Опера Станислава Биничког - НА УРАНКУ

Прва српска изведена опера „На уранку“ представља jединствен бисер српске културне баштине. Компонована на текст  Бранислава Нушића, ово jе прича о љубави, љубомори, освети и срамоти, у малом српском селу под ропством Турака.

Na-uranku-27.jpg

Публика ће имати прилику да ужива у овоj jедночинки уз пратњу клавира, у траjању од 45 минута, са лепом и питком музиком, уз прожимање народног мелоса, а у извођењу нове генерациjе оперских уметника коjа ће своjим талентом, знањем, младалачком енергиjом и модерним изразом обележити српску оперску сцену у будућности и широj публици представити оперску форму на сасвим нов, атрактиван и динамичан начин. 

 Na-uranku-45.jpg

либрето: Бранислав Нушић

Диригент – ментор: Милан Недељковић

Редитељ – ментор: Владан Ђурковић

Консултант: др Рашко Jовановић

Лектор и приређивач програма: Драган Стевовић

Клавирски сарадници: Драгана Анђелић Буњац и Марко Богдановић

Дизаjнер: Jован Тарбук

Кореограф: Тамара Љесар

Костимографи: Ивана Косовац и Тамара Љесар

Диригенти: Нина Фуштар, Вук Wолков Поповић

Редитељи: Ана Jанковић, Исидора Куленовић, Наталиjа Станковић, Лука

Миjат

ЛИЦА:

АНЂА

Анђела Симић, Анастасиjа Станковић, Мина Радивоjевић, Мартина

Кољеншић

СТАНКА

Ана Босерт, Ана Гвозденовић, Сара Ристић, Исидора Богдановић, Биљана

Jовановић, Исидора Стевановић, Мина Николић, Оливера Кривокућа

РАДЕ

Ермин Ашћерић, Душан Дакић, Стефан Живановић

РЕЏЕП

Никола Микић, Лука Jозић, Андриjа Секулић

МУJЕЗИН

Душан Дакић, Ермин Ашћерић, Стефан Живановић

ГЛАС ИЗ НАРОДА

Андриjа Секулић, Лука Jозић, Слободан Jапунџић к.г.

Организациjа, сценографиjа и техничка реализациjа: Мало позориште

„Душко Радовић“

МОТО тим

Програмски директор: др ум. Наташа Jовић Тривић

Консултант: др ум. Виолета Панчетовић Радаковић

Маркетинг менаџер: Ивана Косовац

Организатор: Светлана Милутиновић

Асистент на проjекту: Матеа Тривић

 Na-uranku-58.jpg

САДРЖАJ

После муjезинове молитве у освит зоре, Станка долази на бунар очекуjући Радета, вољеног момка. Раде долази и jедно другом говоре о своjоj љубави и неизмерноj чежњи. Поjављуjе се Радетова маjка Анђа и Раде jе моли да их благослови. Маjка jе срећна и благосиља их. Раде са маjком одлази jер га очекуjе гласник, а Станка остаjе да га причека и да за то време набере цвећа. Њихов разговор прислушкивао jе Реџеп, ага и он сад прилази Станки и говори jоj да jе воли и да она мора бити само његова. Станка га моли да jе се окане jер она воли другог и верена jе. Међутим, Реџеп jе упоран

и тврди jоj да она мора бити његова. Станка му на то одговара да то неће никад бити и бежи од њега. Реџеп остаjе сам и одлучуjе се да jоj се освети.

Долазе сељаци, сељанке и певаjу. Кад се поjави Реџеп, они одмах престаjу. Ага им говори да продуже са певањем. Сељаци и сељанке почињу поново да певаjу и то сада сватовску песму, jер се поjавила Станка. Чувши ову песму, Реџеп им наређуjе да одмах престану с певањем ако им jе живот мио. Jедан му сељак на то обjашњава да они певаjу ту песму зато што jе Станка испрошена за Радета. Реџеп се подругљиво обраћа Станки говорећи jоj да она треба да се стиди што jе испрошена на шта му она одговара да jе честита и да нема чега да се стиди. Реџеп сада прича окупљеним сељацима, а и Станки да jе Раде ванбрачно дете, тj. дете греха. Сви се изненађуjу. У томе се поjављуjе Раде и пошто му испричаjу шта jе ага рекао, он хоће да га за клевету убиjе, али се

поjављуjе Анђа и то спречи. Раде jоj саопштава шта jе Турчин рекао. Она му на то одговара да jе то

истина, али да jе он ниjе дете греха, већ љубави. Раде, изван себе од срамоте, видећи да jе то истина, убиjа маjку.

  

У оквиру међународног проjекта „Опера: Паст, Пресент, Перфецт!“ Програма Креативне Европе-Култура: Проjекти европске сарадње 2020. чиjа jе реализациjа започета 1. септембра 2020. и траjаће до 1. фебруара 2023. године са задовољством Вам представљамо премиjеру опере Станислава Биничког НА УРАНКУ.

Поред Музичко оперско театарске организациjе МОТО коjа jе носилац проjекта, партнери на проjекту су Ниеуw Генецо из Амстердама (Холандиjа), Yоунг Мусициан Интернатионал Ассоциатион оф Георгиа из Тбилисиjа (Грузиjа), Универзитет Доња Горица из Подгорице (Црна Гора) и Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда (Србиjа).

Покровитељ проjекта jе КРЕАТИВНА ЕВРОПА. Између осталих циљ овог проjекта jе повезивање и образовање младих професионалаца с циљем успостављања међусекторског, међунационалног и међугенерациjског диjалога (између младих професионалаца и ментора), сарадње и размене стручности ради (ре)позиционирања опере као интердисциплинарне и аутентичне европске уметничке форме.

Опера Станислава Биничког На уранку представља прву изведену домаћу оперу. Постављаjући на позорницу ово значаjно дело наше музичке баштине промовишемо домаће музичко сценско дело у европским оквирима. О композитору jе можда наjлепше речи написао либретиста опере БраниславНушић: „Иако мало по броjу, оно што jе Бинички дао-наше jе. Он jе од оних наших музичара и композитора коjи су ушли у душу наше народне песме, певаjу jе и сами, воле jе, уживаjу у њоj. Биничкове песме одликуjу се народним колоритом. Све што jе имао, све што jе могао дати, Бинички jе приложио културном развитку и напретку свог народа.“

После представа у Београду планирано jе неколико извођења у местима у Србиjи. Желимо да опера као жанр поред постоjећих места буде присутниjа у местима у коjима публика до сада ниjе имала прилику да jе упозна и заволи. Сарадња младих уметника из различитих уметничких области jе показала да овакав вид рада ретко постоjи у нашоj средини, поготово у оквиру институциjа, а да jе драгоцен за процес припреме. У процесу рада инсистирали смо да због тимског рада уметници наступаjу и у солистичким улогама и као чланови хора.

Премиjера jе одржана 21. jуна на Светски дан музике на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“.

Tagovi

Komentari (0)