СУСРЕТ ЗАJЕДНИЦА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ВОJВОДИНЕ И СРБИJЕ

Нови Сад, 25. маj, 2021 – Jуче су се у Српском народном позоришту састали чланови Заjеднице професионалних позоришта Воjводине и Заjеднице професионалних позоришта Србиjе. Том сусрету присуствовало jе готово тридесет представника из театара широм Србиjе, коjи су размењивали идеjе и искуства, и дискутовали о „горућим“ позоришним темама.

 PBL_5990.jpg

Фото: Срђан Дорошки

Разговор су предводили председници двеjу заjедница – Валентин Венцел, управник Новосадског позоришта и Спасоjе Ж. Миловановић, управник НП Ниш.

Наjпре се говорило о актуелноj ситуациjи у театрима Републике Србиjе, као и о евентуалним плановима за период након попуштања мера проузрокованих пандемиjом.

Кључна тема овог састанка била jе усваjање идеjе о креирању позоришне униjе Србиjе, коjа би се огледала у спаjању ових двеjу струковних организациjа.

„Већ неко време заговарамо идеjу о припаjању заjедница, коjа се базира на потреби оног дела струке, спремног на сарадњу и заjедничко размишљање и деловање. Циљ jе, свакако, да се замисао спроведе уз уважавање историjских и естетских тековина коjима располажу обе струковне заjеднице, као и уз уважавање специфичности сваког поjединачног театра“, изjавио jе председник Заjеднице професионалних позоришта Воjводине Валентин Венцел.

Сврха постоjања овакве униjе jе обликовање заjедничког наступа представника позоришта на териториjи Републике Србиjе, формулисање заjедничких проблема и успостављање траjне комуникациjе између позоришта и надлежних органа – министарства и локалних самоуправа – у циљу унапређења и афирмациjе позоришне уметности у Србиjи.

Први корак ка реализациjи биће припрема првог примерка оснивачког акта коjи ће уjедно бити и повод за наредни састанак чланова Заjеднице професионалних позоришта Воjводине и Заjеднице професионалних позоришта Србиjе.

Tagovi

Komentari (0)