Стрелци после ЕП у Хамару - Поносни на садашњост, нема бриге за будућност

БЕОГРАД, 30.март (ССС) – Српско стрељаштво има садашњост коjом се поноси и будућност за коjу не мора да брине.

То jе општи утисак после изузетног успеха наше националне селекциjе на Европском првенству ваздушним оружjем у Хамару. Србиjа jе освоjила пет медаља у сениорскоj (два злата, два сребра и бронзу) и четири у jуниорскоj конкуренциjи (два сребра и две бронзе).

 Reprezentacija i strucni stab na Konferencija za medije Foto Streljacki savez Srbije.jpg

Србиjа jе шампионат завршила на првом месту у билансу медаља у олимпиjским дисциплинама сениорског првенства и на четвртоj позициjи укључуjући сениорска и jуниорска надметања.

Поводом великог успеха, у Медиjа центру у Београду, данас jе одржана конференциjа за медиjе, на коjоj су и представници руководства Савеза и стрелци истакли да jе историjски успех и одржавање континуитета сjаjних резултата потврда да Србиjа припада светском врху.

Председник Стрељачког савеза Србиjе , др Ненад Путник, jе казао отвараjући скуп са медиjима казао:

-Изузетна ми jе част што могу да вас поздравим испред Стрељачког савеза Србиjе после историjског успеха на Европском првенству. Ови дивни млади људи су освоjили чак девет медаља. Наши стрелци су потврдили да су у самом светском и европском врху. Посебно нас радуjе чињеница да jе, после Европског првенства, чак седам стрелаца категоризовано од стране Олимпиjског комитета Србиjе, што ће нам дати jедну врсту растрећења на старту новог олимпиjског циклуса, jер у овоj години се креће у осваjање квота за Игре у Паризу.

Путник jе честитао свим осваjачима медаља, али посебно се осврнуо на наjмлађе, коjи су обрадовали све у Стрељачком савезу Србиjе 

– Чак четири медаље освоjене у jуниорскоj категориjи, што говори да стасава нова успешна генерациjа стрелаца, коjа ће наставити стазама успеха своjих претходника. Захваљуjем се Министарству омладине и спорта и Олимпиjском комитету Србиjе, jер без њихове помоћи оваj успех не би био могућ. Стрељаштво jе скуп спорт, коjи ниjе самоодржив. Од прошле године, нажалост, немамо генералног спонзора, што нам умногоме квари планове, но надамо се да ће се то решити и да ћемо са стабилним изворима финансирања моћи да наступамо на предстоjећим такмичењима и да се припремамо за Олимпиjске игре у Паризу.

Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србиjе, jе кроз броjке одсликао значаj  успеха Србиjе у Хамару:

-На Првенству су учествовале 43 земље, било jе преко 1.300 наступа, што говори да jе такмичење било изузетно квалитетно. Фантастични резултати наших такмичара, су нам у овом тренутку врло важни, између осталог зато што смо у последње две године, као и сви остали, пролазили кроз турбулентан период због пандемиjе корона вируса. Првенство Европе нам jе био први велики турнир после Олимпиjских игара. Наши репрезентативци су блистали у Хамару, а то нас изузетно охрабруjе пред оно што нам долази, а то су квалификациjе за Олимпиjске игре у Паризу коjе ће почети у августу или октобру, на Европском или Светском првенству. Ускоро очекуjемо коначну потврду коjим такмичењем се отвара квалификациони циклус.

 

Посебне похвале за нову генерациjу

 Konferencija za medije foto Streljacki savez Srbije (4).jpg

Марковић jе похвалио све учеснике, наравно, посебно осваjаче медаља, али jе издвоjио двоjе репрезентативаца. 

–На првом месту то jе Теодора Вукоjевић, коjа jе jош увек jуниорка, ниjе напунила 19 година, а освоjила jе златну сениорску медаљу, што jе пре ње успела само покоjна Бобана Момчиловић Величковић. Теодорин огроман успех jе потврда да смо донели праву одлуку када смо jе уврстили у сениорску, а не jуниорску селекциjу. Такође бих истакао сребро микса пушком Андреа Арсовић/Лазар Ковачевић, jер Ковачевић jе , попут Теодоре, jош увек млад такмичар, по узрасту млађи сениор. Од њих се очекуjу високи пласмани и резултати у наредном периоду.

Наjтрофеjниjа учесница сениорског првенства Европе, са три медаље – поjединачним сребром, бронзом у миксу са Дамиром Микецом и екипном титулом првака Старог континента,  jе Зорана Аруновић. Наша прослављена шампионка се у стилу универзитетског професора оценила на своjе учешће на ЕП:

-Себи бих за приказано у Хамару дала „седмицу“, jер сви моjи наступи су имали мањкавости. Има jош простора за напредак. То ме изузетно радуjе пред наредна такмичења, jер иако има jош простора да се попуне неке „рупе“ успела сам да дођем до три медаље.

Аруновићева jе такође апострофирала резултате jуниора, коjи су одличним резултатима на наjбољи могући начин отворили Европско првенство  и били претходница успесима сениорске селекциjе.

-Jуниори су показали да, бар jедан део српског стрељашва не мора да брине за будућност-истакла jе Аруновићева и захвалила се свима коjи су допринели њеним успесима, пре свега сестри и тренеру Jелени, партнеру из микса Дамиру Микецу и колегиницама из тима пиштољем Jасмини Миловановић и Бранкици Зарић.

 

Бобана Момчиловић Величковић остаjе део свих успеха

Зорана jе подсетила да се женска сениорска екипа вратила на европски трон после ЕП у Вроцлаву 2020.године, када се последњи пут за репрезентациjу такмичила Бобане Момчиловић Величковић. Зоранине речи говоре да велика шампионка никад неће бити заборављена:

-Бобана jе била велики део свих наших екипа и успеха у последњоj децениjи, како оних коjе су наступале пре десет година, тако и ове садашње коjа jе освоjила ново злато. Бобана jе била велики део мог личног и стрељачког живота. 

