ВЕСЛАЊЕ - ПРИПРЕМИ МИ ЗАСТАВУ

Застава се десетак минута касниjе нашла на победничком постољу, а Немања и Михаjло огрунути њоме поносно су отпевали „Боже правде“, други пут за само пар месеци. Европски прваци постали су и светски шампиони.

 IMG-20220803-WA0009.jpg

Додела медаље у Варезеу (Фото: приватна архива)

Напоран рад, одрицање, упорност, посвећеност, жеља, љубав. Само jош jедно дели оне коjи сањаjу од оних коjи су успели – вера. Зато су ту где jесу, на крову Европе, на врху планете. Михаjло Дедић и Немања Лулеџиjа су у недељу, само два месеца после злата на шампионату Старог континента, освоjили светску круну у италиjанском Варезеу, чиме су уписани у историjу српског jуниорског веслања као наjуспешниjи. Двоjац без кормилара, али двоjац са огромном вером, о коjоj наjбоље сведоче речи његовог „диригента“ покраj стазе, тренера посаде из Веслачког клуба Партизан, Горана Тодоровића.

- Вера? Наjбоље jе да вам испричам шта се догодило уочи финала – погодио jе право у мету Горан Тодоровић анегдотом са такмичења. – Трка само што ниjе почела, кад видим Михаjла да прилази jедном од наших резервних веслача и нешто му говори. Ниjе ми jасно, морам да проверим о чему jе реч. Прилазим овом другом и сазнаjем шта да му jе Михаjло само кратко поручио: „Припреми ми заставу!“

Застава се десетак минута касниjе нашла на победничком постољу, а Немања и Михаjло огрнути њоме поносно су отпевали „Боже правде“, други пут за само пар месеци. Европски прваци постали су и светски шампиони.

- Фантастичан осећаj. Уосталом, толико времена проводимо заjедно, као права породица. Свесни смо били њихових индивидуалних способности, баратали само чињеницама, броjкама са тренинга. Чврсто смо веровали у успех.

Уверио jе и нас Горан Тодоровић да проблема са вером ниjе било, а осталих?

- Било jе здравствених проблема на почетку године, због коjих смо каснили са почетком припрема пред Европско првенство, али то jе сада далеко иза нас. На Светском првенству су састави били драстично jачи, 80 одсто наjуспешниjих са Европског шампионата сада ниjе ушло у финале. Наш први циљ jе био пласман у финале, а остварили смо га у трци у коjоj ниjе баш све испоштовано тактички, отуд треће место у полуфиналу. Али смо знали да ко год да нам jе на секунду разлике у последњих 500 метара – готов jе! Тако jе и било у финалу, што jе прави показатељ доминациjе Михаjла и Немање – обjаснио jе Тодоровић.

Уз све поменуто на почетку текста, наш златни двоjац jе све време имао подршку Веслачког савеза Србиjе, матичног Веслачког клуба „Партизан“, али и прослављених веслача Николе Стоjића и Ђорђа Вишацког коjи су своjевремно, у активноj веслачкоj кариjери осваjали медаље у истоj дисциплини. 

- Подршка старих веслача jе Немањи и Михаjлу много значила, па не чуди што су се понашали као сениори. Огрешио бих се да у овом тренутку не поменем и другу посаду коjу тренирам, а то jе осмерац. Девето место на свету, победили су Украjину коjа jе била друга на Европском првенству, а чак петорица момака пре овога никада нису имала међународно такмичење – истакао jе за краj Горан Тодоровић.

Да су Немања Лулеџиjа и Михаjло Дедић саздани од „шампионског материjала“, сигуран jе и Александар Ивковић, селектор jуниорске репрезентациjе Србиjе.

- Наравно да су веровали да могу до злата. Да нису, не бисмо ни дошли овде – презадовољан jе био селектор jуниора у недељу увече, када jе са делом екипе већ био на путу ка Србиjи. – Скоро 30 година бавим се тренерским послом и тврдим да jе финале двоjца без кормилара jедна од наjбржих трка коjу сам видео. Толика концентрациjа квалитета на jедном месту, 10-12 посада коjе равноправно конкуришу за медаље, то jе jедан виши ниво веслања – рекао jе Ивковић.

Наjбољи jуниорски резултат у историjи српског веслања бацио jе у други план остале репрезентативце, али селектор то не дозвољава.

- Свака част Немањи и Михаjлу, а морам да истакнем и рад њиховог младог, али златног тренера, Горана Тодоровића. Прижељкивали смо jош jедно финале, у дубл скулу, али било jе ту неких здравствених проблема, па jе у последњем моменту у ту посаду ушао Сергеj Чипак, наш наjмлађи репрезентативац пред коjим jе, надам се, успешна међународна веслачка кариjера. Конкуренциjа jе и у овоj дисциплини била страшна. У Б финалу смо били иза Француске, друге са Европског првенства, а испред Пољака, трећепласираних на шампионату Европе. Ту морам да похвалим и рад jош jедног тренера, Стевана Стоjановића. Девети на свету jе и Вук Мудринић у скифу, а њега, као ни двоjицу веслача четверца без кормилара, нису заобишли проблеми са повредама. За краj, посада осмерца jе завршила девета на свету, а у њоj су чак седморица веслача коjи су прва година jуниора – са поносом jе селектор Александар Ивковић поменуо све репрезентативне посаде.

Управо тако. Jуниори, Немања и Михаjло, ви сте понос Србиjе!

tekst.jpg

Двоjац у финалноj трци (Фото: приватна архива) 

 

******************************************

РЕЗУЛТАТИ СРПСКИХ JУНИОРА НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ
Поред злата четири Б финала

Двоjац без кормилара (2-) – 1. место у финалу, 6:29.64 (златна медаља)
(Михаjло Дедић, Немања Лулеџиjа)
Дубл скул (2x) – 3. место у Б финалу, 6:29.89 (9. место на свету)
(Матиjа Раjковић, Сергеj Чипак)
Скиф (1x) – 3. место у Б финалу, 7:11.26 (9. место на свету)
(Вук Мудринић)
Четверац без кормилара (4-) – 6. место у Б финалу, 6:12.32 (12. место на свету)
(Филип Милановић, Зоран Боснић, Предраг Цветковић, Виктор Поповић)
Осмерац (8+) – 3. место у Б финалу, 5:48.86 (9. место на свету)
(Марко Доjчиновић, Вељко Кмекић, Лука Вишацки, Урош Богданов, Лука Лончар, Данило Ђокић, Страхиња Павишић, Матеjа Митровић, кормилар Андреj Ковачевић)

 

Tagovi

Komentari (0)