ВЕСЛАЊЕ - ПОЧЕЛО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО, СРБИJУ ПРЕДСТАВЉА ШЕСТОРО ВЕСЛАЧА

Српски двоjац обезбедио полуфинале, дубл скул ће да весла у четвртини финала, док ће скифисти у женскоj и мушкоj конкуренциjи морати у репесаж

 prva.jpg

Регатни центар у Рачицама, Чешка Република (Фото: Детлев Сеyб/МyРоwингПхото.цом)

Тачка на успешну сезону. Српски веслачи ће 2022. годину да памте по добрим резултатима и медаљама, а ових дана су у прилицу да jош jедном одмере снаге са ривалима и то у наjjачоj могућоj конкуренциjи. У недељу jе у Рачицама, наjвећем регатном центру у Чешкоj Републици, почело Светско првенству у веслању за сениоре, а траjаће до 25. септембра. Србиjу на овом шампионату представља шесторо веслача у четири категориjе, Jована Арсић и Виктор Пивач у скифу, Мартин Мачковић и Милош Васић у двоjцу и Александар Филиповић и Александар Беђик у дубл скулу.

Сви они су већ првог дана веслали своjе уводне трке на шампионату коjи окупља више од 900 такмичара у 29 категориjа. „Лабе Арена“ у Рачицама угостиће чак 65 различитих нациjа, међу коjима су наjброjниjи такмичари из Сjедињених Америчких Држава и Италиjе, коjи ће на стазу извести 25, односно 23 чамца. Наjвише веслача приjављено jе за такмичење у мушком скифу – чак 40.

Српски скифисти су у недељу први изашли на борилиште. Наша jедина дама међу веслачима, Jована Арсић, коjа jе из здравствених разлога морала да пропусти Европски шампионат, изборила jе трећу позициjу у jедноj од четири квалификакционе групе, са временом 7:39.86. Виктор Пивач jе забалежио пето време (7:52.45) у jедноj од шест квалификационих група мушког скифа, па ћемо обоjе српских скифиста имати прилику да гледамо у репесажу коjи jе на програму у понедељак. Jована ће у новоj кваликационоj трци да се бори за пласман у полуфинале, док ће Виктор пробати да избори четвртфинале.

Наjбољи резултат првог дана Светског првенства забележио jе наш двоjац, Мартин Мачковић и Милош Васић, коjи jе био други у jедноj од четири квалификационе групе, са временом 6:35.38. Шести са недавно одржаног Европског шампионата и осваjачи две бронзе на тркама Светског купа ове сезоне, стигли су на циљ иза британског двоjца Вин-Грифит и Џорџ, коjи су фаворити за наjсjаjниjе одличjе. Васић и Мачковић ће своjу полуфиналну трку да возе у четвртак.

У конкуренциjи за медаљу су остали и Александар Филиповић и Александар Беђик у дубл скулу, коjи су у недељу били трећи у jедноj од пет квалификационих група, забележивши време 6:41.45. Наша посада, коjоj jе за длаку измакла медаља на Европском шампионату у jулу ове године, на стазу у Рачицама ће поново у среду, за када су заказане борбе у четвртини финала.

 

JУБИЛАРНА ГОДИНА СВЕТСКИХ ВЕСЛАЧКИХ ШАМПИОНАТА

Од Луцерна до Рачица

Светско првенство у чешким Рачицама педесето jе по реду у историjи веслања. Први шампионат планете одржан jе у шваjцарском Луцерну 1962. године, у седам веслачких категориjа. Дакле, ове године славимо тачно 60 година од првог планетарног шампионата. До 1974. године првенства су се заказивала на четири године, после чега су одржавана сваке сезоне.

Jугославиjа jе двапут била организатор такмичења наjбољих светских веслача, оба пута на Бледу, а словеначко jезеро jе након тога jош jедном било домаћин. Србиjа и Београд ће први пут имати ту част, од 3. до 10. септембра 2023. године.

 

Tagovi

Komentari (0)