ВАЗДУХОПЛОВСТВО: ПОБЕДНИЦИ ВРШАЦ ОПЕНА 2021

Од 17. до 20.јуна у Вршцу је одржано међународно такмичење „Вршац Опен“, уједно и 1.коло лиге Србије у параглајдингу у дисциплини прелет. У традиционалној организацији КСЛиБ „Арес“ из Београда, такмичило се око 50 пилота параглајдера из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске.

 viber_image_2021-06-20_21-48-22 1.jpg

Такмичење се састојало из четири такмичарска дана и исто толико такмичарских задатака, с тим што други задатак није успео због неповољних временских услова. У остала три задатка прелетело се 150 километара по такмичару, а најуспешнији је био последњи дан, када су пилоти летели од Вршца, преко Дунава, до места Аљудово у источној Србији. Тада је најуспешнијих 12 пилота прелетело до гола – последње тачке дневног задатка и забележило прелет од 75 километара. Сваког дана је било могуће уживо пратити летење пилота, што је интересантно за публику и љубитеље ваздухопловства, а корисно за организатора за ангажовање око ретранспорта пилота, као и за, по потреби, спасилачке службе. Ова пракса која се примењује на свим параглајдинг такмичењима у дисциплини прелет, ставља организационо Србију у сам врх светског параглајдинга, поред комплетне организације такмичења која је унапређена по највишим стандардима.

Најуспешнији пилот који је понедо титулу победника „Вршац опена 2021“ је тридесетогодишњи Милан Стевић из параглајдинг клуба „Бели орлови“ из Пожаревца. Друго место са само четири бода заостатка је освојио Предраг Дудић из ПК „Голија“ Рашка, а треће место такмичар из Босне и Херцеговине Александар Сантрач. Три бода иза њега био је Жељко Овука из КСЛиБ „Арес“ из Београда, који је победио у последњем најдужем задатку од 75 километара.

Екипно су, од 16 клубова, прво место освојили пилоти ПК „Голија“ Рашка, друго место пилоти КСЛиБ „Арес“ из Београда и треће место пилоти СК „Флај Фит“ из Београда. У адреналин и спорт класи на подијуму су се нашли: 1.Небојша Росић из КСЛиБ „Арес“ из Београда, 2.Дејан Валек из АК „Кумулус“ Нови Сад и 3.Немања Ђорђевић из КСЛиБ „Арес“ из Београда. У такозваној „фан“ класи најбољи је био Љубиша Станковић из АК „Кумулус“ Нови Сад, а најуспешнија међу дамама је била Тијана Кручичан из АК „Јат“ Београд, једина такмичарка из Србије, испред такмичарки из Мађарске и Хрватске.

Tagovi

Komentari (0)