ВЕСЛАЊЕ - ИЗ КОТОРА У НОВЕ ПОБЕДЕ

Наши млади веслачи одрадили су репрезентативне припреме у Котору, од 6. до 26. фебруара, а под будним оком селектора за млађе сениоре, jуниоре и кадете, Александра Ивковића, прве овогодишње завеслаjе на води имало jе 11 веслача и 1 веслачица. 

 Cetverac juniori bronza_1.jpg

Бронзани jуниорски четверац са Европског првенства 2022.

Из наjвећег залива Jадрана, до, надамо се, нових великих успеха за српско веслање. Наши млади веслачи одрадили су репрезентативне припреме у Котору, од 6. до 26. фебруара, а под будним оком селектора за млађе сениоре, jуниоре и кадете, Александра Ивковића, прве овогодишње завеслаjе на води имало jе 11 веслача и 1 веслачица. По добрим временским условима, уз минималне здравствене проблеме, циљ jе остварен – млади српски репрезентативци спремни дочекуjу нову сезону.

За почетак, занимало нас jе да ли jе план припрема остварен.

- Спровели смо све што смо планирали – открива Александар Ивковић, коjи осим селекторске функциjе за млађе категориjе веслача, обавља и задатак координатора за сениоре. – Имали смо по четири веслача у свакоj категориjи, време нас jе послужило, доста смо у Котору тренирали на води, тако да jе са те стране све у реду, а само jе Сергеj Чипак имао мањи здравствени проблем. Припремни период траjе од децембра до марта, а тек у марту улазимо у такмичарски или предтакмичарски период. Мало раниjе ћемо да уђемо у такмичарски период зато што сам направио такав план да изборна регата буде седам недеља пред Европско првенство за jуниоре, да видимо са чим располажемо, па онда идемо у Загреб да видимо како jе то на интернационалноj регати. Тек после тога ћу да донесем коначну одлуку ко иде на Европски шампионат.

Да ли су резултати jедино мерило за позив у репрезентациjу?

- Као селектор одговоран сам за резултат, могу да позовем било кога, али сам програмски направио временске норме коjе су неопходне да се испуне. Норме су направљене тако да ко их испуњава, таj jе врло близу финала, ако не и осваjању медаља на великим такмичењима. Jаке су, ригорозне норме. То jе направљено из разлога да би само квалитет ишао на велика такмичења, да ове млађе коjи се развиjаjу, да их упутимо у што бољи, квалитетниjи тренинг, а jа као селектор имам право да ако неко ниjе испунио норму, а jа проценим да то вреди, да иде на Европско или Светско првенство, Балкански шампионат. Раниjе су норме биле слабиjе, па су их испуњавали лакше, а резултати на такмичењима су изостаjали. Сада смо сигурни, колико jе то у спорту могуће, да ће они коjи испуне норму имати велике шансе за запажене резултате на такмичењима.

Да ли има нових лица у репрезентациjи?

- Млађи сениор, Растко Ратаjац из Данубиуса, он jе момак коjи jе био у jуниорскоj репрезентациjи, без неких већих успеха, ради озбиљно добро, позвао сам га на репрезентативне припреме и доста очекуjем од њега, па ћемо то да пратимо. У плану нам jе четверац за млађе сениоре, коjи би могао да буде добра прича, ако веслаче послужи здравље и остало, мада ми се ових дана jавио jедан од њих, Предраг Цветковић, да jе поломио руку. Мало ће да испадне из тренинга, али Предраг jе озбиљан спортиста, тако да мислим да ће се вратити брзо, тренираће на бициклу.

Веслачи Партизана су припреме спровели у Атини, да ли имате увид у њихов рад?

- Наjвише сарађуjем са Гораном Тодоровићем, коjи тренира млађе категориjе у Партизану. Они раде своj програм коjи форсира Никола Стоjић, коjи зна шта ради са своjе стране. Уосталом, претходне сезоне су jуниори Партизана постали европски и светски прваци. На ергометрима су сад су били добри, ту негде изjедначени са момцима коjи тренираjу у репрезентациjи, осим Михаjла Дедића, коjи jе светски првак. Лулеџиjа се у првоj години млађих сениора одлично снашао. Добро ради, био jе мало прехлађен и опет jе имао врхунски резултат. Тако да, Немања jе одличан.

 1659438841-hxm9ffDedi Luledzija zastava_1.jpg

Лулеџиjа и Дедић, светски и европски jуниорски прваци 2022.

Поменули сте Ергометриjаду, како jе прошло такмичење у Зрењанину?

