ВЕСЛАЊЕ: JУНИОРСКИ ЧЕТВЕРАЦ ПОКОРИО БЛЕД

Протеклог викенда одржана jе традиционална Интернационална регата на Бледу, коjа jе представљала одличну прилику да се провери форма неких од наших посада, нарочито оних коjе конкуришу за састав jуниорске репрезентациjе коjу очекуjе наступ на Светском првенству од 11. до 15. августа у Пловдиву.

2021-06 bled, JM4- matija rajković, nemanja luledžija, strahinja pavišić, luka delić - foto VSS.jpg 

Jуниорски четверац без кормилара (Матиjа Раjковић, Немања Лулеџиjа, Страхиња Павишић, Лука Делић) обезбедио норму за Светско првенство (Фото: ВСС)

- Ово jе била и контролна регата кандидата за jуниорску репрезентациjу Србиjе. Са две победе у два финална дана, наjвише се истакла посада четверца без кормилара у саставу: Матиjа Раjковић (Графичар), Немања Лулеџиjа (Партизан), Страхиња Павишић (Партизан) и Лука Делић (Партизан). Од женских jуниорских посада наjбољи пласман jе остварила посада дубл скула, победом у "б" финалу, у саставу: Мариjа Jаковљевић (Данубиус) и Снежана Jаковљевић (Бегеj) - истакао jе координатор jуниорских селекциjа Србиjе Милош Чудић.

Две златне медаље нашег четверца практично су значиле и прву остварену норму за Светско jуниорско првенство коjе нас очекуjе у Бугарскоj, али вероватно не и jедину, jер веслаче и веслачице у овоj конкуренциjи очекуjе jош jедна изборна регата у Србиjи.

- Коначна одлука о саставу jуниорске веслачке репрезентациjе Србиjе за наступ на Светском првенству у Пловдиву биће сачињена после треће изборне регате, за коjу jе планирано да буде одржана 19. jуна на Сребрном jезеру - закључио jе Чудић.

Тренер нашег jуниорског четверца коjи jе остварио изузетан резултат на Бледу, Горан Тодоровић, сматра да су Раjковић, Лулеџиjа, Павишић и Делић оправдали очекивања на регати у Словениjи.

- То jе група момака коjа jе заjедно од децембра прошле године у целом процесу избора jуниорске репрезентациjе, и доста су добро радили веслаjући по разним дисциплинама, а четверац без кормилара склопили смо пре неких месец, месец и по. Доста се добро су се показали, jако лепо им jе "легла" та дисциплина и, уз одличан рад, дошао jе и добар резултат. На Бледу jе потврђено да су перспективна екипа, али не бих давао нека обећања око Светског првенства - они су сви прва година jуниора и имаjу jош много искуства да jуре и стекну, узимаjући у обзир да прошле године нису имали интернационална такмичења због короне. Добро jе што су показали да могу да се носе са притиском коjи носе трке са страним екипама и показали су стабилност коjа jе била новост и за мене, што jе било стварно позитивно. Сада ћемо бити у Београду неко време, момци ће добити пар дана паузе, да се одморе после завршетка школске године и онда крећемо у финални циклус припрема од шест, шест и по недеља за Светско првенство - истакао jе Тодоровић.

Но, да се не зауставимо само на jуниорима - регата на Бледу jе била прилика и за сениорске посаде да покажу шта знаjу, можда пре свих Душан Славнић, коjи ће покушати да избори норму за Светско првенство коjе jе на програму у Шангаjу од 17. до 24. октобра. Славнић jе протеклог викенда на Бледу освоjио две сребрне медаље у скифу.

- Душан и jа смо почели да радимо заjедно пре нека два месеца. С обзиром на то да он хоће да буде део репрезентациjе у Шангаjу, направили смо заjеднички план, по коjем су нам изборне регате први циљ, а Светско првенство други циљ у сезони. Пре него што смо почели да радимо, он jе имао одређених здравствених проблема и мање jе тренирао, али сада, после неких шест недеља интензивног рада и пуних тренинга, на Бледу jе у два дана освоjио два друга места у изузетно jакоj конкуренциjи. Први дан се у скифу такмичило 29 чамаца, други дан 22 - своjе репрезентативне посаде или клубове послало jе 11 или 12 земаља. Борба jе била баш jака и у квалификациjама и у финалима, Душан ниjе имао ниjедну лаку трку - морао jе да "гази" од старта и да да све у себе. Задовољан сам таквим његовим издањем, али jош више храбри то што jе очито да има jош места за напредак и да jош ово ниjе Душан Славнић каквог можемо да очекуjемо у наставку сезоне - истакао jе Славнићев тренер, наш некадашњи олимпиjац Милош Томић.

 

Tagovi

Komentari (0)