Ваздухопловство: ПАРАГЛАЈДЕРИСТИ ОВОГ ВИКЕНДА НА ЗЛАТИБОРУ

 

Letenje na Zlatiboru.jpg 

 

Предстојећег викенда пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прецизно слетање окупиће се на обронцима Златибора, где ће се одржати међународно такмичење „Златибор куп“, уједно и 3. коло Лиге Србије у параглајдингу.

 Poletanje na Zlatiboru.jpg

Организатор Параглајдинг клуб „Цирус“ са Златибора угостиће око 30 такмичара, који ће полетати са неких од регистрованих полетишта на овој планини. Планирано је пет такмичарских серија уколико временске прилике дозволе, а ако не буде могуће, довољне су две такмичарске серије за валидност такмичења. Према програму, петак 31. август је тренажни дан и регистрација такмичара. У суботу 1. септембра ће од 9.30 часова започети такмичење па све до предвечерњих часова, до 17.30 часова. У недељу ће уследити наставак такмичења и проглашење победника је планирано за 16 часова.

 Zlatibor 1.jpg

Параглајдинг клуб „Цирус“ један је од најстаријих параглајдинг клубова у Србији, са традицијом од 1994. године. Мало је познато да Златибор има богату ваздухопловну историју. Наиме, у време Краљевине Југославије, до Другог светског рата, на Златибору је био наш највећи једриличарски центар, са једриличарском школом, домом, летелицама и преко три стотине једриличара. Детаљно о томе је писао господин Божидар Марјановић у књизи „Крила Златибора“, у којој је поред историјата једриличарства на Златибору, навео и откривање ове планине у блиској прошлости од стране параглајдериста или како су у књизи названи „парапланци“.

 Zlatibor 2.jpg

Иако је за спортисте из дисциплине прелет сезона већ завршена, за прецизно слетање сезона је у пуном замаху. Наиме, после овог 3. кола лиге Србије, одмах следећег викенда ће уследити 4. коло у Врњачкој Бањи, па затим репрезентативци одлазе на Европско првенство и на крају следи ревијално такмичење у Прокупљу. Свакако за „прецизаше“ неће мањкати такмичарских активности у септембру месецу.

Zlatibor 4.jpg 

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)