За малце и филмске зналце

Више о новоj програмскоj целини - Слободна зона и Cineplexx - садржаjима за младе и  осталим пратећим програмима

Ове године Слободна зона има нови програм - Слободна зона и Синеплекс - намењен наjкомерциjалниjим насловима. Иако раскошниjих продукциjа, већих буџета и славниjих имена од остатка филмова на фестивалу, и ова остварења су  аутентична и провокативна на своj начин. Чак ни холивудски редитељи више нису имуни на оне теме коjе Слободна зона промовише од свог настанка - неправду, људска права, социjалну и родну неравноправност, сваку врсту угњетавања и маргинализовања - то су сада проблеми свих нас, без обзира на материjални статус и моћ. 

Промо Слободна зона & Cineplexx - https://youtu.be/f3_9mUc-Dv0

Немачка глумица, сценаристкиња и редитељка Мариjа Шрадер снимила jе филм о двема новинаркама коjе су, у чланку у „Њуjорк таjмсу”, прве обjавиле сведочанства глумица о сексуалном напаствовању Харвиjа Ваjнстина и тиме допринеле настанку покрета #MeToo. У филму Рекла jе новинарке Меган Туи и Џоди Кантор тумаче Кери Малиган и Зои Казан, док Ешли Џад игра саму себе. 

 Rekla je FOTO Slobodna zona - Promo.jpg

Треjлер Рекла jе - https://youtu.be/OSu3L9lL94c

Ентони Хопкинс, Ен Хатавеj и Џереми Стронг звезде су породичне саге Време Армагедона, дубоко личне приче редитеља Џеjмса Греjа (Ад астра, Изгубљени град З) о одрастању у Квинсу током осамдесетих и генерациjском потрагом за америчким сном. Ен и Џереми играjу родитеље малом Полу Графу коjи jе, са другаром Џониjем, ухваћен да пуши канабис у школи, након чега га шаљу у приватну школу где иде и његов стариjи брат, а коjу води Мериен Трамп, сестра будућег председника Доналда.

Vreme armagedona FOTO Slobodna zona - Promo.jpg 

Треjлер Време армагедона - https://youtu.be/ZKLu3t-G9Do

 

Део програма Слободна зона и Синеплекс су и филмови Срећно, Лео Гранде Софи Хаjд са Емом Томпсон у улози пензионисане учитељице и свеже удовице у потрази за сексуалним задовољством, Корсет Мари Кроjцер са Вики Крипс као бунтовном аустриjском царицом Елизабетом Баварском, документарац Моонаге Даyдреам Брета Моргена, филмска одисеjа о Деjвиду Боувиjу, и Троугао туге Рубена Естлунда, капиталистичка сатира овенчана Златном палмом у Кану.  

 Оваj програм ће се одржавати биоскопима Синеплекс Ушће и Синеплекс Галериjа у Београду, Синеплекс у Нишу, Арена Синеплекс у Новом Саду и Синеплекс БИГ у Крагуjевцу.

 

Компас Слободне зоне

Дебатни програм сачињен од отворених дискусиjа коjе покрећу поjедини филмови Компас се одржава другу годину заредом (и) у Новом Саду, а први пут у потпуности у овом граду, уз део коjи ће бити организован у Београду.

Уредник Компаса Иван Миленковић и његови саговорници ове године ће дискутовати о темама обрађеним у филмовима Прековремени радСпартаПисање ватром и Клондаjк.


Компас „Неоколониjализам радног времена (Рад до смрти)” биће одржан у Новом Саду у суботу, 5. 11. у Арени синеплекс, након проjекциjе филма Прековремени рад у 17 сати, а у Београду дан раниjе, 4. 11. у Дому омладине након проjекциjе у 20 часова.


Филм Писање ватром, о индиjским новинаркама из касте „недодирљивих” коjе покрећу дигитално издање новина, послужио jе као инспирациjа за панел о храбрости, слободном извештавању, као и напетости између професионалних новинара и центара политичке моћи. О томе ће на Компасу „Неоколониjализам (дез)информациjа (Jезгро храбрости)” у недељу, 6. 11, након проjекциjе филма од 17 сати у Арени синеплекс, Иван Миленковић разговарати са новинаркама Мариjом Вучић и Аном Лалић и књижевницом Тањом Мравак.

Можда и наjконтроверзниjи филм фестивала, Спарта Улриха Заjдла, о неосуђиваном педофилу, остварење jе коjе jе одбиjено на неколико фестивала jер су аутор и филмска екипа под истрагом због наводног некоректног односа према деци глумцима-натуршчићима из jедног румунског села. О томе где jе граница политичке коректности и зашто jе Заjдлов филм „отказан” и пре него што jе утврђен евентуални грех или прекршаj, говориће филозофи Jован Чекић и Милица Рашић, новинар и писац Теофил Панчић и књижевница Ђурђица Чилић.

Оваj Компас, под називом „Неоколониjализам прихватљивог говора (Терор политичке коректности)” на програму jе у недељу, 6. 11. у Дому омладине, после проjекциjе филма у 20 сати, а сутрадан, 7. 11. у Културном центру Новог Сада након проjекциjе у 19 часова.

