У Пожаревцу 40 младих завршило обуку за завариваче

У оквиру пројекта „Нова шанса за младе“ који је финансирало Министарство омладине и спорта, у Пожаревцу је данас одржана завршна конференција на којој је 40 младих добило сертификате за успешно завршен процес обуке за завариваче. На тај начин су стекли знање које им је значајно увећало могућност запошљавања у индустрији у којој постоје потребе за радном снагом. Вредност пројекта је 9,5 милиона динара.

STE_0170-min.jpg

Четрдесет младих људи стекло је звање заваривача, а што је још важније, по речима Банета Спасовића, градоначелника Пожаревца, потврду да имају вредно занимање у својим рукама.

”Уважени представници Министарства омладине и спорта на челу са министром Вањом Удовичићем финансирањем овог пројекта показали су да је њихов рад прожет кристално јасном визијом. Та визија, очигледно, има за циљ да се проблем незапослености не одгурује брзим гашењем пожара, већ систематским решавањем проблема који ће дати трајне резултате. Данас ће 40 младих људи и званично стећи звање заваривача, а што је још важније, тиме и потврду да имају вредно занимање у својим рукама. Посебно је похвално што је Министарство, заједно са Удружењем грађана “Шанса“ спровело овај пројекат имајући у виду потребе на тржишту рада које је исказало недостатак кадрова управо овог профила. Имајући у виду убрзан развој наше привреде који прати потреба за оснаживањем инфраструктуре, логика налаже да ће грађевинска оператива у данима и годинама пред нама запошљавати све више и више.”

STE_0182-min.jpg

Пројекат је реализован у периоду од 19. новембра 2019. до 19. фебруара ове године, а у оквиру конкурса Министарства омладине и спорта у циљу стимулисања различитих облика самозапошљивости и предузетништва младих.

Вања Удовичић, министар омладине и спорта је истакао да ових 40 полазника који су данас стекли звање заваривача имају већ загарантовано место на тржишту рада, јер је ово занимање дефицитарно.

„Велико ми је задовољство што могу данас да честитам овим младим људима који су завршили обуку и тиме стекли нова знања и вештине. Свим корисницима пројекта пружићемо подршку у трајању од шест месеци током којих ће они, уз наше посредовање, директно контактирати са потенцијалним послодавцима и запослити се“, рекао је Удовичић.

Он је додао да је питање запошљавања младих дефинисано као једно од најважнијих питања у нашој земљи и приоритет је Владе Републике Србије. Сходно томе, Министарство омладине и спорта је од 2014. године кроз разне пројекте и програме омогућило да посао нађе или да се самозапосли око 2.000 младих. Од тога 273 управо као заваривачи.

Tagovi

Komentari (0)