Светски дан здравља: „Подржите медицинске сестре и бабице”

Светски дан здравља се традиционално сваке године обележава 07. априла, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. 

poster 2, final.jpg

У околностима ванредне ситуације због епидемије COVID-19, Светски дан здравља не губи на значају. Овогодишња кампања посвећена је улози медицинских сестара и бабица у здравственој заштити. 

Ове године Светски дан здравља, се обележава под слоганом: 

„Подржите медицинске сестре и бабице”. 

Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света и позива на подизање капацитета радне снаге као како би се обезбедила боља подршка здравственом систему.

Светски дан здравља, 7. април  2020. године 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Kанцеларије за Србију, сваке године обележава 7. aприл, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Kалендара јавног здравља. Слоган овогодишњег Светског дана здравља је: „Подржите медицинске сестре и бабице”.

Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света и позива на подизање капацитета како би се обезбедила боља подршка здравственом систему. Поводом Светског дана здравља ове године биће објављен први глобални извештај о сестринству у свету. Овај извештај ће пружити увид у глобалну слику тренутног броја медицинских сестара и потребa за јачањем радних капацитета у циљу јачања здравственог система. Извештај представља основ за прикупљање података, дијалог и заговарање, даља истраживања и улагања у здравствену радну снагу за будуће генерације. Извештај за бабице биће припремљен током 2021. године.

Медицинске сестре и бабице представљају готово 50% глобалне здравствене радне снаге. На светском нивоу постоји недостатак свих профила здравствених радника, a више од 50% тренутног недостатка здравствених радника чине медицинскe сестрe и бабицe. Да би све земље достигле трећи миленијумски циљ одрживог развоја о здрављу и благостању, Светска здравствена организација (СЗО) процењује да ће свету до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара и бабица. Медицинске сестре имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању примарне здравствене неге и здравствене неге у заједници. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници којe људи виде, а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја. Део су локалне заједнице делећи њену културу, снаге и рањивости и на тај начин могу да обликују и пруже ефикасне интервенције за испуњавање потреба пацијената, породица и заједница.

Циљеви  обележавања овогодишњег Светског дана здравља су:

  • Да се скрене пажња и уважи рад и пожртвованост медицинских сестара и бабица чија је улога у пружању здравствене заштите непроцењива.
  • Да се нагласи значај континуираног усавршавања медицинских сестара и бабица.
  • Да се пружи подршка улагањима у медицинске сестре и бабице.

 

Позив на акцију становништву, доносиоцима одлука и здравственим радницима 

Позив на акцију становништву

  1. Медицинским сестрама и бабицама треба показати захвалност за њихов рад.
  2. Позвати локалне лидере да учине више како би подржали медицинске сестре и   бабице и омогућили им да раде у пуном потенцијалу.

 

Позив на акцију доносиоцима одлука

  1. Уложити у образовање и запошљавање медицинских сестара и бабица, тако да универзална здравствена покривеност постане реалност свуда.
  2. Оснажити утицај медицинских сестара и бабица чиме ће се побољшати здравствене услуге.
  3. Предузети кораке за побољшање прикупљања података о радној снази како би се боље организовали ресурси и извршиле промене тамо где је најпотребније.

Позив на акцију здравственим  радницима

  1. Исказати поштовање према медицинским сестрама, бабицама и осталим здравственим радницима.
  2. Уважити њихове идеје и ставове.
  3. Укључити медицинске сестре и бабице у одлучивањe.

 

Медицинске сестре и бабице у Републици Србији

Према подацима Kоморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије (KМСЗТС) из регистра чланова за 2020. годину регистровано је 85.347 медицинских сестара-техничара који раде у здравственом и социјалном, државном и приватном сектору. Број чланова према огранцима: Београд – 227.00, Војводина – 21.298, Ниш –15.798, Ужице – 8786, Kрагујевац – 14.225, Kосово и Метохија – 2540. У овом регистру нема издвојених података за бабице, што према неким оценама указује да је то код нас „невидљива” професија. Дипломирањем стичу стручни назив струковна медицинска сестра – бабица (виша стручна спрема) и медицинска сестра – бабица (средња стручна спрема), што је у свету непозната професија (или је медицинска сестра или је бабица).

Број медицинских сестара и бабица у Републици Србији приказан је у публикацији Здравствено статистички годишњак Републике Србије (2018) Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

(http://www.batut.org.rs/download/publikacije/pub2018.pdf)

Kровна струковна асоцијација за медицинске сестре је Међународно веће медицинских сестара (International Council of Nurses, ICN), а за бабице Међународни савет бабица (International Confederation of Midwives, ICM). Kод нас има велики број регистрованих струковних удружења, а издвајају се два са највећим бројем чланова: Удружење медицинских сестара и бабица Србије и Савез удружења здравствених радника Србије – Друштво медицинских сестара. 

У наредном периоду, у току ове године која је од стране СЗО проглашена за годину медицинских сестара и бабица, и касније, неопходно је да се статус и положај медицинских сестара уреди законском регулативом: изради закон о сестринству или здравственој нези, правилник који дефинишe стандарде и нормативе услуга које пружају медицинске сестре и бабице, као и да се ревидирају постојећи правилници, израдe протоколи и процедурe зa одређенe услугe које пружају медицинске сестре и бабице, као и стандарди формалног и неформалног образовања за медицинске сестре и бабице.

Tagovi

Komentari (0)