Сећање на позоришне тренутке са Душаном Митићем Царем

Народно позориште Ниш представиће део изложбе позоришних фотографија у част недавно преминулог познатог нишког фотографа Душана Митића Цара, дугогодишњег сарадника, пријатеља и хроничара позоришног живота нашег града.

Сарађујући са нишким позориштем више од две деценије, овековечио је најуспешније и најнаграђиваније представе, тесу тако и настале неке од најлепших позоришних уметничких фотографија.

 IMG-3fce2320b1e06ad68743d428ede71539-V.jpg

Избор  позоришних фотографија које ће нишка публика имати прилику да види у фоајеу позоришта пре почетка представа у месецу новембру, део су његове ауторске изложбе приређене у нишкој Синагоги 2017. године, поводом 130 година Народног позоришта Ниш. Д.М. Цар је том приликом на конференцији за штампу истакао:  „Током скоро 20 година мог дружења са позориштем настало је неколико хиљада фотографија, тако да је најтеже било изабрати оне које ће посетиоци моћи да виде. Биле су то ноћи и ноћи претраживања. Све оно што је завређивало да се нађе на изложби, не би стало у халу „Чаир“, а камоли у „Синагогу“.

IMG-50ccbdc11794f8c7f6aa55ab41b5afc6-V.jpg

Митић је позоришну фотографију сматрао посебном граном уметничке фотографије. Као и увек, предност је давао црно-белој фотографији, а посебан изазов и инспирација су му биле представе са добром сценографијом, костимима и светлом. Све то његовим фотографијама даје посебан изражај и вредност која се не заборавља.

Комеморација поводом смрти Душана Митића Цара, биће уприличена у недељу 7.11. у сали Народног позоришта Ниш, у 18 сати.

Tagovi

Komentari (0)