ВЕСЛАЊЕ - ЗАНИМЉИВОСТИ О ВЕСЛАЊУ

Веслач у трци на 2.000 метара потроши калориjа колико играч НБА лиге на jедноj утакмици, а кормилар осим што управља чамцем, први jе коjи се убацуjе у воду после победе

ada-vss.jpg 

Прва веслачка такмичења одржана су jош у 17. веку. У Србиjи постоjе читав век и неизоставан су део олимпиjског програма. Иако се на први поглед чини лаким за праћење, веслање има своjе занимљиве “таjне” коjе нису познате широj jавности.

Чамац са патикама - Врхунски чамац у себи има уграђене патике и то као стандардни додатак. Веслачи носе уско одело, али оно не мора да буде аеродинамично како би се брже кретали. Победника одлучуjе искључиво снага, издржљивост и техника.

Вожња у рикверц – За разлику од каjака и кануа, веслачи трке проводе гледаjући према старту, а не како би било уобичеjно, ка циљу. Веслање jе jедан од ретких спортова у коjем такмичари своjим чамцима управљаjу “у назад”. Сваки чамац се креће у своjоj траци, због чега су мале шансе да би могаода се судари са другим. 

Важне су равнотежа и снага – Jеднаки утицаj као и снага, на брзину кретања чамца има способност посаде да одржи равнотежу. Уски и дугачки део чамца ниjе тако лако држати под контролом како се то чини на први поглед. То jе посебан изазов у ткз. римен веслању где сваки веслач има по jедно весло у рукама. Чланови поседе мораjу да буду савршено усклађени.

Опрема дуго траjе – Готово да jе невероватно колико су издрживи веслачки чамци и весла. Упркос хиљадама пређених километара на тренинзима и такмичењима чамци и весла могу да се користе неколико година. Чамци су стандардних димензиjа и карактеристика, а наjчешће се производе у Италиjи и Немачкоj. Весла су лагана и праве се од карбона. Занимљиво jе да чамац после годину или две може да омекша, па се често препушта веслачима млађег узраста. За разлику од чамаца, весла су издржљивиjа и ако се добро чуваjу, могу да траjу годинама.

Велика потрошња калориjа – Врхунски веслачи коjи свакодневно тренираjу (некада и два пута на дан), дневно могу да потроше измео 4.000 и 5.000 килокалориjа, па мораjу да навикну много да jеду. Ергометар jе jедна од наjефикасниjих справа за мршављење, али се jош више калориjе троше веслањем на jезеру. У jедноj трци на 2.000 метара, веслачи просечно потроше калориjа као jедан играч НБА лиге на jедноj утакмици. 

Победничка времена – Наjбоља постигнута времена у веслању не називаjу се светским рекордима. Такмичење зависи од jачине и смера ветра, температуре воде и ваздуха. 

Боjе весла – Део весла коjи се зове лопта jе на званичним такмичењима наjчешће обоjен у боjе клуба или репрезентациjе. 

Кормилар – Осим што управља чамцем, кормилар jе део посаде коjи се први баца у воду после победе. 

Осмерац – Чамац за осмерац тежак jе мање од 100 килограма, а изнад воде може да одржи тежину коjа прелази 700 килограма. 

 

Tagovi

Komentari (0)