Актуелни рат у Украjини jош jе jедна у низу мрачних епизода коjима историjа човечанства обилуjе. О њему прича и филм Клондаjк украjинске редитељке Марине Ер Горбач. Да ли jе у говору о рату у Украjини могуће заузети перспективу необоjену саосећањем и моралним обзирима, да ли jе о њему, уопште, могуће говорити „обjективно“ и да ли постоjи оправдање за рат, нека су од питања коjа ће бити постављена аналитичару Александру Радићу, књижевници Магдалени Блажевић, и историчарима Драгану Марковини и Миливоjу Бешлину.

Компас „Говор о рату (Неоколониjализам ратних наратива)“ на програму jе у уторак, 8. 11. у Културном центру Новог Сада након проjекциjе филма у 19 сати.

Компас Слободне зоне у Новом Саду део jе програмског лука Друга Европа коjу jе подржала Фондациjа „Нови Сад – Европска престоница културе“.

 

Слободна зона за младе

Бранка Павловић и Раjко Петровић селектовали су по три филма за селекциjе 14+ и 8+.  Селекциjа за стариjе доноси нам наслове приказане на три наjвећа филмска фестивала ове године (Берлину, Кану и Венециjи).

 Tiha devojčica FOTO Slobodna zona - Promo.jpg

Тиха девоjчица, ирски кандидат за Оскара за страни филм за наредну годину, не само да jе освоjио овогодишњу главну награду споредног берлинског програма Генерациjа (за младу публику), него jе потукао фаворизовани Белфаст Кенета Бране на додели награда Ирске академиjе за филм и телевизиjу, узевши седам одличjа (између осталог, за филм, режиjу и главну глумицу). 

Редитељка Колам Боред сместила jе своj дугометражни првенац у руралну Ирску 1981. где деветогодишњу Кат преко лета шаљу код маjчиних даљих рођака, средовечног брачног пара без деце. Под брижним оком ово двоjе брижних људи, сасвим различитих од Катине броjне и хладне породице, девоjчица буквално цвета. Но, у кући пуноj љубави, где не би требало да буде таjни, Кат открива jедну…

Треjлер Тиха девоjчица - https://youtu.be/LGWyqty2m-A

 

Ратни пони, прича о двоjици младића, припадника племена Оглала-Лакота Индиjанаца, коjи одрастаjу у резервату Паjн Риџ у Jужноj Дакоти, донео jе редитељкама Џини Гамел и Раjи Киоу (познатиjоj као глумици и Елвисовоj унуци) Златну камеру за наjбоље дебитантско остварење 75. Канског фестивала.

 Ratni poni FOTO Protagonist Pictures.jpg

Треjлер Ратни пони - https://youtu.be/_mW60hoGJcQ

 

Воjни рок обавезан jе у Израелу и за девоjке и за младиће. Редитељ Гаj Давиди, коjи jе успео да се ослободи воjске после само три месеца обуке (и пре одласка на фронт), провео jе десет година радећи на документацу Невиност посвећеном онима коjи, попут њега, нису желели у воjску, али нису имали избора. Не само да су били приморани да узму пушку у руке, већ су током служења рока неки од њих извршили самоубиство. Давиди jе чуо преко 700 њихових прича, а оне наjдирљивиjе пренео гледаоцима, испреплетевши их са дневницима страдале  деце и снимцима са обуке. 

Невиност jе светску премиjеру имала прошлог месеца у Венециjи, у пратећем програму Хоризонти.

Треjлер Невиност - https://youtu.be/MlQRG4czvsY

 

У селекциjи за наjмлађе гледоаце, публици ће бити представљена остварења Снови су попут дивљих тигрова немачког аутора Ларса Монтага, о 12-годишњем Ранџjу из Мумбаjа коjи сања да постане Боливудска звезда, шведско-холандски научно-фантастични породични филм  Капетаница Нова и шпанско остварење Часна сестра фудбалски тренер о необичноj опатици Марини коjа у школи за дечаке без породице одлучуjе да оснуjе фудбалски тим.

 

Сонар

Пратећи програм Слободне зоне намењен младима, Сонар, у свом другом издању фокусиран jе на то како се у свету веб документаризма снимаjу и представљаjу путовања и авантуре. Уреднице Лена Трифуновић и Тамара Милошевић су за главну тему одабрале постављање паралеле између онога што желимо да снимимо и онога што желимо да остане само наше, интимно. О томе коjе кораке треба поделити а коjе не у свету друштвених мрежа, говориће гости програма Игор Шћпановић Шћепа и Радован Ковач, двоjица авантуриста коjи своjе доживљаjе бележе и деле на друштвеним мрежама на два потпуно различита начина.

Klondajk FOTO Slobodna zona - Promo.jpg

Програм Сонара: радионица монтаже (16.00), проjекциjе филмова (17.00) и панел дискусиjа (18.00) биће одржан 8. новембра у Спрат бару у Цетињскоj 15. 

