Затварање 18. Слободне зоне уз караоке журку

„Певање отвара нешто у теби, не да ти да сакриjеш своjу праву душу. Ми Финци смо затворени, али текстови туђих песама нам помажу да изразимо своjа осећања. 'Позаjмљуjемо' их да бисмо причали о унутрашњоj патњи”, каже Еинари Паканен, редитељ филма Раj за караокекоjим ће у уторак, 8. новембра, у 20 сати у Дому омладине бити затворен 18. Филмски фестивал Слободна зона.

SZ atmosfera FOTO Tanja Drobnjak.jpg 

„Караоке су стигле у Финску почетком деведесетих, током економске депресиjе. Био jе то jефтиниjи начин да се забаве гости од довођења рок бенда. Истовремено jе отворено и много ресторана са конобарицама у топлесу. Пресрећан сам што jе Финска одабрала караоке уместо топлеса", поручуjе Еинари.
Уочи проjекциjе биће додељене фестивалске награде, а након филма публику очекуjе разговор са финским редитељем.

 Raj za karaoke FOTO Napa films.jpg

Треjлер - Раj за караоке https://youtu.be/cVI0l9Osep8

Гости Слободне зоне били су и аутори из Румуниjе, Немачке, Холандиjе, Хрватске, Албаниjе и Аустриjе, сви одреда одушевљени програмом фестивала и гостољубивошћу Београда.

Велику пажњу посетилаца привукао jе филм Помрачење, норвешки документарац Наташе Урбан, ауторке пореклом из Србиjе, о  сопственом одрастању током рата у бившоj Jугославиjи. У разговору са публиком након проjекциjе филма, Наташа jе изjавила да jе важно суочавати се са прошлим временима како бисмо могли да градимо будућност.

„Филм путуjе по фестивалима и међу публиком jе много младих из диjаспоре, коjи нису били ни рођени деведесетих, неки чак нису имали прилику ни да виде Србиjу, и њима оваj филм много значи, резонуjу с њим и делуjе да им се свиђа оно што виде од слика. Зато jе филм, на неки начин, и моjе љубавно писмо Србиjи”, истакла jе ауторка коjа годинама живи у Норвешкоj.

Jедна од звезди филма Троугао туге и jедна од звезди овогодишњег фестивала, Златко Бурић, поделио jе са публиком низ детаља о снимању овог остварења Рубена Естлунда, признаjући да jе филм гледао више пута. „Срећан сам. Баш ми jе доживљаj што сам вечерас овде. Био сам потпуно паф када сам видео оволико публике”, рекао jе Бурић у разговору са директором Слободне зоне Раjком Петровићем након свечаног отварања у мтс Дворани. Оваj хрватско-дански поручио jе публици фестивала да се нада да jоj jе та горко-слатка сатира отворила мало очи и уши, те да их jе подстакла на размишљање.

Фестивал коjи се од 3. новембра одвиjа у биоскопима Београда, Новог Сада, Ниша и Крагуjевца, ближи се краjу. 

Последњег дана Слободне зоне, 8. новембра у 10 часова биће одржано треће издање индустрy програма Дигитални пропелер. Рике Флодин и Ларс Тверстед из Публикума, данског сервиса за Аудиенце Буилдинг у европскоj филмскоj индустриjи, комбиновањем антропологиjе и АИ, одржаће онлаjн мастер клас за филмске професионалце, представнике независних биоскопа, продукциjа, дигиталног маркетинга и дистрибутера из Србиjе и региона. Заинтересовани за мастер клас са предавачима из Публикума могу се приjавити преко саjта Слободне зоне.

У понедељак, претпоследњег дана фестивала, отворена jе мултимедиjална изложба „Како те видим?” у Фонду Б92 на Обилићевом венцу, уметнички одраз упознавања и дружења младих из Србиjе и са Косова* коjу можете погледати до 9. новембра, а у оквиру пратећег програма промовисано jе и друго допуњено издање аналитичке студиjе Диjане Метлић о jедном од наjутицаjниjих светских редитеља под називом „Стенли Кjубрик: Између сликарства и филма“.

Подсећамо да jе у току избор за Награде младе публике Европске филмске академиjе (Yоунг Аудиенце Аwардс ЕФА), догађаj намењен деци од 12 до 14 година, коjи се jедном годишње одвиjа у више од 70 европских градова.  Филмови у конкуренциjи за награде, два играна и jедан документарни, приказуjу се онлаjн до 11. новембра за приjављену децу из целе Србиjе, а 13. новембра имаће и своjе биоскопске проjекциjе у Еуроцинема у Суботици, српском граду домаћину ове престижне церемониjе. Додела награда биће одржана у Ерфурту (Немачка) 13. новембра уз онлаjн пренос преко саjта ЕФА. Награде младе публике Европске филмске академиjе у Србиjи се организуjе у оквиру програма Слободна зона Jуниор, у сарадњи са Филмским фестивалом Слободна зона, а под покровитељством Филмског центра Србиjе.

Након завршетка фестивала, публици у целоj Србиjи већи део филмова биће доступан онлаjн, преко платформе KinoKauch, од 9. до 23. новембра.

Овогодишњи фестивал подржали су потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србиjе, Реконструкциjа Женски фонд, Секретариjат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србиjе и Француски институт.

Tagovi

Komentari (0)