ВЕСЛАЊЕ - ЗАВРШЕНО ЕП ЗА JУНИОРЕ У МИНХЕНУ

Протеклог викенда Немачка jе на Европском првенству угостила наjбоље jуниорке и jуниоре Старог континента, на коjем су боjе Србиjе браниле и четири даме и четворица младића у дисциплини четверац скул у женскоj, односно мушкоj конкуренциjи.

 JW4x - EP Minhen, okt 2021 - foto VSS.jpg

Женски jуниорски четверац скул Србиjе 9. у Европи (Фото: ВСС)

Када jе реч о нашим jуниоркама, Снежана Jаковљевић, Љубица Тешмановић, Jелена Ерић и Андреа Полексић су у Б финалу у четверац скулу биле треће, што значи да су такмичење на Европском првенству завршиле на 9. месту у укупном пласману. У конкуренциjи jуниора, Деjан Jездимировић, Предраг Цветковић, Марко Стефановић и Виктор Поповић, били су други у Ц финалу, што значи да су на краjу били 14. четверац скул у Европи. 

- За девоjке jе ово био деби на европским првенствима и може се рећи да су оне стекле огромно искуство за следећу jуниорску сезону, али и за касниjе, кад уђу у сениорску конкуренциjу. Што се тиче мушког четверца, момци нису успели да се изборе за полуфинале и то у директном окршаjу са мађарском посадом, коjу су раниjе ове године победили на Светском првенству, тако да су они такмичење завршили другим местом у Ц финалу - каже координатор jуниорских селекциjа Србиjе Милош Чудић.

Ипак, треба истаћи да изгледа да су наши момци током сезоне изгледали боље на стази.  

- Никада нисам волео да коментаришем услове на стази, али ставарно мора да се истакне да су они у Минхену били очигледно неjеднаки, што су коментарисали и тренери осталих репрезентациjа. Мислим да jе то додатно утицало на брзину мушког четверца у полуфиналноj трци, поред утиска њиховог тренера Горана Тодоровића и мене да нису показали веслање са припремних тренинга. Ипак, из овога се могу извући значаjне поуке - веслање из године у годину напредуjе, обараjу се рекорди, тако да jе потребно изменити досадашње временске норме и критериjуме за састав репрезентациjе. Овогодишњи резултати наших наjбољих jуниора и jуниорки треба да нам буду опомена за наредне сезоне, jер jе конкуренциjа све jача - искрено jе закључио Милош Чудић.

Сличну оцену дао jе и тренер мушког четверац скула Горан Тодоровић, коjи сматра и да сад додатно треба прионути на посао и поjачати рад да би се у будућности остварио пун потенциjал наших веслачких нада.

- Радом, трудом и залагањем коjи су момци показали, проводећи већи део године са мном, могу да будем задовољан jер jе доста ту уложено, али резултатом, односно пласманом, нисам задовољан. Добро, фалило нам jе ту и мало среће, мало и квалитета - у смислу бољег ергометра - веруjем и да смо заслужили да на Светском првенству прођемо боље, али када се све сабере мислим да jе ово реалан резултат, нарочито кад се узме у обзир одакле смо кренули и како jе све ишло. Момци су почетком године jако брзо дошли до норме, али после ниjе било реално рачунати на висок пласман кад се узме у обзир њихов ергометар и њихова физичка спремност - показивали су врхунске резултате, али се десио пад коjи jе проузрокован делимично тиме што нису довољно утренирани, а делом и због тога што су и млади, и што им фали рад. То jе, с друге стране, обећаваjуће за будућност, jер ту има доста простора за напредак и извесно jе да ови момци из четверца скул представљаjу велику перспективу у овом спорту. Што се тиче саме посаде, двоjица момака прелазе следеће сезоне у лаке сениоре, двоjица остаjу jуниори, па ћемо видети како ће тећи процес селекциjе у новоj сезони и какве ћемо посаде правити - истакао jе тренер Горан Тодоровић.

 

Tagovi

Komentari (0)