Онлаjн предавање Екатарине Дегар и Деjвида Рифа о трансформациjи фестивала steirischer herbst

У четвртак, 10. децембра у 12 сати на Зоом платформи, у оквиру међународног програма „Шта кустосирање може/треба да буде“, руска историчарка уметности и кустоскиња Екатерина Дегот и британски уметник и кустос Давид Рифф одржаће онлаjн предавање под називом „Od steirischer herbst do Paranoja TV: када фестивал промишља нови вид свог постоjања“.

 Ekatarina Degot, foto Marija Kanižaj.jpg

Предавање ће се одржати уз подршку Аустриjског културног форума, коjи ће такође емитовати предавање, а оно ће моћи да се прати и путем линка на Феjсбук ивенту (https://www.facebook.com/events/676696746330026/), и на Феjсбук страници Портала за културу jугоисточне Evrope Seecult (https://www.facebook.com/seecult).

 Paranoia TV Zentrale by Nicolas Pleasure Galani.jpg

Том приликом, Екатарина Дегот и Dejvid Riff говориће о кустоском искуству и изазовима са коjима су се сусретали на фестивалу савремене уметности „steirischer herbst“, коjи се од 1968. године одржава сваке године. Услед ограничења изазваних пандемиjом,  последње издање фестивала „steirischer herbst“ претворило се у фиктивни медиjски конгломерат под називом Параноjа ТВ, чиjи ће се програм емитовати онлаjн до краjа 2020. године.

 David Riff, foto Marija Kanižaj.jpg

Основан усред Хладног рата у региону на самоj граници са комунистичким Истоком, у земљи са нерешеним питањима о нацистичкоj прошлости и десничарским круговима у садашњости, „steirischer herbst” има значаjне сличности са „доцументом“, делећи са њима склоност ка малим словима. Међутим, као интердисциплинарни фестивал без сопствених изложбених простора, његов фокус jе често био на перформансима и интервенциjама у jавном простору, са снажним дотицањем политичког.

Екатарина Дегот (1958, Москва) jе историчарка уметности, истраживачица и кустоскиња фокусирана на естетска и социополитичка питања у Русиjи и источноj Европи од 19. века до постсовjетске ере. Петогодишњи мандат на функциjи директорке и главне кустоскиње „steirischer herbst“ започела jе 2019. Од 2014. до 2017. године била jе уметничка директорка Академиjе светске уметности у Келну. Поред осталих, кустосирала jе 1. Уралско индустриjско биjенале у Jекатеринбургу (2010, са Космином Костинасом и Деjвидом Риффом) и био на челу прве Бергенске скупштине са Riffom (2013). Живи у Грацу.

David Riff (1975, Лондон) jе писац, преводилац, уметник, кустос и бивши члан уметничке групе Цхто Делат. Од 2018. године jе кустос у „стеирисцхер хербст“. Поред других, ко-кустосирао jе 1. Уралско индустриjско биjенале у Jекатеринбургу (2010, са Екатарином Дегат и Космином Костинасом) и био на челу прве Бергенске скупштине са Екатарином Дегат (2013). Живи у Берлину.

Међународни програм „Шта кустосирање може/треба да буде“ (WCSCD) покренут jе и финансиран 2018. године у Београду као едукативна платформа коjа се бави поjмом кустосирања. Од 2020. године, WCSCD jе почео да иницира сопствена кустоска истраживања и проjекте коjи би решили ту врсту сложености, задржаваjући образовну компоненту као срж програма. Целокупан програм и сериjе jавних предавања иницирала jе и организовала кустоскиња Биљана Ћирић.

Сериjа онлаjн предавања у оквиру програма „Шта кустосирање може треба да буде“ 2020/2021 реализуjе се у сарадњи са Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University.

 

 

Тамара Маркић

 

Tagovi

Komentari (0)