- Веслање на ергометрима jе физичка припрема пре свега, мада ми радимо доста и техничких ствари на ергометрима, али физичка припрема показуjе пре свега и гориво са коjим располажемо за предстоjећу сезону. Доста добри су резултати из Зрењанина, мада jе потребно око 6.10 да би jуниор био конкурентан за те наjвише резултате, за медаљу, али опет то не значи да ће освоjити медаљу, то мора и технички да буде комплетна ствар.

Сениора jе било наjмање на Ергометриjади?

- Мало jе било сениора, ми имамо мало сениора у земљи. Моj проjекат jе таj да од тих момака, кадета, направимо будуће сениоре, тиме се наjвише бавим. Мање се бавим сениорима Б, покушавам да направим оваj четверац, изашао jе од jуниора прошле године, плус Растко Ратаjац. Имам пар момака у Америци, од коjих jедан jуниор жели да настави, а неки не желе да наставе да тренираjу за репрезентациjу и клуб, већ само колико им jе потребно за школовање тамо. То jе проблем код нас и у целом свету, мање деце долази на наш спорт, иду на спортове коjе прате преко телевизиjе нон-стоп. А изузетно jе напоран спорт. Тако долазимо до мањка сениора, али оно што Србиjа може jе на сваке 2-4 генерациjе да пласира двоjицу добрих, добрих спортиста, за светски врх. Трудимо се да буде тако. Имамо деце сада врло квалитетне, коjа раде добро и сви ови момци, ових 12, плус jош 4-5 момака коjи су млађи, коjи су кадети, коjи нису били на овим припремама, исто су одличног квалитета, од њих очекуjемо оно што су постигли Васић и Мачковић. Иначе, jуниори и кадети са коjима сам сада радио, су таj квалитет коjи jе Васић био у млађим категориjама, а Васић jе у скифу био у финалу светског првенства, 500 метара jе водио у тоj трци, али због пеха ниjе стигао до медаље. Али свакако jе био врхунски као jуниор. То jе  jедан велики податак и мислим да, уствари, сигуран сам да правимо одличну причу, jер имамо све више квалитетних спортиста по клубовима, што раниjе ниjе био случаj. Радимо на томе да сви клубови раде по jедном програму, коjи jе, опет прављем, за врхунски разултат, и да видимо ко може да прати таj програм.

Америка jе, значи, обећана земља за веслаче?

- Велики броj клинаца коjи оду за Америку се не враћа. Тамо jе мало другачиjе, има тамо и захтевних програма. Има и много момака коjи осваjаjу медаље на великим такмичењима, амерички универзитети им даjу стипендиjе и они завршаваjу школу, али веслаjу и за репрезентациjу. За децу jе то остварење сна, можда и циљ, да студира на престижним универзитетима у Америци, то jе за сваку породицу велика ствар. Што се нашег спорта тиче, не слажем се да jе то добра ствар. Али изузетна ствар за нашу децу коjа могу да напредуjу, да иду даље. Изузетно jе захтеван и напоран спорт, много одрицања, а немаш баш много... Можеш ти и да живиш од веслања, али нису чести примери. Постоjи ту и велика помоћ државе, Министарства спорта, али нису то милионски уговори. Али држава jе препознала проблем, па захваљуjући медаљама на европским и светским првнествима ти добиjаш национално признање, што ниjе мало, веће jе него нечиjа пензиjа. То jе велика помоћ и има позитиван утицаj.

 aleksandar_ivkovic_1.jpg

 Селектор Александар Ивковић

За краj, шта следи наjбољим младим веслачима?

- Прва регата, контролна, изборна jе регата, након тога Интернационална регата у Загребу. После тога се спремамо за Европско првенство. Планирамо да изборна регате буде 1. и 2. априла, зависи од времена – завршио jе Александар Ивковић опсервациjу свега до сада учињеног у млађим репрезентативним категориjама.

***********************************

НА ПРИПРЕМАМА У КОТОРУ БИЛИ СУ СЛЕДЕЋИ ВЕСЛАЧИ

Квартет из Графичара

Матиjа Раjковић (Графичар), Предраг Цветковић (Црвена звезда), Зоран Боснић (Графичар) и Растко Ратаjац (Данубиус) (млађи сениори), Сергеj Чипак (Палић), Лазар Живановић (Смедерево), Марко Марић (Данубиус) и Милица Младеновић (Смедерево) (jуниори) и Jован Маринковић (Смедерево), Огњен Добрић (Графичар), Лазар Ђурђевић (Графичар) и Милан Цветковић (Црвена звезда) (кадети).

***********************************

 

Tagovi

Komentari (0)