ВАТЕРПОЛО - Стевановић- Потребно jе време да изгледамо како желимо

Савезни селектор Урош Стевановић у разговору за саjт Ватерполо савеза Србиjе изнео jе утиске о недавно завршеном квалификацином турниру у Подгорици на коjем jе обезбеђено учешће на Ф8 Светског купа у Лос Анђелесу краjем jуна. Србиjа jе победила Аустралиjу и Црну Гору, савладала jе после извођења светског првака Шпаниjу а изгубила од Грчке и на петерце, у последњем колу, од Грузиjе.

WA-WC-PG-K.Vulovic-2023-03-2297.jpgФото К.Вуловић

Стевановић jе средином октобра преузео репрезентациjу, после оставке Деjана Савића. У згуснутом клупском календару, имао jе прилике да са репрезентациjом ради краjем децембра и почетком jануара на припремама у САД и од почетка у оквиру припрема за турнир у Подгорици, неколико дана у Крагуjевцу.

- С обзиром да jе квалификациони турнир Светског купа усред клупске сезоне и да смо имали само осам тренинга на припремама, задовољан сам како смо изгледали од другог полувремена дуела са Грчком. Испунили смо тренутни циљ одласком на финални турнир Светског купа али нам jе то jош више скратило броj дана припрема преко лета обзиром да нас и чекаjу квалификациjе за учешће на Европском првенству и то непосредно пред пут у Америку – рекао jе на почетку Урош Стевановић.

За седам дана Србиjа jе одиграла пет jаких утакмица. Каква jе ваша оцена тих игара?

WA-WC-PG-K.Vulovic-2023-03-7139.jpgФото К.Вуловић

- Рекао сам да смо од другог полувремена са Грчком деловали у правцу коjем тежимо. Далеко jе то он нашег максимума али обриси неке концепциjе могу да се наслуте.

Српска репрезентациjа jе у већини утакмица лопе почињала да би у наставку далеко боље изгледала. Како то тумачите ?

- Треба нам пре свега времена за тренинг како би успоставили систем и концепциjу игре коjу желим. На жалост само двоjица-троjица играча имаjу у своjим клубовима улоге коjе од њих очекуjем у репрезентациjи.

После квалитетног издања против Шпаниjе уследио jе пад против Грузиjе. Да ли сте то очекивали, коjи jе разлог ?

- Утакмица са Грузиjом jе била пета у седам дана и мислим да то ниjе нормално. Били смо потпуно испражењени, психички и физички после три дербиа са Грчком, Црном Гором и Шпаниjом. То не оправдава резултат против Грузиjе, поготово играче коjи су имали мању минутажу у претходном делу турнира. Од предвиђених 18 играча у Подгорици их jе било 17 и сви су добили шансу.

Како сте задовољни односом према раду, дисциплином и укупном атмосфером ?

- Оно што jе jедино било важно и могуће на овом турниру било jе на наjвишем нивоу. Мотив, жеља, воља, енергиjа и атмосфера коjу су момци створили мора да нас краси и у будућности.

Да ли би сте се осврнули на игре поjединаца ?

- Као и у свему осталом било jе и позитивних и негативних ствари али њих остављамо за интерну анализу.

Процентуално, по вашем мишљењу, на коjем jе нивоу тренутно игра Србиjе ?

- Не бих говорио о процентима, али оно што jе евидентно, као на турниру у Америци, како имамо више заjедничких тенинга и утакмица тако изгледамо боље и на званичним сусретима.

Шпаниjа jе прва велика екипа коjа jе, у ситуациjи када jе Србиjа пета у свету и девета у Европи,  после токиjа побеђена. Колико то значи на стварању самопоуздања ?

- Нисам видео да играчи имаjу мањак самопоуздања, видео сам огромну решеност, мотив, жељу, вољу и енергиjу да покажу да резултати од прошлог лета нису реалност за ову репрезентациjу. На сваком тренингу и утакмицу даjу максимум и то jе jедини исправан пут за даље.

На овоj акциjи ниjе било неколико ватерполиста коjи су учествовали на припремама и на турниру у Америци. Да ли постоjо jош шири списак репрезентативних кандидата ?

- Већина играча су прошла кроз претходна два окупљања, са њима списак ниjе закључен. Игре свих кандиата се прате у клубовима и на њима jе да се изборе за позив.

Играчи коjи су били на наjбољи на светском односно европском jуниорском првенству или jош немаjу парво да играjу попут Коjића или имаjу мању минутажу попут Мариновића. Колико то утиче на њихов развоj ?

- Поновићу само да од улога коjе сам наменио играчима само двоjица или троjица имаjу исте улоге и у клубовима. То jесте отежаваjућа околност и због тога стално наглашавам да нам jе потребно време да би све изгледало како желимо.

Какав jе програм репрезентациjе у наредном периоду ?

- Почећемо припреме за светско првенство почетком jуна, у склопу њих нас очекуjу квалификациjе за Европско првенство 23-25.jуна и Светски куп 30.6-2.7 . Обе акциjе ћемо искористити за припреме за учешће на светском првенству у Фукуоки – закључио jе селектор Урош Стевановић

 

Tagovi

Komentari (0)