Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео нове наредбе у циљу спречавања ширења вируса Корона

У складу са инструкцијама о поступању штабова за ванредне ситуације на подручју Мачванског управног округа, добијеним из Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у уторак, 18. марта, донео је низ нових наредби ради предузимања одговарајућих мера у циљу спречавања ширења вируса Корона. 

stab 03.jpg 

Установе и јавна предузећа на подручју општине Мали Зворник добиле су обавезу да у року од 24 сата формирају стручне оперативне тимове, од најмање три члана, који ће, за време ванредног стања у земљи, сваки у свом делокругу рада, на локалном нивоу, спроводити мере Владе Републике Србије и наредбе општинског Штаба за ванредне ситуације за сузбијање трансмисије Корона вируса, уз обавезу да Штаб свакодневно извештавају о реализованим активностима. За потребе достављања извештаја биће отворена посебна имејл адреса.

Међу установама и предузећима које су добиле обавезу да саставе стручне оперативне тимове су Центар за социјални рад, Јавно – комунално предузеће „Дрина“ и Дом здравља. 

Центар за социјални рад Мали Зворник добио је и обавезу да ажурира податке о угроженим категоријама становништва, лицима преко 65 година старости, која немају помоћ породице, и прибави њихове тачне адресе и бројеве телефона, како би их, преко волонтера и редовних служби, организовано снабдевали намирницама и лековима.

Обавезу формирања стручних оперативних тимова за сарадњу са Штабом и подршку становништву имају и Скупштине станара у стамбеним зградама, као и Савети месних заједница, односно повереници цивилне заштите по месним заједницама на подручју општине.

Они су такође добили задатак да на својој територији прибаве податке о старим и другим лицима којима је потребна помоћ и учествују у пословима координације и пружања помоћи и подршке таквим суграђанима.

Call центар формиран на нивоу локалне самоуправе за пријем позива грађана којима је потребна достава намирница, лекова и друга помоћ, у складу са новом наредбом Штаба, радиће свакодневно од 07 до 15 часова, укључујући и викенд.

Осим постојећег броја телефона за јављање грађана, у оквиру call центра, у наредном периоду предвиђено је увођење нових телефонских линија, у зависности од потребе.

Због уочених злоупотреба позивног центра од стране неодговорних појединаца, на седници Штаба закључено је да ће против лица која, на било који начин, буду ометала рад call центра и оперативних тимова бити предузете законом прописанe мере, као и против лица која на друштвеним мрежама током ванредног стања због корона вируса својим деловањем буду допринела ширењу нетачних информација и стварању панике међу становништвом.

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник захвалио је ученицима Средње школе, њиховим професорима и другим добровољцима на показаној иницијативи и спремности да се укључе и помогну на терену у достављању намирница и лекова старијим суграђанима, који током епидемије корона вируса, ради заштите здравља, имају забрану изласка из својих кућа и дворишта, и позвао све који желе да волонтирају да се јаве у Општинску управу Мали Зворник ради евидентирања, добијања инструкција за рад и заштитних средстава.

Истовремено усвојена је наредба којом је забрањено самостално организовање појединаца и група у циљу пружања помоћи старијим суграђанима током ванредног стања, због корона вируса, због могућих злоупотреба таквог рада.

Забрањена је и групна продаја роба на улици (пијаца четвртком), која подразумева већи број тезги и људи на једном месту, док је осталим данима постављање појединачних тезги, у сврху продаје домаћих пољопривредних производа, и даље дозвољено.

Општински штаб за ванредне ситуације донео је и наредбу којом се рад угоститељских објеката и спортских кладионица на територији општине Мали Зворник до даљег ограничава до 18.00 часова.

Поводом недоумица изнетих на седници у вези рада и кретања запослених за време полицијског часа, од 20.00 до 05.00 часова, констатовано је да ће запослени у предузећима, која имају трећу смену, од надлежних добити потврду са којом ће, у поменутом термину, за време забране кретања грађана, моћи да одлазе на посао или да се враћају кући с посла.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је да наведе мере немају за циљ да зауставе живот већ да очувају и спасе здравље и животе људи, тако што ће ограничити кретања која нису крајње неопходна, а могу допринети ширењу вируса, а да је рад и привредна активност нешто што је пожељно и што неће бити спречавано, уз примену мера појачане хигијене и заштите, све док постоје услови и нема опасности од вируса.

Наредбом Штаба активирани су или стављени у стање приправности сви субјекти од посебног значаја за заштиту и спасавање, који својим капацитетима могу учествовати у додатном чишћењу и прању улица и других јавних површина, дезинфекцији јавних простора, транспорту хране, лекова, дезинфицијенаса и заштитних средстава, истовару, дистрибуцији и достави средстава до корисника.

Општинска организација Црвеног крста у Малом Зворнику и Народна кухиња у оквиру ове организације наставиће рад предвиђеном динамиком, по препоруци републичког Црвеног крста. Припремљена јела корисницима и даље ће бити дељена на шалтеру Народне кухиње, уз појачане мере хигијене и заштите. На кориснике је апеловано да преузимање оброка не врше лица старија од 65 година, већ искључиво млађи чланови породице. 

Локални медији задужени су да објављују званичне информације, као и актуелна упутства о мерама за спречавање ширења Корона вируса, која су доступна емитерима са националном фреквенцијом.

Инспекцијским органима на подручју општине Мали Зворник наложено је да врше појачану контролу поштовања наредби забране, укључујући забрану окупљања више од 50 лица, као и рада спортских, образовних и објеката културе, те јавних манифестација.

У информацији Полицијске станице Мали Зворник, изнетој на данашњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације, о посебним активностима које њени припадници имају током ванредног стања, наведено је да је програмом самоизолације на територији малозворничке општине до данас обухваћено 64 лица, којима је карантин одређен усменом наредбом и писаним решењем надлежних служби. 

Љиљана Ристановић

stab 04.jpg

Tagovi

Komentari (0)