и самим тим спаја време кроз димензију прошлости и будућности“, најављује Ана Павловић.

 МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)