УСПЕШНА ВЕСЛАЧКА ГОДИНА ЗА НАМА

Подршка Владе Србиjе, Министарства омладине и спорта и Олимпиjског комитета Србиjе значаjна за српско веслање

 miloš vasić, martin mačković - vss andjela nisevic (1).jpg

Милош Васић (лево) и Мартин Мачковић били су пети на Олимпиjским играма (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Веслачки савез Србиjе захвалио се Влади Републике Србиjе, Министарству омладине и спорта и Олимпиjском комитету Србиjе на подршци коjу су у 2021. години пружили веслачком спорту наше земље.

- Министарство омладине и спорта jе ове године определило значаjна средства за подршку врхунском веслању односно покривању потреба свих репрезентативних веслачких посада. Олимпиjски комитет Србиjе jе покрио већину трошкова репрезентативних веслачких посада коjе су учествовале на овогодишњим Олимпиjским играма у Токиjу. То jе допринело да чланови веслачке репрезентациjе Србиjе имаjу оно што им jе било потребно како би обавили планиране тренажне и припремне процесе. Захваљуjући тоj подршци, чланови веслачке репрезентациjе Србиjе учествовали су на свим планираним међународним такмичењима, односно сениори су учествовали на Олимпиjским играма, Светском и Европском првенству, jуниори су такође учествовали на Светском и Европском првенству, а jуниори заjедно са кедетима учествовали су и на шампионату Балкана. Са свих тих такмичења у Србиjу су се вратили са запаженим резултатима - изjавио jе Владимир Антић, генерални секретар Веслачког савеза Србиjе. 

Година за нама остаће упамћена у српском веслачком спорту по освоjеном петом месту у финалу Олимпиjских игара у Токиjу и то захваљуjући веслачима Милошу Васићу и Мартину Мачковићу, коjи су веслали двоjац без кормилара. Васић и Мачковић су уjедно ове године на Светском купу освоjили златну, а на Европском првенству бронзану медаљу. Бронзану медаљу са Светског купа ове године у Србиjу jе донела веслачица - скифисткиња Jована Арсић, коjа jе такође учествовала на Олимпиjским играма у Токиjу, одакле се вратила са освоjеним 15. местом. Веома jе важно напоменути да jе захваљуjући Jовани Арсић наша земља након више од децениjе опет имала женског представника у веслању на Олимпиjским играма. На Балканском првенству jуниори и кадети - чланови веслачке репрезентациjе, освоjили су за Србиjу три сребне и две бронзане медаље.

 2021-04-08 jovana arsić - foto dusan kovacevic.jpg

Jована Арсић освоjила jе бронзу на Светском купу и била 15. на ОИ (Фото: ВСС)

- У име руководства Веслачког савеза Србиjе свим веслачима и веслачицама, као и њиховим тренерима, честитам на успеху и постигнутим резултатима у 2021. години и уjедно обећавам да ће врхунско веслање имати приоритет и у 2022. години. Истовремено ћемо радити на проналажењу могућности и начина да на већем нивоу помогнемо и развоj базе, односно веслачке клубове у Србиjи и њихове тренере jер без улагања у базу у будућности нећемо имати чиме да се хвалимо. Прошла година jе била турбулентна година за Веслачки савез Србиjе. У 2020. години жељом већине веслачких клубова дошло jе до промене целокупног руководства, а у току 2021. године и запослених у канцелариjи Савеза. Овим путем бих се у име целог Веслачког савеза Србиjе захвалио Министарству омладине и спорта и Олимпиjском комитету Србиjе на разумевању и стрпљењу, као и на свему што су прошле године учинили за веслачки спорт Србиjе и обећавам да ћемо их увек сматрати партнерима у промоциjи и развоjу српског веслања. У времену пред нама су велики изазови, као што су организациjа Светског купа у веслању у маjу 2022. године и Светског првенства у веслању у септембру 2023. године. Већ смо се ухватили у коштац са тим изазовима и веруjем да ћемо опет захваљуjући подршци и помоћи Министарства омладине и спорта и Олимпиjског комитета Србиjе ова два велика спортска догађаjа организовати на високо квалитетном нивоу, те да ће то бити посебан вид промоциjе не само српског веслачког спорта, већ и целе наше земље. Надам да ћемо у годинама пред нама бити jош бољи - истакао jе Миљан Поповић, председник Веслачког савеза Србиjе.

Министарство омладине и спорта определило jе 2021. године 42.500.000,00 динара за редовни годишњи програм у оквиру кога jе, поред рада репрезентативних посада, подржан и целокупан рад Веслачког савеза Србиjе, укључуjући и ангажовање спортских стручњака и стручњака у спорту, затим 1.350.000,00 динара за одржавање кампова за перспективне младе веслаче и веслачице, као и 4.702.000,00 динара за плаћање дела последње рате котизациjе Светскоj веслачкоj федерациjи за одржавање Светског првенства у веслању 2023. године у Београду. Олимпиjски комитет Србиjе jе у току 2021. године са цца 6 милиона динара делом покрио трошкове припрема и учешћа на Олимпиjским играма веслачких репрезентативаца Србиjе.

