У БАЧУ ОБЕЛЕЖЕН ВИДОВДАН

Данас поводом обележавања Видовдана, једног од најважнији датума у српској историји, али и годишњице постављања споменика борцима и цивилима, становницима општине Бач који су погинули у ратовима од 1990. до 1999. и ове године је уприличена свечана церемонија полагања венаца.

 V11.jpg

Споменик је подигнут на Видовдан, 28.06.2018. године како би увек сведочио о подвизима бораца и јунака са територије општине Бач.
У присуству припадника Војске Србије, представника локалне самоуправе и породица погинулих, присутнима се обратио председник општине Бач, Др Стева Панић који је овом приликом истакао важност овог датума.

V3.jpg

„Данас се прославља Видовдан, велики празник Српске православне цркве и значајан датум у српској историји, који се налази и у календару државних празника, али се празнује радно. Од краја 19. века овај дан се обележава у знак сећања на Кнеза Лазара и јунаке који су погинули у Косовском боју на Видовдан 1389. године. 
Видовдан се обележава као тужан празник, а у црквама се обавља помен за све пострадале у ратовима. Сходно томе и  ми данас овде, пред овим спомен обележјем одајемо почаст нашој браћи, јунацима општине  Бач који су страдали бранећи своју отаџбину, цркву, обичаје, народ, веру, жене, децу и комшије. Општина Бач се дичи оваквим људским величинама, чији подвизи треба да нам буду водиља и показатељ правог пута. Никада нећемо заборавити вашу жртву“, истакао је Панић у свом обраћању. 

Међу погинулим војницима из општине Бач били су: Мандач Ђуро, Бјелогрлић Дејан, Сворцан Обрад, Кеча Миле, Дамјанић Здравко, Милашиновић Ратко, Нинић Ненад, Бундало Раде, Бјелобрк Дарко.

У вечну листу цивила који су страдали у ратним разарањима међу становницма општине Бач заувек ће остати упамћена имена: Варга Јосип, Тот Јосип, Ковач Владимир, Јагодић Александар и  Десница Чедо. 

Tagovi

Komentari (0)