Више златних медаља него у Мерсину 2013 и Тарагони 2018

Више златних медаља него у Мерсину 2013 и Тарагони 2018! Дан за историjу Тима Србиjе. Претпоследњег такмичарског дана на XИX Медитеранским играма у Орану, мачевалац Вељко Ћук освоjио jе нову златну медаљу и тиме jе донео Србиjи 13. наjсjаjниjе одличjе. На таj начин, наши спортисти освоjили су jедну златну медаљу више него у Мерсину 2013. и Тарагони 2018. године. Укупно су наши спортисти до сада на овим Медитеранским играма освоjили 29 медаља, од чега jе 13 златних, 7 сребрних и 9 бронзаних.

 Cuk-1.jpg

Вељко Ћук, Медитеранске игре Оран 2022

Данас су наступали само двоjица спортиста Србиjе. Вељко Ћук у мачевању у дисциплини флорет и Ђурђе Матић у пливању у дисциплини 100м делфин.

Вељко Ћук остварио jе jедан од наjвећих успеха нашег мачевања у последњих 20 година. Он jе у брилиjантном наступу од почетка до краjа турнира иза себе оставио велики броj фаворита коjи у свом поседу имаjу медаље са наjвећих међународних такмичења. На свом путу до златне медаље, Ћук jе два пута победио олимпиjског вицешампиона из Лондона 2012, Египћанина Алаелдина Абоелкасема. У групном делу такмичења остварио jе пет победа из пет мечева, а онда jе у осмини финала потпуно декласирао противника из Португала.

 Cuk-4.jpg

Вељко Ћук, Медитеранске игре Оран 2022

У полуфиналу jе победио Италиjана Филипиjа, осваjача бронзане медаље са прошлогодишњег Светског купа у Каиру, а у великом финалу jе победио и носиоца бронзане медаље са Светског првенства 2018. године – Шпанца Карлоса Љавадора.

Наш други представник данас на Медитеранским играма, пливач Ђурђе Матић такође jе имао запажен наступ. Он jе наступао у трци на 100м делфин стилом. У квалификациjама, Ђурђе jе наступио у трећоj групи. Трку jе испливао у времену 53.27 секунди што jе било довољно за друго место у његовоj квалификационоj групи и директан пласман у финале ове дисциплине.

 Djurdje-Matic-1.jpg

Финале jе одржано у поподневном програму, а Ђурђе jе наступио у стази броj 8. Наш пливач jе у финале ушао са наjспориjим резултатом, али jе у овоj трци показао да он има jош много простора за напредак. Финалну трку испливао jе са много бржим временом. Резултат 52.82 секунди jе био довољан за 5. место у коначном пласману.

Сутра, последњег такмичарског дана, рукометашице и рукометаши затвараjу наступ наших спортиста на овим Медитеранским играма. Прве ће на терен изаћи девоjке коjе ће се одмерити са екипом Португала у мечу за треће место од 10.00 часова. Одмах након њих, своjу бронзану медаљу потрудиће се да освоjе рукометаши против екипе Северне Македониjе. Оваj меч почиње у 12.30 часова.

 Rukomet-devojke-SRB-HRV-5.jpg

Женска рукометна репрезентациjа, Медитеранске игре Оран 2022

Без обзира на сутрашњи биланс и евентуално освоjене медаље, наши спортисти неће успети да превазиђу броj освоjених медаља у Мерсину 2013 и Тарагони 2018. Међутим, већ сада наши спортисти успели су да превазиђу резултат када jе у питању броj освоjених златних медаља, што представља заиста огроман успех.

 

Tagovi

Komentari (0)