ВЕСЛАЊЕ - СРПСКИ ДВОJАЦ ЧЕТВРТИ НА СВЕТУ

Србиjу су на овом такмичењу престављали jош Jована Арсић и Виктор Пивач у скифу, као и Александар Беђик и Александар Филиповић у дубл скулу 

foto-VSS-Miloš-Vasić-Martin-Mačković.jpg Милош Васић и Мартин Мачковић (Фото: ВСС) 

Српски веслачи нису успели да се домогну медаље на Светском првенству, коjе jе данас завршено у чешким Рачицама. Шесторо наших веслача, у четири категориjе, водило jе борбе са наjбољим светским веслачима у претходних недељу дана, а наjближи осваjању одличjа био jе двоjац у саставу Милош Васић и Мартин Мачковић, коjи jе у суботу заузео четврту позициjу у финалноj трци. Србиjу су на овом такмичењу представљали jош Jована Арсић и Виктор Пивач у скифу, као и Александар Беђик и Александар Филиповић у дубл скулу.

Мартин Мачковић и Милош Васић су своjу квалификациону трку (било jе четири групе) извеслали jош првог такмичарског дана, а освоjили су друго место са временом 6:35.38 и тако се директно пласирали у полуфинале, коjе jе на програму било у четвртак. У тоj трци поправили су време за око пола секунде, што jе било довољно за трећу позициjу и пласман у финале. Борба за медаље одиграла се у суботу, а наши веслачи одлично су кренули, дуго држали треће место и у финишу имали одличне изгледе за нову медаљу. Ипак, у последњоj четвртини их престижу Британци Вин-Грифит и Џорџ и осваjаjу бронзу, док су златни поново били Румуни Козмиук и Беjан, као на овогодишњем Европском шампионату, а сребро jе освоjио шпански двоjац. Васић и Мачковић су поново поправили време на 6:33.98, али jе то било довољно сам за четврто место на свету. Наш сjаjни двоjац jе тако ове сезоне остао на две бронзане медаље на издањима Светског купа у Београду и Луцерну, а на Првенству Европе био jе шести.

Наша скифисткиња Jована Арсић последњег дана Светског првенства у Рачицама веслала jе у Б финалу, у коjем jе освоjила четврто место са временом 7:42.28, па jе у укупном поретку десета на планети. Jована jе до ове трке имала тежи пут, jер jе у квалификациjама била трећа у jедноj од четири групе (7:39.86) и морала jе у репесаж, где jе са резултатом 7:35.97 била друга и изборила jе полуфинале. У петак jе заузела тек шесто место у полуфиналноj трци (7:50.93). У мушкоj конкуренциjи скифа Виктор Пивач jе завршио на 31. месту на свету, а у Ф финалу jе заузео другу позициjу, са временом 7:41.39. Такмичење jе започео осваjањем петог места у jедноj од шест квалификационих група (наjброjниjа категориjа на Светском првенству), након чега jе био четврти у репесажу (7:13.82), па четврти у Е/Ф полуфиналу, са резултатом 7:41.39.

Александар Беђик и Александар Филиповић освоjили су 15. место на свету у категориjи дубл скул, као трећи у Ц финалу (6:27.86), коjе jе било на програму последњег такмичарског дана. Били су у jедноj од пет квалификационих група, а прву трку на овом шампионату завршили су као трећи, са временом 6:41.45, што их jе одвело у четвртину финала. Иако су у другоj трци забележили много боље време (6:24.34), заузели су тек четврту позициjу, па су морали у Ц/Д полуфинале, у коjем су били други, са резултатом 6:37.71.

Краj наjвећег светског веслачког такмичење означио jе и завршетак међународне сезоне у веслању, а наше такмичаре очекуjе jош Првенство Србиjе у веслању, коjе jе на програму наредног викенда на Ади Циганлиjи.

 

Tagovi

Komentari (0)