Свеобухватна подршка спортском развоjу Адриане Вилагош и Ангелине Топић и у 2023. години

Олимпиjски комитет Србиjе угостио jе данас у Олимпиjскоj кући наjбоље младе светске атлетичарке, Адриану Вилагош и Ангелину Топић коjе су дошле заjедно са своjим тренерима и родитељима, Ђерђи Вилагош и Драгутином Топићем. Поред наших талентованих атлетичарки, састанку су присуствовали председник Српског атлетског савеза, Веселин Jевросимовић и директор САС, Слободан Бранковић. Са гостима су разговарали председник Олимпиjског комитета Србиjе, Божидар Маљковић; потпредседник Жарко Зечевић и генерални секретар ОКС, Ђорђе Вишацки.

 Poseta-Adriane-Vilagos-i-Angeline-Topic-Olimpijskoj-kuci-2.jpg

На самом почетку састанка, председник ОКС Божидар Маљковић осврнуо се на сjаjне резултате коjе су оствариле наше наjбоље младе атлетичарке. Ангелина Топић jе на последње одржаном Светском првенству за jуниоре у Калиjу освоjила бронзану медаљу са скоком од 1,93 м. Наша талентована скакачица се у 2022. години ниjе зауставила на овим медаљама, већ jе на Европском првенству за младе у Jерусалиму освоjила златну медаљу. Адрана Вилагош jе 2021. године била проглашена за наjбољу спортисткињу од стране Олимпиjског комитета Србиjе. На Медитеранским играма у Орану 2022. године освоjила jе златну медаљу са резултатом 60.22 м, али наjвећи успех освоjила jе на Европском првенству у Минхену (Немачка) где jе освоjила сребрну медаљу са баченим копљем на дистанцу од 62.01м.

 Bozidar-Maljkovic-predsednik-OKS.jpg

Божидар Маљковић, председник ОКС

Сви ови резултати нису прошли незапажено ни на нивоу Европских олимпиjских комитета. Ангелина Топић jе у избору Европских олимпиjских комитета, а на предлог Олимпиjског комитета Србиjе, ове године изабрана за наjбољу младу спортисткињу Европе, док jе годину дана раниjе Адриана Вилагош у истом избору заузела друго место. Осврнувши се на све постигнуте резултате, председник Маљковић jе рекао: „Веома смо задовољни jер смо препознали таленат ова два бисера, врхунских спортискиња, али и високо едуковане деце. Следи jедан период великог задовољства, синергиjе, посебно Српског атлетског савеза и Олимпиjског комитета Србиjе. Стално смо у контакту како бисмо овим двема девоjкама обезбедили све оно што им треба“.

Министарство спорта, Олимпиjски комитет Србиjе и Српски атлетски савез у оквиру сjаjне сарадње, формирали су посебан програм подршке за Топић и Вилагош, што су ове младе наде светске атлетике умеле да врате своjим досадашњим вансериjским резултатима. Посебно jе наглашено да jе овакав вид сарадње прави пример како се jедино заjедничким деловањем свих институциjа у оквиру система спорта могу направити врхунски резултати.

Ангелина Топић и Адриана Вилагош исказале су задовољство досадашњом подршком свих институциjа у систему спорта Србиjе и потврдиле су да ће и у наредноj години уложити максималне напоре како би оствариле нове спортске успехе.

Ангелина Топић се захвалила Олимпиjском комитету Србиjе и Српском атлетском савезу на сарадњи и том приликом jе изjавила: „Ово jе била фантастична сезона за мене, скочила сам пре свега светски рекорд у своjоj конкуренциjи, освоjила сам златну медаљу на Европском првенству за млађе jуниоре, бронзану на Светском првенству за стариjе jуниоре, а за краj и бронзану медаљу на Европском првенству за сениоре. Спремам се за Париз 2024, то ће ми бити одскочна даска за даљу будућност, наjпре за Лос Анђелес 2028, када би требало да будем наjспремниjа и ментално и физички“.

Адриана Вилагош наjпре се захвалила на своj подршци коjу jе добила, а потом се осврнула и на своj наступ у овоj сезони, као и на своjе планове за будућност, изjавивши:  „Ово jе била доста добра сезона за мене, мало jе фалило да постигнем моj наjвећи циљ, jуниорски светски рекорд. Међутим, то остаjе циљ за следећу годину. Презадовољна сам своjим пласманима на великим такмичењима – Европском и Светском првенству. Главно такмичење за мене у наредноj години ће бити Европско првенство за jуниоре, а потом и сениорско Светско првенство у Будимпешти. Учешће на Олимпиjским играма Париз 2024 ће представљати испуњење мог великог сна“.

На састанку се разговарало о даљим плановима наших атлетских ведета за 2023. годину. Договорено jе да се сарадња између институциjа jош више учврсти како би подршка спортским програмима била jош већа.

 Angelina-Topic-i-Adriana-Vilagos.jpg

Ангелина Топић и Адриана Вилагош

Састанку jе присуствовао др Бранислав Кривокапић са Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“, коjи jе уjедно и члан Здравствене комисиjе Олимпиjског комитета Србиjе, а коjи jе недавно санирао и излечио спортску повреду са коjом се Адриана Вилагош сусрела и коjа jоj jе задавала проблеме. 

Говорећи о даљим плановима, присутнима су се обратили тренери и родитељи ове две младе атлетске наде, Драгутин Топић и Ђерђи Вилагош.

Poseta-Adriane-Vilagos-i-Angeline-Topic-Olimpijskoj-kuci-1.jpg 

Драгутин Топић jе изразио своjе одушевљење досадашњим Ангелиним успехом рекавши: „Прошле године кад смо кренули у реализациjу програма нисам веровао да Ангелина може да достигне оваj ниво у тако кратком периоду, већ jе на зиму скочила оно што сам планирао за лето. Париз 2024 jесте дефинитивно у нашем плану, али цео њен фокус када су Олимпиjске игре у питању ипак треба да буде Лос Анђелес 2028“.

Ђерђи Вилагош jе говорила о Адрианиним плановима за будућност и том приликом jе изjавила: „Ова година jе била чаробна, одбрану светског злата смо очекивали, целе године jе доминирала у свом узрасту, али друго место на Европском првенству jе било изненађење и за нас. Имамо два велика циља за наредну сезону, да освоjи прво место на Европском шампионату за своj узраст и да оствари добар пласман на Светском првенству у Будимпешти. Поред тога, циљ нам jе да Адриана покуша да оствари норму за Париз 2024“.

 

Tagovi

Komentari (0)