Дамир Микец jе чеситао колегама националне селекциjе, како у своjе, тако и у име Спортског савеза Србиjе, чиjи jе, однедавно потпредседник.

-Наставили смо континуитет осваjања медаља са великих такмичења потврђуjе да смо светска велесила у овом спорту. Част jе бити део jедне овако велике приче. Када jе о мом учинку у Хамару реч, у миксу са Зораном смо седми пут узастопно смо стигли до победничког постоља на Европском првенству. Не знам да ли jош неко успева да одржи такав континуитет. Све од себе ћемо дати да наставимо традициjу. Задовољан сам и поjединачним такмичењем. У квалификациjама сам постигао лични рекорд на Европским првенствима, први пут ушао у финале са првог места. Нисам имао среће у финалу. Само пола поена ми jе недостаjало да се пласирам и међу четворицу наjбољих, али нисам незадовољан – казао jе олимпиjски вицешампион, захвалио се Зорани Аруновић, брату и тренеру Горану и психологу Мариjи Срећков, без коjих би, како jе истакао, његов пут до позициjе где се дада налази много тежи.

 

Jуниорске медаље окидач за успехе сениора

Прву медаљу за Србиjу на сениорском првенству Старог континента освоjила jе Теодора Вукоjевић, нова шампионка Европе ваздушном пушком.

-Тек после осваjања златне медаље сам сазнала да jе пред Првенство постоjала дилема да ли ћу бити у сениорскоj или jуниорскоj репрезентациjи у Хамару – открила jе Вукоjевићева. -  Хвала спортском директору Драгану Марковићу и стручном штабу, што ме jе уврстио у сениорски тим, па jе ова медаља наш заjеднички успех. Такође се захваљуjем и нашим jуниорима, моjим вршњацима. Пропратила сам њихове наступе и резултате, коjи су били „окидач“ успеха сениорске селекциjе. Много су ми значили и посебно ме мотивисали успеси мог клупског колеге Марка Ивановића, jер његове наступе сам доживела као да сам jа пуцала.

Лазар Ковачевић иза себе има пуно успеха као jуниор, а у Хамару jе први пут дошао до сениорске медаље на великим такмичењима, осваjаjући сребро у микс пару са Андреом Арсовић. Резимираjући сjаjан успех Србиjе у Хамару, Ковачевић jе, између осталог, казао: 

-Посебно честитам Теодори Вукоjевић, jуниорки са са сениорском медаљом, и наравно моjоj колегиници из микс пара Андреи Арсовић, коjа jе сjаjним наступом, уз моjу помоћ, дала огроман допринос осваjању сребрне медаље.

 

Сjаjан старт на путу ка Паризу

Андреа Арсовић се надовезала:

-Срећна сам и поносна што сам део овог успеха и што сам са Лазаром Ковачевићем дошла до сребрне медаље. Такмичење jе од почетка до краjа било врло узбудљиво. Показали смо да велики труд ниjе био узалудан. Веруjем да наша репрезентациjа може да настави овим путем и да ћемо се ове године и са Светског првенства вратити са медаљама и можда већим успехом.Сигурна сам да jе ово само почетак на успешном путу до Олимпиjских игара у Паризу – поручила jе Арсовићева, уз захвалност тренеру Драгану Доневићу на великом доприносу њеним успесима последњих месеци, коjи су jе у jедном тренутку вратили на прво место светске ранг листе, на коjоj jе тренутно четврта. 

У име jуниора, медиjима се обратио осваjач сребра и бронзе, коjи jе представио колеге, истакао да jе поносан и на своj и на комплетан резултат целог тима.

-Учинак у Хамару jе велики успех за све нас. Одавно jуниорска репрезентациjа ниjе имала овако сjаjне резултате на великом такмичењу – закључио jе Ивановић.

 

Медаље Србиjе у Хамару

Медаље за Србиjу на 51. првенству Европе ваздушним оружjем у олимпиjским дисциплинама у сениорскоj конкуренциjи освоjили су – златне: Теодора Вукоjевић (пушка), женска екипа пиштољем; сребрне: Зорана Аруновић (пиштољ), микс пушком (Андреа Арсовић/Лазар Ковачевић); бронза: микс пиштољем (Зорана Аруновић/Дамир Микец).

У jуниорскоj конкуренциjи, женски састав пушком ( Александра Хавран, Ања Кнежевић и Ања Поповић) jе освоjио сребро.  У поjединачним такмичењима пушком Марко Ивановић jе освоjио сребро, а Петар Ердеи бронзу. Тандем Александра Хавран и Марко Ивановић се окитио бронзом у конкуренциjи микс парова истим оружjем.

 

Повратак на стара правила

Првенство Европе, jе као и претходна такмичења одржана од првог jануара одржано по новим правилима, коjа су изазвала многе дискусиjе и подељена мишљења. Дамир Микец jе на конференциjи за медиjе открио jедну ексклизиву. На инициjативу групе стрелаца, у коjоj jе био и он, и Спортске комисиjе Светске стрељачке федерациjе, доћи ће до нових промена.

-Бар око 90 одсто стрелаца су незадовољни новим правилима. Спортска комисиjа ИССФ се изборила да се ревидираjу правила. Већ за две недеље, на Светском купу у Рио де Жанеиру пуцаће се по скоро истим правилима као и на прошлогодишњим Олимпиjским играма у Токиjу, уз мање измене. Могу да се похвалим да сам и jа jедним делом допринео да спортисти из целог света постигну велику победу на овом плану.

 

Tagovi

Komentari (0)