ВЕСЛАЊЕ: Нова правила за избор сениорских репрезентативних посада ВСС

Извршни одбор Веслачког савеза Србиjе, сходно обављеним конуслтациjама између Душана Ковачевића - председника Извршног одбора ВСС-а, Александра Ивковића - координатора за репрезентативни програм саниора А и Ђованиjа Постиљонеа - ангажованог иностраног веслачког стручњака, а у складу са предлозима тренера Александра Смиљанића и Николе Стоjића, донео jе мање измене Плана и програма у оквиру изборног процеса репрезентативних сениорских посада ВСС.

atina 1.jpg

Измене се односе на процес избора репрезентативних посада коjе ће наступити на наjвећим спортским такмичењима у 2021. години.

ОЛИМПИJСКЕ ИГРЕ
23-30. jул 2021. (Токио, Jапан)

   Изборна трка за наjбржу посаду у дисциплини мушки двоjац без кормилара (2- СМ) и наjбржу посаду у дисциплини мушки скиф (1x СМ) и женски скиф (1x СW) ће се одржати 26. и 27. фебруара у Атини у Грчкоj. На овоj Изборноj регати одредиће се посаде мушког скифа (1x СМ) за наступ на Европскоj квалификационоj регати за Олимпиjске игре Токио 2021 и посада мушког двоjца (2- СМ) за наступ на Олимпиjским играма Токио 2021.

   Изборна трка за наjбржу посаду у дисциплини 2- СМ
   Изборна трка ће се одржати 26. фебруара 2021. у Атини.

   Екипа (2- СМ) коjа прва оствари две победе добиће право да иде на Олимпиjске игре у Токиjо у Jапан. У случаjу нерешеног резултата после две извеслане трке (26.2.2021), трећа трка ће се веслати сутрадан (27.2.2021). У случаjу лоших временских услова трке коjе су планиране у термину 26-27.2.2021. ће се одложити за коjи дан, а одлуку о накнадном термину донеће господин Постиљоне. У том случаjу репрезентациjа Србиjе остаjе до даљњег у Атини односно до реализациjе изборне регате / трке.

   Изборна трка за наjбржу посаду у дисциплини 1x СМ и 1x СW
   Изборна трка ће се одржати 26. фебруара 2021. у Атини.

   Екипа коjа прва оствари две победе добиће право да учествуjе на Европскоj олимпиjскоj квалификационоj регати у Варезеу у Италиjи 5-7.4.2021. и на Европском првенству такође у Варезеу у Италиjи 9-11.4.2021. Код доношења одлуке коjа посада у дисциплини 1x СМ или 1x СW ће учествовати на Олимпиjским играма, уколико обе посаде постигну исти пласман на Европскоj олимпиjскоj квалификационоj регати (Варезе 5-7.4.2021) онда ће се одлука донети на Европском првенству (9-11.4.2021) и то тако што ће право да оде на Олимпиjске игре имати боље пласирана екипа у своjоj категориjи. Ако и тада буду заузели иста места онда ће се гледати временска удаљеност у односу на наjбржу екипу у своjоj трци (нпр. уколико су оба скифа 9. ићи ће скиф коjи jе у секундама и десетинкама ближи седмопласираном чамцу... или нпр. уколико су оба пета, гледаће се временска разлика у односу на првопласираног - удаљеност од светског).

   Жреб свих трка на регати у Атини биће урађен по упутствима господина Постиљонеа.

atina 2.jpg

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ВЕСЛАЊУ
9-11. април 2021. (Варезе, Италиjа)

   О датуму и начину избора веслачких посада, коjе ће наступити на Европском првенству у Варезеу у Италиjи, одлучиће господин Ђовани Постиљонеа, ангажовани спортски (веслачки) стручњак Веслачког савеза Србиjе.

СВЕТСКИ КУПОВИ
(И ЦРО, Загреб 30. април-2. маj 2021, ИИ ЦХЕ, Луцерн 21-23. маj 2021, ИИИ ИТА Сабаудиjа 4-6. jун 2021)

ФИНАЛНА ОЛИМПИJСКА КВАЛИФИКАЦИОНА РЕГАТА
16-18. маj 2021. (Луцерн, Шваjцарска)

О датуму и начину избора веслачких посада, коjе ће наступити на овим регатама, одлучиће господин Ђовани Постиљонеа, ангажовани спортски (веслачки) стручњак Веслачког савеза Србиjе.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ВЕСЛАЊУ
17 - 24. октобар 2021. (Шангаj, Кина)

   О датуму и начину избора веслачких посада, коjе ће наступити на Светском првенству, у веслању одлучиће Ђовани Постиљонеа, ангажовани спортски (веслачки) стручњак Веслачког савеза Србиjе.

atina 3.jpg

Додатне информациjе:

Изборна трка за наjбржу посаду у дисциплини мушки двоjац без кормилара (2- СМ):

1. ИЗБОРНА ТРКА се весла 26. фебруара 2021. преподне и оба српска двоjца (Мартин Мачковић/Милош Васић и Виктор Пивач/Веселин Савић) ће бити у истоj квалификационоj групи (планирано jе да на регати учествуjу jош 2 грчка и 6 руских двоjаца).
2. ИЗБОРНА ТРКА се весла 26. фебруара 2021. послеподне и у њоj учествуjу оба српска двоjца без других посада.
Екипа (2- СМ) коjа прва оствари две победе добиће право да иде на Олимпиjске игре у Токио у Jапан. У случаjу нерешеног резултата (1:1) после две извеслане трке, ТРЕЋА ИЗБОРНА ТРКА весла се сутрадан (27. фебруара 2021).

У случаjу да се изборни процес двоjца заврши после две трке, предлог господина Постиљонеа jе да се за трећу трку дана оформе два четверца, у сваки би ушли по jедан двоjац са jош по двоjицом скифиста. У овом случаjу, за трку другог дана у договору са господином Постиљонеом би се пробала и неке друге комбинациjе у четверцима.

У случаjу лоших временских услова трке коjе су планиране у термину 26-27. фебруар 2021. ће се одложити за коjи дан, а одлуку о накнадном термину донеће господин Постиљонеа. У том случаjу репрезентациjа Србиjе остаjе до даљњег у Атини односно до реализациjе изборне регате/трке.

Изборна трка за наjбржу посаду у дисциплини мушки скиф (1x СМ) и женски скиф (1x СW):

1. ИЗБОРНА ТРКА ће се одржати 26. фебруара 2021. преподне и сва четири српска скифа (Александар Филиповић, Александар Беђик, Ненад Беђик и Душан Славнић) ће бити у истоj квалификационоj групи.

(Планирано jе да на регати учествуjе jош 3 скифа из Грчке, 10 скифова из Русиjе и 1 скиф са Кипра, укупно 18 посада. Биће оформљене три квалификационе групе, са по 6 посада. Систем прогресиjе jе да у финале А иду прва два скифа из сваке групе као и jош 2 наjбоља времена, остали веслаjу финале Б.)

2. ИЗБОРНА ТРКА ће се одржати 26. фебруара 2021. послеподне - финале А и Б.

Уколико резултат буде нерешен (изjедначен) планирано jе да се онда сутрадан (27. фебруар 2021) одржи ТРЕЋА ИЗБОРНА ТРКА за те две посаде 1x СМ.

Екипа коjа прва оствари две победе добиће право да учествуjе на Европскоj олимпиjскоj квалификационоj регати у Верезу у Италиjи 5-7. априла 2021. и на Европском првенству такође у Варезеу у Италиjи 9-11. априла 2021.

 

Tagovi

Komentari (0)