 

Награде младе публике (Young Audience Awards)

Слободна зона jе и ове године партнер избора Награде младе публике Европске филмске академиjе (ЕФА), догађаjу за децу од 12 до 14 година, коjи се jедном годишње одвиjа у више од 70 европских градова. 

Филмови у конкуренциjи за награде, два играна и jедан документарни, приказуjу се онлаjн од 7. до 11. новембра за децу из целе Србиjе (коjа су се претходно приjавила за учешће), а 13. новембра имаће и своjе биоскопске проjекциjе у Еуроцинема у Суботици, српском граду домаћину ове престижне церемониjе.

Додела награда биће одржана у Ерфурту (Немачка) 13. новембра уз онлаjн пренос преко саjта ЕФА.

Награде младе публике Европске филмске академиjе у Србиjи се организуjе у оквиру програма Слободна зона Jуниор, у сарадњи са Филмским фестивалом Слободна зона, а под покровитељством Филмског центра Србиjе.

 

Промоциjа књиге

Промоциjа књиге „Стенли Кjубрик: Између сликарства и филма“ Диjане Метлић биће одржана 7. новембра у 15 сати у Дому омладине. 

У другом, допуњеном издању аналитичке студиjе о jедном од наjутицаjниjих светских редитеља, Стенлиjу Кjубрику (1928–1999), ауторка прати све фазе његове филмске кариjере, као и оно што jоj претходи: његово бављење фотографиjом, однос према књижевности и, пре свега, броjне утицаjе светског сликарства коjи су обликовали његову филмску естетику.

На промоциjи говоре проф. др Слободан Миjушковић, проф. др Симона Чупић и ауторка. Модератор jе Мирољуб Стоjановић. 

  

Изложба

Мултимедиjална изложба „Како те видим?” биће отворена 7. новембра у 14 сати у Фонду Б92 на Обилићевом венцу 2/1.

Поставка jе уметнички одраз упознавања и дружења младих из Србиjе и са Косова* и чине jе видео-интервjуи „У пару“, као и фотографиjе и цитати настали у оквиру истоименог проjекта седмодневне културне размене организоване у Новом Саду и Београду септембра 2022.

Изложба се реализуjе у оквиру истоименог проjекта коjи за циљ има да оснажи младе из Србиjе и са Косова* да се изборе са друштвеним изазовима и да у овом застрашуjућем добу лажних вести и говора мржње, као норми наших живота, откриjу jедни друге и спознаjукултурне и друштвене обрасце из коjих долазе, те пронађу тачку на коjоj се могу сусрести.

Проjекат заjеднички спроводе ДокуФест из Призрена, програм Слободна зона Jуниор (Фонд Б92) и Филмски фестивал Слободна зона, уз подршку Европске униjе.

 

Мастер клас

Израелски аутор Ави Мограби ће на 18. Слободноj зони у оквиру програма У Фокусу представити своjе документарне филмове Око за окоИзмеђу ограда и Прве 54 године: скраћени приручник за воjну окупациjу. 

Након проjекциjе филма Прве 54 године: скраћени приручник за воjну окупациjу у понедељак, 7. новембра у 18 ч у Jугословенскоj кинотеци у Узун Мирковоj публика ће бити у прилици да присуствуjе мастер класу коjи ће редитељ одржати путем Зоом укључења. Мастер клас почиње у 20 сати. 

 

Дигитални пропелер


Треће издање industry програма Дигитални пропелер, биће одржано онлаjн, 8. новембра у 10 часова. Рике Флодин и Ларс Тверстед из Публикума, данског сервиса за Audience Building у европскоj филмскоj индустриjи, комбиновањем антропологиjе и АИ (Audience Insight), одржаће мастер клас за филмске професионалце, представнике независних биоскопа, продукциjа, дигиталног маркетинга и дистрибутера из Србиjе и региона. Публикум нуди креативне смернице у раним фазама развоjа сценариjа, како би помогао филмскоj и ТВ индустриjи да допре до што већег броjа гледалаца и остави што снажниjи утисак на њих.


Отварање и затварање фестивала

18. Слободну зону отвориће Троугао туге, Рубена Естлунда, у Београду (мтс Дворана, 18.30), Нишу (Синеплекс, 19) и Новом Саду (Арена Синеплекс, 19.30). 

Улазнице за свечано отварање у Београду су у продаjи на билетарници мтс Дворане и онлине преко Тицкет.рс, по цени од 750 динара.

Додела награда и свечано затварање Слободне зоне биће одржано 8. новембра у 20 сати у Дому омладине премиjером финског документарног филма Раj за караоке Еинариjа Паканена и разговором са редитељем након тога.

И ове године, део филмског програма биће доступан публици у целоj Србиjи jер ће платформа KinoKauch бити домаћин онлаjн Слободне зоне од 9. до 23. новембра.

Овогодишњи фестивал подржали су потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србиjе, Реконструкциjа Женски фонд, Секретариjат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србиjе и Француски институт.

Видимо се на Слободноj зони!

 

Tagovi

Komentari (0)