Општина Мали Зворник најавила подршку предузетницима чији посао трпи због радова на мосту преко Дрине

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да локална самоуправа има вољу да подржи предузетнике чије се радње налазе у непосредној близини моста краља Александра I Карађорђевића, због чијег је затварања, услед актуелне реконструкције, промет роба и услуга у поменутим радњама драстично смањен, тако што ће их, уколико постоји законска могућност, док траје обнова моста, у одређеној мери ослободити плаћања обавеза према општини. Јевтић је ово рекао у петак, непосредно након састанка који је имао са малозворничким предузетницима, поводом њихових све чешћих захтева у којима од локалне самоуправе траже да изврши утицај на извођача радова и што је пре могуће обезбеди успостављање пешачког саобраћаја на мосту. 

IMG_1110.jpg

Разумевајући положај у којем су се нашли, у ситуацији затварања моста на годину дана, он је предузетницима рекао да општина нема надлежност да ишта учини по том питању и да је ствар одлуке извођача радова и надзорног органа да ли ће током радова у неком моменту моћи да обезбеде техничке услове за отварање моста за пешачки саобраћај. 

Према Јевтићевим речима, то тренутно није могуће, јер је мост још увек небезбедан за пролаз. 

Председник општине Мали Зворник подсетио је јавност да је рок за завршетак радова на мосту 27. август 2020. године и да извођач, према уговору који је потписао, нема обавезу да пре тог рока обезбеди услове за пешачки саобраћај и да је ствар његове процене и одлуке да ли ће и када за време радова, на своју одговорност, моћи да гарантује безбедан пролаз за пешаке. 

Јевтић је подсетио да је општина Мали Зворник са десне стране Дрине, као и суседни град Зворник, са леве стране, за све који путују на релацији између ова два места, због посла, школе или неког другог разлога, обезбедила свакодневни бесплатан превоз у јавном саобраћају до граничног прелаза „Нови мост – Каракај“ и да је спремна да учини све што је у њеној моћи да грађанима помогне да лакше функционишу и обављају свакодневне активности док траје обустава саобраћаја преко Старог моста због радова.  

Састанку са предузетницима у Малом Зворнику присуствовали су начелник града Зворника Зоран Стевановић и представник извођача радова, фирме „Еникон градња“ из Зворника (РС), директор Мирослав Лазаревић. 

Градоначелник Стевановић рекао је новинарима да се, према информацијама које има, радови на мосту одвијају без проблема, да извођач ради квалитетно и поштује оквирну динамику радова, те да су временски услови протеклих месеци били идеални и погодовали послу. 

Он је подсетио да је да је уговор о извођењу радова на реконструкцији моста потписан 30. јула прошле године, да је извођач уведен у посао 27. августа, а да је рок за завршетак посла годину дана. 

Директор Еникон градње, фирме која изводи радове на обнови Старог моста, рекао је да је на доњем појасу остало још десет посто радова, након чега би мост могао да буде отворен за пешачки саобраћај. 

Према његовим речима, за тај посао потребно је још око три недеље лепог времена. 

„Осим доњег појаса, до краја радова остало је да испескаримо горњи део, затим офарбамо и асфлатирамо мост“, објаснио је Лазаревић.

Љиљана Ристановић

IMG_1109.jpg

Tagovi

Komentari (0)