 2021-07 - OI, veslači u tokiju 1 - foto oks.jpg

Српска веслачка експедициjа у Токиjу (Фото: ОКС)

На краjу 2021. године Влада Србиjе донела jе Уредбу о утврђивању Програма финансиjске подршке спортским организациjама у отежаним економским условима услед пандемиjе ковид-19 изазване вирусом САРС‒ ЦоВ‒2, у оквиру коjе jе захваљуjући Министарству омладине и спорта за веслачки спорт, односно веслачке клубове - чланове Веслачког савеза Србиjе, опредељено додатних 20 милиона динара.

- Максимални износ средстава за коjи jе веслачки клуб поjединачно могао да аплицира jе био 2,5 милиона динара. Веслачки савез Србиjе jе добио средства за максимално 8 клубова, а Извршни одбор нашег Савеза jе по одређеним критериjумима спортске успешности рангирао веслачке клубове и донео одлуку да првих 8 веслачких клубова на тоj листи има могућност да аплицира за ова средства. Министарство омладине и спорта jе пребацило финансиjска средства Веслачком савезу Србиjе, а Савез jе иста трансферисао клубовима након што су наjбоље рангирани клубови потписали уговор са Савезом коjим су регулисана права и обавезе у вези са утрошком ове финансиjске помоћи. Ово jе друга година заредом да Веслачки савез Србиjе добиjа овакву врсту помоћи од стране Владе Србиjе и Министарства омладине и спорта и ми смо им на томе искрено захвални jер ће наши наjуспешниjи клубови и ове године лакше пребродити кризу изазвану пандемиjом званом ковид-19 и одржати континуитет у тренажном процесу спортиста, односно захваљуjући овоj помоћи створиће се услови за неометан и оптималан рад веслачких стручњака и спортиста, а посебно такмичара коjи се припремаjу за наредну сезону међу коjима су и чланови веслачке репрезентациjе Србиjе - рекао jе Душан Ковачевић, председник Извршног одбора Веслачког савеза Србиjе.

Основни циљ програма финансиjске подршке у условима отежаног пословања услед пандемиjе вируса ковид-19 изазване вирусом САРС‒ЦоВ‒2 jесте да се спортским организациjама обезбеде бесповратна финансиjска средства коjа искључиво могу да се користе за следеће намене:

1) зараде, хонораре и стипендиjе лиценцираних спортиста у надлежном националном спортском савезу;

2) зараде и хонораре спортских стручњака коjи имаjу издату дозволу за рад од стране надлежног националног спортског савеза;

3) изнаjмљивање и закуп обjеката за обављање тренажног и такмичарског процеса;

4) трошкове учешћа у међународним такмичењима и одржавање испуњености услова за учешће у међународним такмичењима у текућоj и наредноj такмичарскоj сезони;

5) трошкове превоза и транспорта;

6) трошкове набавке опреме и реквизита.

17-18 okt 2020 PS - VSS Anđela Nišević 2.jpg (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Одлуком Извршног одбора Веслачки савез Србиjе jе финансиjска средства добиjена кроз оваj програм расподелио веслачким клубовима: Партизан, Црвена Звезда, Графичар, Смедерево, Данубиус 1885, Галеб, Тамиш и Палић.

- Руководство Веслачког савеза Србиjе ће и у 2022. години дати све од себе да се изнађе начин да се помогне и осталим веслачким клубовима - члановима Савеза, коjи такође осећаjу кризу условљену пандемиjом вируса корона, а у циљу опстанка веслачких клубова и стварања услова за тренирање младих. Приоритет у раду руководства Веслачког савеза Србиjе биће развоj врхунског веслања и остваривање врхунских резултата, а наставиће да усмерава пажњу на обезбеђивање наjбољих услова за развоj веслачког спорта у клубовима и услова за припрему репрезентативних селекциjа за наступ на међународним такмичењима - закључио jе Миљан Поповић, председник Веслачког савеза Србиjе.

Постигнуте успехе веслача и веслачица, као и добар рад Веслачког савеза Србиjе, препознало jе Министарство омладине и спорта па jе за редован годишњи програм Савезу у 2022. години определило 43.500.000 динара. То jе за 2,35% више него у 2021. години. У овоj години Веслачком савезу Србиjе од стране МОС-а jе одобрено 10.000.000 динара за организациjу Светског купа у веслању у маjу у Београду и 1.000.000 динара за програм одржавања кампа за перспективне младе веслаче и веслачице у 2022. години. 

Председник Савеза, Миљан Поповић, затим председник Извршног одбора, Душан Ковачевић, као и генерални секретар Владимир Антић су у име целог руководства Веслачког савеза Србиjе свим спортистима, веслачима и веслачицама, тренерима и другим спортским радницима, веслачким клубовима и спортско веслачким удружењима, представницима Министарства омладине и спорта и Олимпиjског комитета Србиjе честитали Нову годину и пожелели им пре свега пуно здравља, а потом и успеха у даљоj кариjери, са жељом да у овоj години сви заjедно оставаримо jош боље резултате на радост и понос спортске нациjе, али и целе државе Србиjе.

 

Tagovi

Komentari (0)